5 mitova o jogi koji jednostavno nisu istiniti

| Lifestyle |

 Mogu li ja vježbati jogu? A što ako ne mogu ni sjesti prekriženih nogu? Ali nije li to gotovo dio nekog kulta? Ovo su sve prirodne stvari koje nam se motaju po glavi prije prvog sata joge. Kako bismo vas riješili nedoumica o ovoj popularnoj i zanimljivoj fizičkoj, ali i psihičkoj tjelovježbi - odabrali smo 5 najučestalijih mitova o jogi koje treba razbiti prije nego se prvi put odlučite spustiti u "psa prema dolje".

MIT: Morate biti fleksibilni za jogu

Vrlo vjerojatno jedan od glavnih razloga zašto ljudi odustaju od joge je činjenica da misle kako njihova nefleksibilnost i nemogućnost da uopće dotaknu stopala ne može uroditi plodom na satu joge. Baš kao i svaka druga vještina, joga zahtjeva vježbu i što joj se više posvećujete, to ćete postati fleksibilniji. Ako vas muči manjak znanja ili sposobnosti kretanja i rastezanja, pronađite trenera koji se posebno prilagođava početnicima.

MIT: Morate biti mršavi za jogu

Još jedan štetan mit. Ne morate biti mršavi za jogu - biti će jednako korisna i ugodna čak i ako imate višak kilograma. 

@MYNAMEISJESSAMYN
@MYNAMEISJESSAMYN

MIT: Joga ustvari nije trening

Istina: naravno, neke vježbe su fokusirane na smirenost, opuštene pokrete i centriranje tijela i uma, ali druge su izuzetno fizički zahtjevne i čak ni najvećim fitness fanovima nisu lake. Jogom se vježba disanje, ali se radi i na snazi, fleksibilnosti i ravnoteži.

MIT: Joga ima veze s religijom

Iako je joga započeta u Indiji sa snažnim vezana s budizmom i hinduizmom, joga je svjetski raširena praksa koja nema nikakve veze s religijom i kultevima. Može biti duhovna ili religiozna, samo ako si ju vi sami takvom predstavite.

@AMYGOALEN
@AMYGOALEN

MIT: Muškarci ne prakticiraju jogu

Sasvim suprotno. Jogu su stvorili muškarci još prije tisuću godina. U međuvremenu, mnogo je muškaraca ignoriralo ovo praksu - zbog mišljenja da su za nju nefleksibilni ili da je za njih prenježna. U posljednje vrijeme, sve više i više muškaraca, pa čak i profesionalnih sportaša, počeli su priznavati i prepoznavati sve prednosti joge!