4 savjeta kako zapamtiti nečije ime

| Lifestyle |

Naljepnica
Naljepnica

Jedan od najčešćih zadataka koje radimo kao društvena bića jest upoznavanje novih ljudi u raznim situacijama – na radnom mjestu, u susretu sa strankama, prilikom dolaska na tulum u nepoznato društvo ili u sličnim društvenim događanjima. Vještina pamćenja imena zasigurno će vam biti od velike koristi, zato detaljno pročitajte ova 4 savjeta.

Za sam početak treba naglasiti kako smo pri pamćenju imena sami sebi najgori neprijatelji. „Nikada ne mogu zapamtiti ime nove osobe koju upoznam!“ – ova rečenica s negativnom konotacijom nas automatski prebacuje u stanje uma koje odbija zapamtiti ime. Zato morate krenuti s pozitivnim stavom: „Mogu zapamtiti imena novih ljudi. To je samo nova vještina koju mogu naučiti baš kao što sam naučila/naučio korisititi se kompjuterom.“

1. Budite prisutni. I tijelom i duhom.

Um neće biti u stanju prihvatiti informaciju ako polovično obraćate pažnju na nju ili je uopće ne obraćate. Zato zaustavite ono što radite, koncentrirajte se na novu osobu i na njezino/njegovo ime.

2. Ponovite ime.

Poslovica  starih Rimljana „repetito est mater studiorum“ vrijedi i u ovom slučaju. Ponavljanjem imena vaš će ga um veoma lako memorizirati. No nemojte to učiniti na glas više od jednog puta.

3. Povežite ime s osobnim karakteristikama

Sugovornikovo ime možete pretvoriti u igru tako da tijekom razgovora naučite neke njezine/njegove karakteristike. Naprimjer, upoznali ste avijatičarku Sofiju koja vam je veoma živo prepričavala radnju svog omiljenog filma.

S - Sofia

O – obožava

F – filmove

I – i

A – avione

No ovo nije jedini način. Druženje s osobom i stvaranje neke slike o njoj također može pomoći. Naprimjer, Klara je spomenula kako doma ima puno mačaka, stoga je možete zamisliti kao domaćicu sa stotinu mačaka u ludom stanu. Ona nikada neće znati da ju zamišljate tako, a ta će vam slika pomoći da zapamtite ime.

Istina je da vam za ovakve „igre“ potrebno malo više vremena da ih savladate, no u dva-tri navrata lako ćete i to naučiti.

4.  Koristite ime u razgovoru

„Ej Hana, možeš li mi molim te dodati čašu?“ ili „I Noel, što misliš o toj ideji?“ su rečenice koje često koristimo u komunikaciji s ostalima, a odlično nam služe kako bismo ponovili imena. Ipak pripazite da ne izgovorite ime prečesto jer biste mogli ostaviti dojam da osobu izrugujete ili da ne posjedujete osnovne sociološke vještine.