3 najprljavije stvari u vašem domu

| Lifestyle |

Opće je poznato da su javna mjesta puna mikroba i bakterija zato ljudi često zaborave da se ti mikrobi mogu pojaviti i u toplini njihovog doma. Prije ćete u kontakt s bakterijama doći u svojoj kući, nego što ćete na njih naići na javnom mjestu. Kuća je savršeno tlo za razvijanje bakterija koje se mogu rasprostraniti po određenim površinama zbog vaših životnih navika, stila i mjesta koja ste možda propustili tijekom čišćenja.

Jedno istraživanje otkrilo je 340 različitih bakterija na 30 različitih objekata u kući. Time što ćete biti svjesni gdje se bakterije najviše zadržavaju, smanjit ćete rizik od pojave jer ćete ta mjesta dodatno čistiti. Sada kada je većina nas u karanteni zbog korona virusa, imamo dovoljno vremena dodatno očistiti ta žarišta u našem domu.

U nastavku vam donosimo 3 najprljavija mjesta u vašem domu.

Kanta za smeće
Vreće za smeće ne mogu uvijek izdržati svu količinu smeća koja se akumulira u vašem domaćinstvu. One se mogu probušiti ili ih možete prepuniti pa dolazi do propuštanja sadržaja izravno u kantu. Procijenjeno je da se u kanti nalazi više od 400 bakterija po centimetru kante. Trebali biste čistiti kantu za smeće svakog mjeseca. Najbolje bi bilo za taj posao koristiti mješavinu izbjeljivača i vode, da bi je na kraju isprali vodom. Važno je zapamtiti da osim kante treba oprati i mjesto na kojem stoji kanta jer se bakterije mogu prenijeti dok vadite vreću iz kante.

Daljinski upravljač
Možda ne mislite da je daljinski upravljač veliki sakupljač bakterija, ali zaista jest. Vjerojatno vam nikada nije palo na pamet da kada čistite, očistite i svoje daljinske upravljače. Čišćenje daljinskog upravljača prilično je jednostavan zadatak. Možete napraviti mješavinu od alkohola i vode i prebrisati ga krpom. Ne zaboravite obrisati bakterije i unutar daljinskog upravljača.

Spužva za posuđe
Najprljavija stvar u vašoj kući je spužva za posuđe. Iako joj je glavna namjena čišćenje, u njoj živi otprilike 321.629.869 mikro organizama. Prema rezultatima jednog istraživanja, procijenjeno je da se na 75% spužvi nalazi salmonela, ešerihija i fekalne tvari, što je šokantan podatak s obzirom na to da se u sudoperu koji se nalazi u kupaonici nalazi samo 9% bakterija. Spužve bi trebalo mijenjati svaka dva tjedna, a u međuvremenu ih čistite tako što ćete ih staviti u zdjelu s vodom i malom količinom izbjeljivača.