10 namirnica koje bi svaka žena trebala više jesti

| Lifestyle |

Zdrave namirnice koje bi žene trebale jesti u većim količinama
Zdrave namirnice koje bi žene trebale jesti u većim količinama

 Jeste li se ikada pitali jesu li neke namirnice zdravije za žensko zdravlje od ostalih? I zašto upravo te namirnice imaju veće blagodati za žensko od muškog tijela i organizma? Odmah ćemo vam odgovoriti na to pitanje - da, postoje i neke od njih će vas jako iznenaditi! Neke su ljute, a neke su pomalo smrdljive, ali neosporivo zdrave. U nastavku saznajte i zašto...

LUK

Luk je nevjerojatno zdrav (protuupalan je, antibakterijski te bogat vitaminima B i C), ali posebno je dobar za žensko zdravlje jer pomaže u sprječavanju slabljenja kostiju, zbog čega se najčešće javlja osteoporoza. 

 

 

ORASI

Puni su proteina, vlakna i omega-3 masnih kiselina, ali i snižavaju kolesterol te popravljaju kvalitetu sna. Neka istraživanja također pokazuju kako su orasi odgovorni za snižavanje rizika od raka dojke. 

 

BUĆINE SJEMENKE

Slično kao i kod čokolade, bućine sjemenke odličan su izvor triptofana, kiseline koja se smatra prirodnim "popravljačem" raspoloženja. 

Bučine sjemenke

 

BLITVA

Blitva je najbolja alternativa kelju! Nisko kaloričan izvor fitoestrogena, biljnih steroida koji pomažu u održavanju zdrave razine hormona. Također je i odličan izvor željeza, kalcija, folata i vitamina B, C, E i K.

BOROVNICE

Smatrajte ih prirodnom kremom za bore! Borovnice (najbolje su divlje!) imaju anti-aging svojstva te sprječavaju gubitak memorije, snižavaju krvni tlak i popravljaju motoričke vještine. 

Borovnice kao snack
Borovnice kao snack

CRVENA PAPRIKA

Osim što je odličan izvor vitamina A, crvena paprika je prirodno termogenična, što znači da proizvodi toplinu u tijelu i stimulira metabolizam. Također pomažu u smanjenu apetita i topljenju masnih naslaga. 

ZELENI ČAJ

Nije hrana, ali vrlo vjerojatno biste trebali piti više ovog čaja koji ima jako puno antioksidansa te sastojaka koji pospješuju moždane funkcije, ubrzavaju metabolizam i pojačavaju potrošnju masnog tkiva u tijelu. 

Zeleni DETOX čaj
Zeleni DETOX čaj

GROŽĐICE

Uz gomilu vlakna, željeza i vitamina C, grožđice sadrže ugljikohidrate koji pojačavaju razinu energije te posebne fitokemikalije koje se bore protiv propadanja zubiju.

VIŠNJE

Ovo voće je puno antioksidansa i bore se protiv gubitka memorije, srčanih bolesti, visokog kolesterola i dijabetesa. Plus: sok od višanja dokazano popravlja kvalitetnu sna! 

PROKULICE

Isti sastojak zbog kojeg prokulice smrde je odgovoran za samouništavanje kancerogenih stanica u tijelu! Nikako ih nemojte prekuhati jer im tako smanjujete sva zdrava svojstva.