10 jednostavnih koraka do uvijek urednog doma

| Lifestyle |

Savjeti za uredan dom
Savjeti za uredan dom

Iako je potpisnik ovih redaka jedna od osoba kojoj kreativan nered ne smeta, može utvrditi da kada se konačno neuredan radni stol ili ormar pospreme da se u njoj pojavi neki osjećaj sreće i uspjeha. Za većinu ljudi, iako tvrde da vole kreativan nered, urednost je sinonim za unutrašnji mir. I moramo se složiti, iako priznajemo - u kontekstu sretnog života, prenatrpan i ne posložen ormar i neuredan radni stol i nisu toliko bitni u životu, no svejedno nam nekada dođe dan za pospremanje. Pogotovo onaj dan kada nam se nakupi hrpa sitnih poslova po kući od kojih ni jedan nije posebno težak, no kada se nakupe čine već konkretno pospremanje i onda umjesto da pospremite, pustite da postane još gore. Znate onu: "Uredni stanovi ostaju uredni, a neuredni postaju još neuredniji". Donosimo vam deset jednostavnih, brzih savjeta koji će vam ako ćete ih redovito izvršavati držati vašu urednost pod kontrolom. Ono što je najbolje - za svaki od njih vam treba manje od pet minuta.

 
1. Svako jutro kada se ustanete, napravite (pospremite) svoj krevet.
2. Riješite se svih starih novina i to redovito, svaku ili svaku drugu večer pa čak i ako ih niste pročitali. 
3. Svaki dan pet minuta u danu radite "jednominutne poslove". Ako se pitate kakvi su to poslovi, to su svi oni za koje vam treba manje od jednu minutu da ih napravite - stavite čaše u sudoper, vratite staklenku na mjesto, bacite staru poštu, stavite prljave čarape u košaru s rubljem, objesite mokar ručnik i slično.
4. Pronađite neku osobu ili udrugu kojoj možete pokloniti stvari koje više ne trebate. Puno je jednostavnije odreći se nekih stvari koje više ne koristite ako znate da će ih netko dobro iskoristiti, nego ih gomilati i skupljati kao hrčak. 
5. Prije nego neku stvar pospremite/uskladištite za kasniju upotrebu, dobro razmislite. Priznajte - većina stvari koja se stavi na vrh ormara, na dno ormara, u posebne ladice, pretince i tavane zapravo se nikad ne iskoristi. Osim blagdanskih ukrasa i sezonske odjeće, nemate puno toga za skladištiti pa imajte to na umu.
6. Pazite se poklonjenih stvari i promotivnih darova - ne primajte besplatne uzorke, poklone i promotivne poklone ako ih sigurno nećete koristiti i ako vam ne trebaju. Šalica, torba za plac, podmetači za čaše, bočica za vodu ili pak majica zvuče odlično, ali ako ih nećete koristiti ili nekome pokloniti - nemojte ih ni uzimati i donositi kući. 
7. Kada se nešto razbije ili pokvari obavezno to bacite. Iako ste vjerojatno za neke stvari emotivno vezani, ako više ne rade ili nemaju svrhu, trebate ih baciti jer su u suprotnom - smeće u vašem stanu.
8. Riješite se nepotrebnih papira. Ako ste jedan od onih koji kada odete na put - donesete sve letke i kataloge,  kada idete u kazalište ili kino - pospremite ulaznicu, sve račune evidentirate kao i razne kataloge jer sve će vam naravno jednom trebati, onda je ovo stavka za vas. Danas sve možete pronaći na internetu, stoga slobodno bacite sve nepotrebne papire. 
9. Kada dođete doma, objesite svoj kaput na vješalicu u ormar ili vješalicu u hodniku. Mnogi imaju problem s ovom najjednostavnijom stavkom pa im kreveti, fotelje i razne stolice budu prenatrpane kaputima, jaknama i balonerima. 
10. Prije spavanja obavite kratko petominutno pospremanje. Uzmite si period prije nego odete leći kako bi obavili jednostavne poslove poput slaganja magazina, stavljanja tanjura i šalica u mašinu za suđe, slaganja deka u dnevnom boravku i sličnih sitnica. Ništa komplicirano, a jutro će vam sigurno biti ljepše, a i lakše ćete zaspati znajući da je oko vas sve čisto i uredno i naravno, još lijepše i s više energije se probuditi te u miru popiti jutarnju kavicu ili čaj. Probajte, jednostavno je, zar ne?