Što naša odjeća govori o nama (prema mišljenju psihologa)?

| Fashion |

Uzevši u obzir važan dio koji moda igra u našim životima, specifična psihološka grana koja se bavi njenim aspektima relativno je nova u ovom području istraživanja. Na prijelazu iz sezone u sezonu razmišljamo o čišćenju ormara, novim trendovima i pripremanju garderobe za novo vrijeme. Pa što kada bismo vam rekli da vaš vlastiti ormar govori puno više o vama no što ste to ikad mogli pretpostaviti - i dobro i loše!

Koristeći empirijske dokaze američkih psihologa, ovi zaključci potencijalno se mogu izvući iz one hrpe robe odjeće koja se skuplja u kutu vaše sobe ili iz činjenice da skupljate originalne dizajnerske vrećice u ormaru... U nastavku provjerite možete li se pronaći u nekoj od sljedećih tvrdnji!

NIKAD NEMATE NIŠTA ZA OBUĆI (A IMATE PUN ORMAR ODJEĆE!)

Postoji mnogo potencijalnih problema koji se javljaju ako kupujete odjeću svaki put kad vidite nešto što vam se sviđa. Iako ove osobe jako uživaju u shoppingu, ne donose najpametnije odabire pri kupnji, zbog čega njihovom ormaru fali koordinacije. Također, ne vole se ničeg iz ormara rješavati jer su uvjereni da će sve jednom koristiti. Ove osobe "padaju" na sniženja i vrlo vjerojatno kupuju više nego što im je potrebno tom prilikom. Možda se čak i muče pri donošenju odluka što obući tj. koji komad odgovara uz što. 

Zavirite u raskošan ormar manekenke Kate Moss
Ormar Kate Moss

ORGANIZIRATE ODJEĆU PREMA BOJAMA

Ova tvrdnja označava organiziranu i kreativnu osobnost kod osobe koja više cijeni izgled od funkcionalnosti ormara. Sam pogled na njihov (prema boji) organiziran ormar daje im nevjerojatan osjećaj zadovoljstva. S druge strane, ovakav pristup organiziranju ormara odličan je način za otkrivanje koliko komada posjedujete u određenoj boji!

11 najboljih ormara u povijesti televizije i filma
Princess Diaries 2

NE VJEŠATE STVARI (ONE PRAKTIČKI ŽIVE NA PODU)

Hmm! Nažalost, ova vrsta ponašanja sugerira prilično neorganiziran pristup, što se vrlo vjerojatno odražava i na ostale aspekte života. Ova osoba samu sebe percipira kao jako zaposlenu i zauzetu, ali kada bi samo bila malo organiziranija našla bi dovoljno vremena i za ostale potencijalno zanimljivije ili važnije zadaće. Ovaj tip osobe obično na sve zakasni ili u potpunosti propusti - jer ne može pronaći ili se sjetiti lokacije važnih informacija, predmeta ili događanja.

11 najboljih ormara u povijesti televizije i filma
Sex and The City

ČUVATE ORIGINALNO PAKIRANJE SVAKOG KOMADA (POSEBNO KUTIJE CIPELA)

Ove osobe su organizirane i brižne o svojoj odjeći (i ostalim stvarima koje posjeduju) te ju žele što duže održati u početnom stanju. Za ove osobe shopping je jako važno iskustvo, a originalno pakiranje može u njima prizvati pozitivne emocije koje su doživjeli tijekom kupnje dugo željenog predmeta. U prijevodu, kutije cipela čine ih sretnima - i pustit ćemo ih da u tome uživaju!

11 najboljih ormara u povijesti televizije i filma
Bling Ring

ORGANIZIRATE ORMAR PREMA VRSTI ODJEĆE

Ovakav funkcionalni pristup organiziranju ormara može biti itekako koristan jer ćete tako najlakše locirati komad odjeće koji vam je potreban. Ovi tipovi osobe najviše pažnje u životu pridaju standardnim stvarima, prizemljene su i praktične te vole uložiti vrijeme unaprijed kako bi kasnije uživali u plodovima svog rada.

11 najboljih ormara u povijesti televizije i filma
Sex and The City 2

REORGANIZIRATE ORMAR SVAKE SEZONE (DOBRODOŠLO, PROLJEĆE)

Ovakve su osobe organizirane na jako puno područja svog života, ali organiziranje ormara prema sezoni može biti i puka potreba zbog manjka garderobnog prostora. Također, pospremanje stvari iz prošle sezone sugerira uzbuđenje i optimizam oko budućnosti. 

Ormarić za cipele
Ormarić za cipele