Ručno oslikana kolekcija IO Ivana Omazić za jesen/zimu

| Fashion |

Kolekcija IO Ivana Omazić jesen-zima 2017-18 usmjerena je na kreiranje sinteze s naočigled odsutnim izražajima. Suprotnosti postaju dio jedna druge, kao kontrasti u mijeni, kao yin i yang, svjetlo i tama.

Osnovna inspiracija kolekcije je strast prema Japanu iz pozicije zapadnog svijeta. Izmjenjuju se stiliziranje i superpozicije, stvarajući panele i dvostruke nabore, s fluidnom trodimenzionalnošću kao rezultatom.

Poseban je naglasak na pletivu. Rad i istraživanje pletiva veliko je poglavlje uklopljeno u cijelu IO Ivana Omazić kolekciju, i zato joj daje snažnu svijest o osobnosti, podrazumijeva udobnost, kao što i predstavlja accessory piece snažne svijesti. Koristeći čistu merino vunu, pletu ga vješte ruke majstorica zanata: sarajevskih žena. Pletivo je mekano, toplo, oversize ili pak kratko poput bolera.

Tehnika ručnog oslikavanja slavi nesavršenosti, dok se savršenstvo pojavljuje u geometrijskim uzorcima, bogatim detaljima i preciznoj konstrukciji. Kao dvije melodije u kontrapunktu, obrada i linije su izrazito naglašene, stvarajući time dubinu i trodimenzionalne efekte. Rezovi, pruge, krugovi, nevjerojatni simboli pomiješani su u zapanjujuću ‘simetričnu asimetriju’, sve dok svjesno napravljene ‘greškice’ ne postanu dubok osobni znak.

Ženstvenost i rigoroznost izražene su u detaljima, dok se mašta i pročišćenost izmjenjuju na bijelim površinama, kao dječji crteži ili profinjeni cvjetni uzorci na gustom pamučnom tkanju, sve ostvarene kaligrafskom umjetnošću.

Veliki dio kolekcije ručno je oslikan. Svako slikanje geometrijskih oblika zlatom postaje jedinstven i dragocjen ukras. Kvadrati i pravokutnici u čistoj zlatnoj kovini dodaju na iznenađenju i jedinstvenosti. Gesta ručnog ocrtavanja tkanine je promišljena, a proizvodi neočekivane grafike. Najviše je radova ostvareno u nebojama - crnoj i bijeloj, sintezi svih boja. Prateći i implementirajući vrlo jasno određenu suvremenu viziju slow fashion pokreta, svi su sirovi materijali čisti i prirodni. Sva je odjeća kreirana tako da traje kroz vrijeme. 100% svila i laki pamuk korišten za košulje izmjenjuju se s dobro strukturiranim gabardinom ili s tkanjem od teške vune.

Jednostavno kukičanje za duge kardigane s tri gumba, ili vrlo razrađen vuneni kaput, s uzorkom lista, komad koji dobro objašnjava strast IO Ivana Omazić prema neočekivanim postupcima u bezbroj koraka.

Kolekcija je dostupna u online shopu na službenoj stranici ioivanaomazic.com i na policama concept storeova diljem svijeta.