Dizajnerica hrvatskog podrijetla Mandali Mendrilla u najvećem azijskom muzeju!

| Fashion |

"Mandala of Desires"

Jako se veselim izložbi i posjeti Shanghaju te se nadam da će Mandala Želja pridonijeti promociji kulture pozitivnog razmišljanja i međunarodne umjetnićke razmjene,” izjavila je Mandali.

Jedan od najpoznatijih te najveći muzej Azije, China Art Museum u Šangaju, će 6. studenog 2015. godine predstaviti interaktivnu haljinu - skulpturu američke dizajnerice hrvatskog podrijetla, Mandali Mendrilla, čiji su rad predstavili vodeći svjetski modni časopisi poput Voguea, Tatlera i Harper’s Bazaara i koja već nekoliko sezona redovito svoje modne kreacije predstavlja na Fashion Weeku Zagreb. U Šangaju će prikazati svoju interaktivnu haljinu, odnosno skulpturu pod nazivom "Mandala of Desires" (Blue Lotus Wish Tree), gdje će i osobno prisustvovati na samom otvorenju izložbe.

Haljina "Mandala of Desires" bit će središnje interaktivno djelo u kojem će sudjelovati tisuće posjetitelja, od 428 djela iz kolekcije "Forms of Devotion" belgijskog muzeja MOSA koja će također biti izložena od 6. studenog 2015. godine do 21. veljače 2016. godine u sklopu programa "Celebrating India In Shanghai", a koji je dio China Shanghai International Arts Festivala pod pokroviteljstvom kineskog Ministarstva kulture.

China Art Museum, Šangaj

Haljina-skulptura "Mandala of Desires" (hrv. "Mandala Želja") nastala je 2015. godine te je izrađena od svile mira, tj. veganske svile koja je proizvedena bez ubijanja dudovih svilaca. Haljina je ručno vezena te oslikana ekološkim bojama, a visoka je 1,2 metra te široka 2,5 metra.

"Mandala of Desires" je interaktivno umjetničko djelo koje stvara lijep život pomoću tehnike vizualizacije. Instalacija nadahnjuje posjetitelje da zamisle prekrasan svijet, zapišu svoju viziju (želju) na papirić, ili komadić tkanine te je objese na haljinu kao što bi inače to učinili na granu živog drveta želja. Ta je meditativna praksa dobro poznata istočnjackim kulturama te proslavljena na zapadu umjetničkim instalacijama Wish Tree, umjetnice Yoko Ono

Umjetnička instalacija Wish Tree umjetnice Yoko Ono

Kroj haljine nastao je po uzoru na tradicionalnu indijsku mandalu pod nazivom Goloka Yantra te lotos od tisuću latica (sahasra patra kamalam) opisan u prva tri stiha petog pjevanja indijske himne Sri Brahma Samhite, koje su naslikane na tijelu haljine na sanskrtu. Crteži mandale te lotos od tisuću latica zajednički su koncepti indijske i kineske duhovne kulture. Kao inspiracija konstrukciji lotosa s tisuću latica poslužila su umjetnička djela amsterdamskog kipara po imenu Bert Van Loo, poznatog po slojevitim skulpturama od stakla koje krase ulice Amsterdama i mnoge galerije širom svijeta.

Mandali Mednrilla
Mandali Mendrilla na zadnjem Fashion Weeku Zagreb

Inače, modnu marku Mandali Mendrilla vole salvne osobe poput DJ Larryja Teea, Elton Johnovog vokala i kirtan umjetnice CC White, modela i glumice Share Mc Glinn iz serije Chicago Fire, najpoznatije učiteljice Yoge na svijetu Shive Rea, Arjun Mehra iz Vogue India, holivudskog celebrity stiliste Ivana Bittona, a odnedavno su ambasadorice Mandalinog brenda LALALALI u Nizozemskoj postale balerine višestruko nagrađivane amsterdamske plesne skupine Samadhi Dance Company.

Yoga Journal USA, osim što je proglasio Mandali za jednu od najinspirativnijih umjetnica nadahnutih jogom i meditacijom, uvrstio je i među najupečatljivije događaje u svijetu joge 2014. Neke od dragih celebrity suradnji u Hrvatskoj Mandali su one s Dinom Dvornikom, Davorom Gobcem, Damirom Urbanom, Let 3, Matteom Cetinskim, Putokazima, Dave Jamom te DJ Helenom. Haljina Happy III napravljena od svile mira, iz Mandaline kolekcije Wish Tree Dress, prikazane na ovogodišnjem Fashion Weeku Zagreb uvrštena je u izložbu Month of Design u Ljubljani

Mandalinu haute couture odjeću mozete naručiti na www.mendrilla.com, a pret a porter kolekciju od svile mira te kolekciju nakita na www.trendcy.com.

Mandali Mendrilla