Znanstveno određeno vrijeme kada bismo trebali večerati

| Lifestyle |

Iako svi mislimo kako je idealno vrijeme za večeru između 18 i 19 sati, izgleda da smo cijeli život živjeli u zabludi. Normalan slijed pitanja nalaže - kada onda trebamo jesti svoju večeru?

Nova studija sugerira da znatno ranija večera ili čak i preskakanje općenito "kasnog" obroka, može povećati količinu spaljene masnoće preko noći. Osim toga, ova praksa može vam pomoći da obuzdate glad te da se aktivno boriste protiv protiv navike prejedanja. New York Magazine i Science of Us istaknuli su ove nalaze te ispitati da li trebamo prilagođavati naš prehrambeni raspored u skladu s tim.

Istraživači iz Louisiana State Universityja, odnosno istraživačkog centra Pennington Biomedical, objavili su prvo ljudsko testiranje na 11 osoba s viškom kilograma koje je uključivalo "ranije i vremenski ograničeno objedovanje". Unutar četiri dana, sudionici studije (muškarci i žene) jeli su od 8 do 14 sati. Naredna četiri dana, objedovali su onako kako većina nas to obično čini, od 8 do 20 sati, konzumirajući istu količinu hrane, odnosno isti broj kalorija.

Studija je pokazala da je daleko više masnoća spaljeno te da je razina apetita bila u opadanju kada je pojedincima bila ograničena konzumacija hrane između 8 i 14 sati, nakon čega je slijedilo 18-satno "gladovanje". Ovi rezultati daju bolji uvid u to kako naši obroci mogu utjecati na naš metabolizam, no potreban je veći broj istraživanja kako bismo bili sigurni da je ovo učinkovita strategija u upravljanju težinom.

Kasna večera