Zaboravite na nedostatak motivacije - imamo rješenja za vas!

| Lifestyle |

Koliko puta znamo ujutro otvoriti oči i jedva se nagovoriti da ustanemo iz kreveta - znamo da nam se nagomilao posao, da imamo prljavo rublje koje moramo oprati, da moramo učiti, no motivacija kao da je otišla na odmor prije nas. U tim trenucima, dođe vam da jednostavno odustanete od svega i okrenete se na drugu stranu. Ali postoji način kako prizvati motivaciju i zadržati je taman toliko koliko nam je potrebna. Donosimo vam 10 načina kako pronaći i zadržati motivaciju koju tako dugo tražite.

1. Podijelite posao jer ne morate sve odjednom.

Moto koji uglavnom završava lošim rezultatom je "Sve ili ništa" barem kad je nedostatak motivacije u priči. Ako morate oprati prljavo rublje, prvo ga sortirajte po boji. Ako trebate nešto napisati, napišite barem nekoliko rečenica i osjećajte se dobro sa svojim malim postignućem. Zrno po zrno, pogača; kamen po kamen, palača.

2. Pobjedite negativu u sebi.

Zaboravite na loše raspoloženje - raspalite glazbu koju volite, dignite rolete i prošetajte kako bi vas se cirkulacija ubrzala.

3. Neka vam prijatelji pomognu.

Pravi prijatelji možda se sami ponude ili pristanu na konkretnu pomoć koju tražite, no važno je i što će vas saslušati. Čak i ako vaš prijatelj ima problema s motivacijom, sama činjenica da niste jedini s takvim problemom može pomoći.

4. Neka svi znaju što morate napraviti.

Pričajte prijateljima o svojim ciljevima i namjerama te ih zamolite za ohrabrenje. Tako ćete imati odgovornost da pokušate i barem nešto realizirate od onoga o čemu ste pričali.

5. Vizualizacija rezultata puno će vam pomoći.

Zamislite dva scenarija: što će se dogoditi ako ništa ne poduzmete u vezi s nečim što želite i što bi se moglo dogoditi ako nešto poduzmete. Negativan rezultat povežite s pasivnošću, pozitivan s akcijom.

6. Zaboravite na šećer i polako s kavom.

Energija koja vas zaista pokreće dobiva se redovitom tjelovježbom, dovoljno dugim snom i izbjegavanjem šećera. Umjerena količina kave može pomoći, no pripazite na količine.

7. Nagradite se!

Da, možete se radovati zbog malih postignuća - nagradite se nečim u čemu uživate.

8. Razmislite o bojama.

Boje utječu na raspoloženje - odjenite nešto crveno ako vam je potrebno samopouzdanje, žuto ako trebate koncentraciju ili narančasto ako vam treba mentalna stimulacija i snaga. Ako ste napeti, svijetloplava, zelena i ružičasta će vas smiriti. 

9. Važno je znati zašto ovo činite.

Sastavite popis razloga zbog kojih nešto želite postići i držite ga uza se. Kada vam ponestane motivacije, držite ga blizu kako biste ga mogli stalno čitati iznova.

10. Klonite se mentalnih zamki

Kada nešto morate napraviti i nema drugog načina do krajnjeg rezultata nego radom, nemojte vjerovati u sudbinu i magiju. Oslanjanje na odgodu i vjerovanje da će vam netko drugi moć pomoći to rješiti samo će odužiti posao koji ionako morate (sami) odraditi.