Vivienne Westwood spojila nespojivo - balet i punk

| Art |

Vivienne Westwood kostim

Baletni sastav bečke Državne opere će na legendarnom Novogodišnjem koncertu Bečkih filharmoničara zabljesnuti u malo drugačijem izdanju. Vivienne Westwood, ekstravagantna i kraljevski nagrađena britanska dizajnerica, baletnim je plesačima kreirala kostime vođena svojom vječnom inspiracijom - punkom.  Kiltovi s neizbježnim uzorkom tartana uz pripadajuće grijače, ali i romantične i raskošne haljine uzburkat će mirne vode baletnog svijeta. Tradicionalni novogodišnji koncert održat će se kao i svake godine 1. siječnja u Zlatnoj dvorani Bečkog glazbenog društva, a prijenos uživo emitirat će se u više od 80 zemalja.

Vivienne Westwood
Vivienne Westwood

 74. izdanje Novogodišnjeg koncerta Bečkih filharmoničara ove godine zasigurno neće ostati nezapaženo. Vivienne Westwood, čije kreacije nose vojvotkinja Cornwalla Camila, princeza Eugenie, Gwen Stefani i Helena Bonham Carter, baletne je kostime preradila direktno iz svoje najnovije kolekcije proljeće 2014 koju je prikazala na Gold Label showu, ali i iz svoje stare kolekcije proljeće 2005. Njezini će se kostimi pojaviti na balerinama i baletanima u stankama između filharmonijskih koncerata i to ne samo na pozornici, već i na filmu kojeg je snimio sam bečki baletni sastav. No ovo joj neće biti prvo filmsko iskustvo - Vivienne Westwood osmislila je gotovo sve odjevne kombinacije koje su nosile Carrie i prijateljice u prvom nastavku filma Sex i grad.

Vivienne Westwood kostim
ORF/Günther Pichlkostner

Andreas Kronthaler, ujedno kreativni direktor i muž  Vivienne Westwood, komentirao je: „Osjećam se veoma počašćeno što su upravo nas zamolili da dizajniramo kostime za baletni sastav koji će nastupiti na novogodišnjem koncertu u Beču. Kako sam se rodio u Austriji, tako sam i rastao i odrastao gledajući ga svake godine. Novogodišnji je koncert  tradicionaln i veoma važan dio mojih božićnih navika.“