Suzy Josipović održala 1. kulinarsku radionicu "Mama zna"

| Wine and dine |

Jučer je u Centru za kulturu prehrane u Nazorovoj 18, naša kolumnistica Suzy Josipović Redžepagić, koja vam svakodnevno donosi svoje recepte, održala kulinarsku radionicu na temu predjela. Autorica kuharice „Mama zna“ rado se odazvala pozivu Centra da pred 12 polaznica otkrije tajne svog bogatog stola.

Radionica je bila popunjena nekoliko dana unaprijed jer prima samo 12 osoba te je prošla u odličnoj atmosferi. Polaznice su bile sve redom žene, različite dobi, od 28 do 45 godina, našle su se tu i uspješne poduzetnice, majke s djecom i novopečene supruge, a svakako najpoznatija učenica bila je Severina koja je pozorno slušala sve Suzyine upute i savjete.

Suzy Josipović Redžepagić i Severina
Suzy Josipović Redžepagić i Severina

Kako je tema radionice bila "Predjela“ polaznice su pod budnim okom i uz Suzyinu pomoć  pripremile čak 20-ak predjela, pola toplih i pola hladnih. Radionica se sastojala od tri dijela, teorijskog, praktičnog i degustacije.

Prvi dio održao se u učionici uz predavanje Suzy Josipović Redžepagić i degustiranje nekih predjela koja je pripremila za polaznice u samo sat vremena. Na stolu su se tako našli čarobni zdravi ražnjići s mozzarelom, cherry rajčicama, kaparima i tostiranim začinjenim kruščićima s maslinovim uljem, sirnim namazom s paprikom, paštetom od gušće jetre, salatom od povrća (mrkve, celera i komorača) s umakom od grčkog jogurta i senfa, štapićima sa sezamom, lanom, makom i parmezanom te crostini s raznim namazima. Suzy je polaznicama otkrila kako vrlo često priprema predjela kao "mala jela" koja su idealna za švedski stol kad su rođendani, slavlja i eventi te kada radi svoje poznate "babinjake" ili ugošćuje prijatelje u svom domu.

Radionica "Mama zna" Suzy Josipović Redžepagić

Drugi dio radionice održao se u kuhinji gdje su polaznice prionule na zajedničko pripremanje predjela po grupama. Pripremale su se pašteta od gušće jetre, tapenada, humus, quiche loiranne, bruskete s raznim sadržajem, tortilje s kremastim sirom i lososom, te s rukolom, sirom i lososom... Za kraj Suzy je prezentirala kako radi svoj čuveni tatarski biftek.

Na samom kraju radionice, polaznice su se zajedno s učiteljicom uz nezaobilaznu „ćakulu“ zasluženo sjele i degustirale ono što su pripremile. Tako je radionica nepredviđeno produžena od planiranih 20h do 22:30h. Polaznice su bile oduševljene te jedva čekaju sljedeću radionicu koja je planirana u sljedećih 20-ak dana. Tema slijedeće radionice je "Sve sa žlicom" - juhe i čorbe (variva, čušpajzi, cušpajzi...).

S obzirom na jako veliki interes izgleda kako će Suzy morati još jednom ponoviti i ovu radionicu na temu „Predjela“.

Na pitanje kako to da je i Severina bila jedna od polaznica kulinarske radionice, Suzy nam je otkrila „Prošli tjedan na prezentaciji novog Golfa 7 u Dubroviku sjedile smo na ručku i baš me bila zvala direktorica Centra za kulturu prehrane Ana Lisac jer smo morale dogovoriti još neke detalje za radionicu tako da je Severina čula da pričamo o mojoj kulinarskoj radionici pa me pitala kad je to i rekla da bi baš voljela doći. Poslije me nazvala i rekla da dolazi da joj rezerviram mjesto. Kaže kako želi doći i na slijedeće radionice jer joj je bilo super. Inače, odlično se uklopila u svoju žutu grupu i pripremila odličnu tapenadu i savršenu gušću paštetu. Po reakcijama sudionika svi su se dobro proveli, a i svašta naučili što je i bila poanta radionice.“