Starost je moguće "odgoditi" pravilnim doziranjem obroka

| Lifestyle |

Hranjive namirnice i odgovarajuće doziranje istih mogu biti ključ za bolje opće zdravlje pa tako i ključne za bolje starenje. No, kako je proučavao tim iz Scientific Americana, nedavne studije više pažnje pridodaju tome koliko nečega pojedete, a ne i što - navodno je dokazano da restrikcija kalorija utječe na starenje i nudi nekoliko iznenađujućih otkrića.

Istraživači s University of Wisconsin-Madisona i Nacionalnog instituta za starenje (National Institute on Aging) objavili su u časopisu Nature Communications prošlog mjeseca da kronična restrikcija kalorija stvara značajne zdravstvene prednosti kod rezus majmuna, primata čije je starenje čovjekoliko, što znači da su mehanizmi kalorijskih restrikcija "vrlo vjerojatno primjenjivi i na ljudsko zdravlje." Jedan od majmuna koji je započeo s prehranom koja ima ograničen unos kalorija sa 16 godina, sada živi svoju 43. godinu života, što je rekord unutar svoje vrste te ljudski ekvivalent 130. godini života.

Istraživanje koje je vodio gerontologist Valter Longo na Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji i koje je objavljeno prošlog tjedna u časopisu Science Translational Medicine, sugerira slične načine kako zaustaviti starenje pomoću pažljivog i ograničenog unosa kalorija. Dijeta slična postu usvojena na samo 5 dana mjesečno tijekom 3 mjeseca za redom te ponavljana po potrebi, utvrđeno je "sigurna, izvediva i učinkovita u smanjenju faktora rizika starenja i bolesti povezanih sa starošću."

Iako je potrebno mnogo više istraživanja prije nego što netko koristi ove rezultate za drastične promjene u prehrani, jasno je da je kontrola porcija i izbjegavanje prejedanja put prema boljem starenju. Iako će znanstvenici i nutricionisti odvratiti pojedince od brojanja svake kalorija, biti svjestan što unosite u tijelo i koliko donosi ukupnu dobrobit i eventualnu dugovječnost.