Prestanite (jednom zauvijek) odgađati zadatke koje morate odraditi

| Lifestyle |

Prokrastinacija, odnosno odugovlačenje, jedan je od naših najgorih neprijatelja s kojim se redovito borimo. U današnjem digitalnom dobu, kada smo neprestano s mobitelom u ruci i/ili ispred monitora zbog kojih gubimo sate bez veze, teško je ostati usredotočen na zadatak kojeg moramo obaviti u zadanom roku. Što je zadatak teži i zahtjevniji, vjerojatnije je da ćemo ga ranije odgoditi jer jednostavno ne pronalazimo motivaciju ni snagu čak ni da ga započnemo.

Prevladati odugovlačenje nije nimalo lak zadatak - ne možemo odjedanput sami od sebe postati produktivniji i pridržavati se toga. To je stalni izazov s kojim se suočavamo tijekom našeg rada pa čak i kada je u pitanju privatni život, ali to ne znači da ne postoje trikovi s kojima ćemo lakše prevladati prokrastinaciju. LinkedIn je nedavno objavio 3 trika koja pomažu u borbi protiv odugovlačenja. Prije nego što krenete u radni tjedan, evo što morate znati:

Krenite s malim koracima.

Ako imate nešto za obaviti do kraja tjedna, vjerojatno ćete to ostaviti za petak. Poznavajući svoje radne navike, evo što možete napraviti - razbijte zadatak na manje zadatke i tako činite svaki dan male korake prema rješenju zadatka.

Prisilite se na 15 minuta.

Najteži dio rješavanja zadatka je početak zato se prisilite na rješavanje zadatka, ali samo na 15 minuta. To je kratko vrijeme koje vas može natjerati na daljnji rad ili će vas barem dobro pripremiti za daljnji rad.

Neka vam to bude prva stvar u jutro.

Ujutro smo svježi i fokusirani zato je najbolje da tada rješavate svoje najteže zadatke. Noć prije, pripremite apsolutno sve što ćete trebati za dovršenje zadatka, a sutradan ravno u ured i prvo riješite to. Ne dajte sebi vremena da ga odgodite ili postanete žrtva ometanja. Samo zamislite kako ćete se sjajno osjećati nakon toga, uživajući u zadovoljstvu jer je posao konačno završen.