Nakon ovogodišnjih održanih 30 izdanja PLACe marketa, najpopularnijeg street food projekta ovaj petak na Dolcu u Zagrebu od 18h održava se posljednje ovogodišnje blagdansko izdanje ovog odličnog projekta.
PLACE market, nacionalni projekt oživljavanja tržnica koji svaki petak na Dolcu u Zagrebu te proljetnim subotama na Pazaru Splitu okuplja neke od najpoznatijih domaćih chefova i ovaj zadnji petak u ovoj godini donosi respektabilna imena na najpoznatiju zagrebačku tržnicu.
Dubravkin put, drugi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom, nakon Noela koji je također redovan izlagač na Place marketu, ovaj će petak sa chefom Tiborom Valinčićem gostovati na blagdanskom izdanju jedinog hrvatskog noćnog marketa.
Dubravkin put pripremati će odojak i sarmu, odnosno trgani odojak u sourdough foccaci uz pesto od pistachija i badema, jabuku kuhanu u smeđem maslacu te creme fraiche. Sarma je u biti šiš-sarma iz kamado roštilja, s kremom od kulena crne slavonske svinje i espumom od sarme, a tu je i slatka „spicy appple carrot caramela“ odnosno biskvit od badema i mrkve, karamela, krema od jabuka te chantily bijela čokolada, uz to posluživati će se i vrući koktel na bazi pelina i lješnjaka.
Chef Roko Nikolić dijeliti će štand sa svojim prijateljima iz Split, Pigeriom Gudin koja je napravila pravu malu revoluciju na Pazaru u Splitu svojim jelima od svinje. Chef Roko Nikolić pripremati će Scotch Egg – kuhano jaje umotano u meso kobasice, obloženo krušnim mrvicama.
Ono što je posebno zanimljivo je susret starih prijatelja iz Splita – Pigerie Gudin i Sexy Cowa, susret prasice i kravice. Sexy Cow najpopularniji je street food lokal u Splitu koji je već jednom gostovao u Zagrebu i za čije su ručno rađeni „wrapove“ odnosno tortille Zagrepčani čekali u nikad dužim redovima.
Na tržnicu Dolac vraća se i food bloger i influencer Vedran Bošković koji će pripremati zanimljive kobasice u pizza tijestu. A tu je i po prvi puta štand artisan proizvoda od kave WellBean World koji će nuditi brojne slastice i koktele bazirane na kavi.
Osim navedenih tu su i neki standardni specijaliteti na Tržnici – odležani steakovi iz Meat the Kinga, tjestenina u kolutu parmezana iz Al Dentea, vrhunski Pad Thai iz Thai Thai-ja gulaš od divljači i crni rižoto od chefa vedrana Stojaneca iz Oui chefa, sushi, tempura kozice i gyoze iz SoHo sushija.
Uz vrhunsku klopu, tu su vrhunski topli kokteli, kuhano vino, kuhani gin i svakakvi topli blagdanski miksevi koji će nas, uz grijalice i grijati. Za atmosferu će biti zadužen DJ MM, a za one kojima će i dalje biti zima, tu će biti Iggy štand koji će prodavati premekane i predivne šalove i kapove idealne za blagdanske poklone, ali i momentalno utopljavanje. Vidimo se ovaj petak, 13. prosinca na Dolcu od 18h, a onda opet tek na proljeće!