Ovaj recept za uskrnu pogaču dobila sam od Eme, sestre moje najbolje prijateljice Vesne i čisti je spektakl. Od kad sam ga dobila prije par godina, sve druge sam stavila sa strane i radim po tom. Donosim ga i vama, bit ćete oduševljeni:
USKRSNA POGAČA RUŽICE by Ema, Zadar
Vrijeme pripreme: 10-ak minuta, s dizanjem germe 20-ak minuta
Vrijeme dizanja tijesta: što dulje, to bolje, 5 – 12 sati
Vrijeme pečenja: 1 sat
Temperatura pećnice: 150C
- 1 kg glatkog brašna
- 16 dag omekšanog putra
- 10 žumanjaka
- 25 dag šećera
- ¼ l mlakog mlijeka (2,5 dl)
- 7 g germe (kvsca)
- 2 korice naranče
- 2 korice limuna
- 2 žlice ruma
- 1 žlica maraskina
- 1 žličica soli (ne puna)
Ostalo:
- 1 tamna čokolada (nasjeckana na kockice) – prema želji
U zdjeli, na toplome, umutite sve sastojke zajedno.
*(Ako imate svježu germu, prvo je dignite pa stavite u zdjelu, a ako imate suhi kvasac, direktno ga stavite sa svim sastojcima u zdjelu.)
Stavite smjesu na toplo da se digne (da nadođe).
Zagrijte pećnicu na 150C.
Premijesite smjesu, izvaljajte je, rasporedite komadiće čokolade po tijestu, zarolajte je, režite na komade i slažite na masni papir u kalup ili oblikujte u oblik koji želite (krug, pletenicu, ružice...)
Premažite cijelim jajetom i stavite peći u unaprijed zagrijanu pećnicu sat vremena.