Kupovinom ekstra djevičanskog maslinovog ulja zapravo samo bacate novac ako ćete ga kasnije zagrijavati prilikom kuhanja. Maslinovo ulje ima više antioksidansa od drugih ulja, sadrži razne vitamine i hranjive tvari te sadrži bioaktivne komponente, takozvane fenolne tvari, koje imaju veliki učinak na vaše zdravlje. Bogato je mononezasićenim mastima i lipoproteinima velike gustoće koji pomažu smanjenju razine kolesterola u krvi. Učinkovito štiti i od srčanih bolesti, poboljšava probavu, štiti od čira na želucu i gastritisa te sprječava nastanak žučnih kamenaca. Međutim, ako ga zagrijavate te blagodati se gube i sve što ste time uradili je zapravo trošenje novca, kažu znanstvenici sa Sveučilišta u Portu. Istraživanje na ovom sveučilištu pokazalo je da bilo kakvo zagrijavanje maslinovog ulja smanjuje moć fenolnih spojeva.
Ako već koristite maslinovo ulje pri kuhanju onda radije koristite standardno maslinovo ulje ili još bolja varijanta je uvijek pomiješati suncokretovo ili neko biljno ulje s maslinovim, a ne trošite novac na ekstra djevičansko, njega isključivo upotrebljavajte za salate, odnosno jela koja nisu termički obrađena ili ga dodajte jelima kada već budu kuhana ili pečena. Za prženja i pečenja najzdravija su egzotična ulja poput kokosovog i palminog jer imaju visoku točku dimljenja, ne zahtijevaju hidrogenaciju da bi zadržali stabilnost te su lišeni transmasnih kiselina, ali su relativno skupa i rijetko gdje ih ima za kupiti u Hrvatskoj, uglavnom u dućanima zdrave hrane. U svakom slučaju rafinirana ulja poput suncokretovog, ulja uljene repice, kukuruznog ulja, sojinog, ulja sjemenki pamuka izbjegavajte što više možete, jer dokazano škode zdravlju.