![Maslinovo ulje](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2013/07/3d1be258/ulje-maslinovo-wallhr.jpg)
Kupovinom ekstra djevičanskog maslinovog ulja zapravo samo bacate novac ako ćete ga kasnije zagrijavati prilikom kuhanja. Maslinovo ulje ima više antioksidansa od drugih ulja, sadrži razne vitamine i hranjive tvari te sadrži bioaktivne komponente, takozvane fenolne tvari, koje imaju veliki učinak na vaše zdravlje. Bogato je mononezasićenim mastima i lipoproteinima velike gustoće koji pomažu smanjenju razine kolesterola u krvi. Učinkovito štiti i od srčanih bolesti, poboljšava probavu, štiti od čira na želucu i gastritisa te sprječava nastanak žučnih kamenaca. Međutim, ako ga zagrijavate te blagodati se gube i sve što ste time uradili je zapravo trošenje novca, kažu znanstvenici sa Sveučilišta u Portu. Istraživanje na ovom sveučilištu pokazalo je da bilo kakvo zagrijavanje maslinovog ulja smanjuje moć fenolnih spojeva.
![Maslinovo ulje](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2013/06/590ef836/svjezemaslinovo-uljejpg.jpg)
Ako već koristite maslinovo ulje pri kuhanju onda radije koristite standardno maslinovo ulje ili još bolja varijanta je uvijek pomiješati suncokretovo ili neko biljno ulje s maslinovim, a ne trošite novac na ekstra djevičansko, njega isključivo upotrebljavajte za salate, odnosno jela koja nisu termički obrađena ili ga dodajte jelima kada već budu kuhana ili pečena. Za prženja i pečenja najzdravija su egzotična ulja poput kokosovog i palminog jer imaju visoku točku dimljenja, ne zahtijevaju hidrogenaciju da bi zadržali stabilnost te su lišeni transmasnih kiselina, ali su relativno skupa i rijetko gdje ih ima za kupiti u Hrvatskoj, uglavnom u dućanima zdrave hrane. U svakom slučaju rafinirana ulja poput suncokretovog, ulja uljene repice, kukuruznog ulja, sojinog, ulja sjemenki pamuka izbjegavajte što više možete, jer dokazano škode zdravlju.