Koji su projekti nominirani za industrijski dizajn godine?

| Art |


Muzej dizajna u Londonu objavio je listu projekata koji su nominirani za nagradu industrijskog dizajna i izgleda 2014. godine. Na listi se našlo ukupno 18 stvarčica, a mi vam donosimo prvih 10 koje su ušle u uži izbor.

Phonebloks

Još jedan inovativni telefon, ovaj put onaj koji će, nadamo se stati na kraj gomilanju otpada i mijenjanju mobitela svake godine. Umjesto prelaska na potpuno novi uređaj, Phonebloks omogućuje vam promijeniti određene elemente – možda novu bateriju ili najnoviji procesor. Svaki dio mobitela ima svoj blok, tako da se teoretski može zadržati ista baza telefona, s onda se po potrebi samo mijenjaju dijelovi kojima je, iz bilo kojeg razloga potrebna zamjena.

Phonebloks
Phonebloks

Nest Zaštita

Počevši ne tako davno kao start-up tvrtka, Nest je sada dio Googleova sve većeg carstva. Iako nemamo pojma o tome u kojem će se smjeru razvijati, ono što znamo jest da je Nest do sada stvorio dva fantastična proizvoda. Nest Protect, novi oblik protupožarnog alarma, izgledom i funkcionalnošću potpuno proizvod 21. stoljeća, opremljen je nizom senzora koji rade zajedno kako bi vas i vašu kuću učinili i održali sigurnom. Njihova misao vodilja tijekom izrade bila je jednostavan dizajn i intuitivna mobilna aplikacija.

Lego kalendar

Ako želite imati planer vremena za obitelji, a kombinirati s plastičnim građevnim blokovima i online sinkronizacijom, Lego Kalendar jednostavno kombinira onaj pravi i digitalni život. Sam kalendar je napravljen od Lego kockica, što mu omogućava jednostavne izmjene i dopune, ali i osigurava zanimljiv i osebujan stil. Što se tiče online sinkronizacije – jednostavno ga slikajte mobilnim telefonom i on se sinkronizira.

Massaud i Toyota ED2 me.We

Dolazeći iz partnerstva između Toyote ED2 i francuskog arhitekta Jean-Marie Massauda, ME.WE je vizionarski koncept laganog, pristupačnog i više ekološki osviještenog vozila. Cjevasta aluminijska konstrukcija daje snagu automobilu, ali i mogućnost da se dijelovi kao što su vrata, branici ili čak poklopac motora – izmijene. Prilagodljiv automobil. Slično kao kod Toyotinog modela i-Road, električni motori su integrirani u kotačima, a baterija se nalazi ispod osovine, što omogućuje znatno više kompaktnosti. U dizajnu unutrašnjosti auta dosta je iskorišten bambus, što samo naglašava njegovu ekološku notu. 

Massaud i Toyota ED2 me.We
Massaud i Toyota ED2 me.We

Oculus Rift

Ovaj VR headset i ne treba neki uvod. Od njihovog dolaska na scenu, na CES-u 2013, a zatim i na Kickstarteru, hvale ih kao budućnost igranja. Ovaj način igranja u sklopu produžene stvarnosti čini igranje mnogo boljim iskustvom, iskustvom točno ispred vaših očiju. Gdje će to ići dalje? Ne znamo, ali jedva čekamo. 

Oculus Rift
Oculus Rift

Hallo Lamp Post

Ako ste ikada imali imaginaran jutarnji razgovor s poštanskim sandučićem u svojoj ulici, onda imate sreće. Hello Lamp Post je eksperimentalna platforma, testirana u Bristolu, koji vam omogućuje da SMS-ate predmetima kao što su znakovi, plovila i dizalice. Da, dobro ste pročitali – čak možete sudjelovati u SMS razgovoru s dizalicom.

Hallo Lamp Post
Hallo Lamp Post

AeroSee

Roboti u Nacionalnom parku Lake District. Možda i ne bi povezali te dvije stvari na prvi mah, ali profesori i studenti Sveučilišta Central Lancashire se nadaju da bi to mogli pretočiti u stvarnost, sa aeroSee – virtualnim spasiocima gorske službe spašavanja. Tim stručnjaka tvrdi da prosječna potraga za nestalom osobom u brdima Lake Districta može potrajati i do nekoliko sati, s tim da se podrazumijeva da radi više spasilaca istovremeno. AeroSee drone (ili Unmanned Air Vehicle, ako ćemo službeno) koristi pomoć drugih ljudi, koji djeluju kao “virtualni agenti za traženje’, nešto poput crowdsourcinga.

AeroSee
AeroSee

Formlabs Form1: Kućni 3D pisač visoke razlučivosti

3D pisači stvarno počinju praviti velike korake u svijetu dizajna, ponajviše zato što u zadnje vrijeme postaju sve kompaktniji pa ih počinjemo viđati i u svakodnevnijoj upotrebi. Barem na Zapadu. Form1: pisač visoke rezolucije iz Formlabsa je jedan od tih predmeta, donoseći sa sobom moderan kockasti dizajn, malih dimenzija. Kako to da izrađuje 3D modele? Pa, uz pomoć korištenja obrnute stereolitografije, što bi značilo da uređaj pomoću svjetlosno osjetljive tekuće smole, a uz pomoć preciznih lasera, oblikuje sloj po sloj predmeta. Sve to zvuči vrlo high-tech, ali neka nas to ne zamara. Najbitnija stvar je da kod kuće možete ispisivati #D predmete i to u kratkom vremenskom razdoblju. 

Formlabs Form1: Kućni 3D pisač visoke razlučivosti
Formlabs Form1: Kućni 3D pisač visoke razlučivosti

Bloom kaciga

Sklopiva, super jaka kaciga kojoj je glavna funkcija da daje dodatnu zaštitu za radnike gradilišta. Zahvaljujući preklopnom stilu, vrlo je prenosiva i može biti spremna za nošenje u roku od nekoliko sekundi, zahvaljujući kabelu na izvlačenje na stražnjoj strani koji proširuje pojedine dijelove kacige.

Bloom kaciga
Bloom kaciga

Touch Board

Prekoračivši svoj početni Kickstarter cilj za više od 100.000 dolara i pokupivši više od 1900 supportera tijekom tog procesa, Touch Board je već skupio dosta sljedbenika. No, što je to? U osnovi, TB može pretvoriti bilo koju površinu u interaktivno sučelje ili senzor kojim se može manipulirati, čak i ako ga se de dodiruje. Kreator Touch Boarda Bare Conductive, kao primjer navodi komad papira od kojeg TB “napravi” tipke klavira.  

Touch Board
Touch Board