Vrlo često u modernoj kuhinji podcjenjujemo moć začina. Osim što drastično mijenjaju okus hrane, mogu bitno utjecati i na zdravlje. Koja su to tri najučinkovitija začina s najintenzivnijim okusom, donosimo u nastavku.
1. Feferoni
Za one koji vole intenzivan i ljutkasti okus, feferoni su idelan izbor za vas. Izaberite one izrazito ljute kako bi unijeli što veću dozu kapsaicina. Sastojak koji ovoj biljci daje ljutost medicinski dokazano smanjuje bol, pozitivno utječe na srce, čireve te u borbi s rakom prostate.
2. Cimet
Dolazak zime mnoge podsjeća na miris cimeta i prehrambenih proizvoda u kojima se on nalazi. Večinom su to pekarski proizvodi ili dodaci u kavi, ali cimet se može kombinirati i s “normalnim” jelima. Posipajte ga na zobenu kašu, krumpir ili mrkvu. Uz to cimet će držati vaše arterije zdravima, kontrolirati normalan nivo krvnog tlaka i smanjiti kolesterol.
3. Kurkuma
Žuta kurkuma dolazi iz obitelji đumbira što znači da obje biljke smanjuju upale kod ljudi s artritisom te kod nekih čak i blokiraju stvaranje nekih vrsta karcinoma.