Brijuni – raj na zemlji pod velom glamura prošlosti

| Travel |

Uz Brijune, jedan od naših predivnih nacionalnih parkova, vežu se brojne legende od kojih je najpoznatija upravo ona zbog koje uz ime Brijuni najčešće stoji „Raj na Zemlji“. Legenda kaže da je Stvoritelj želio dio Zemlje stvoriti prema slici Raja i po toj je slici napravio Istru. No, ljubomorni vrag razrezao je vreću s neiskorištenim kamenjem te se na tisuće kamenih stijena prosulo po istarskoj zemlji. Tužni anđeli prikupili su komadiće Raja ostale između razasutog kamenja i zaštitili ih valovima. Tako su nastali Brijuni – raj na zemlji.

NP Briuni
NP Brijuni

Već s prvim korakom silazeći s broda na Brijunsku luku obuzme vas neka čarolija. Osjećaj kao da ste stigli na neki drugi svijet, jer na Brijunima, iako su udaljeni samo desetak minuta vožnje brodom od Fažane, gdje sve vrvi masovnim turizmom, vlada mir. Svakim udahom ta čarolija osjećaja nekog nestvarnog mira sve više prožima tijelo, sve dok za nekoliko trenutaka u potpunosti ne zavlada čitavim bićem. Kao da ste u vremenskom stroju, prolazeći pored svih spomenika bogate Brijunske prošlosti, gubi se osjećaj vremena i mogu se osjetiti aristokratski Rimljani i Bizantinci dok ponosno koračaju svojim velebnim građevinama. 

NP Briuni
NP Brijuni

Upijajući zrake sunca sami na jednoj od skrovitih plaža daleko od vreve i buke mase turista na prenatrpanim plažama, osjećajući čaroliju koja je još ne tako davno bila dostupna samo grofovima i predsjednicima, pripadnicima aristokracije, doživjet ćete Brijune i puni sjaj Mediterana kakav je nekad bio.

NP Briuni
NP Brijuni

Tragovima dinosaura kroz povijest Brijuna

Brijuni se sastoje od 14 otoka i otočića, od kojih su veći, ali i najpoznatiji Veli Brijun i Mali Brijun, dok su manji Sveti Marko, Gaz, Okrugljak, Šupin, Šupinić, Galija, Grunj, Vanga, Madona, Vrsar, Kozada i Sveti Jerolim. Jedan od njih iz zraka čak izgleda poput srca. Nacionalnim parkom proglašeni su 1983.godine, ali njihov neponovljivi sklad i ljepota prepoznati su tisućljećima ranije.

Ostaci tih davno, i onih ne tako davno prošlih vremena ponosno svjedoče na svakom koraku. Ovdje se nalaze na stotine tragova dinosaura koji su davno kročili našim rajem. Prvi ljudski tragovi ostavljeni su iz trećeg tisućljeća prije Krista, a dva tisućljeća kasnije Brijune naseljavaju Histri po kojima je Istra kasnije i dobila ime. Nakon njih čar Brijuna privukla je Rimljane, a kasnije i Bizantince. Bogatu prošlost Brijuna sačuvanu u brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima danas znatiželjno razgledavaju turisti i škljocaju fotoaparatima vozeći se u malenom turističkom vlakiću, golf-autiću ili jednostavno šećući besprijekorno uređenim stazama. Brige da će se izgubiti nema, uz staze su brojne karte koje jasno pokazuju kuda se treba ići do sljedećeg željenog odredišta.

NP Briuni
NP Brijuni

Najpoznatiji od brojnih svjedoka prošlih vremena je zasigurno Bizantski kastrum, staro naselje pravilnog tlocrta koje je bilo skriveno iza debelih zidina. U neposrednoj blizini Kastruma nalazi se bazilika Sv. Marije iz 6. stoljeća uz koju je kasnije sagrađen benediktinski samostan. U crkvici Sv. Germana iz 15. stoljeća danas se može vidjeti izložba kopija glagoljaških natpisa i fresaka Istre i Kvarnera. Kod uvale Verige smjestila se Gradina, naselje s očuvanim bedemima i nekropolom, dok nešto dalje kao svjedok davnih aristokratskih Rimljana stoji ladanjska vila koja se sastojala od više građevina. 

Nakon pada pod Veneciju 1331.g. već tada pomalo zaboravljeni Brijuni sve su više gubili na značaju, a do 19.st. stanje se samo pogoršavalo zbog epidemija kuge, malarije, ratova, pljački i iskorištavanja.

NP Briuni
NP Brijuni

Od malarične močvare do sjaja glamura

Brijune kakve danas poznajemo, savršeni sklad čovjeka i prirode, zahvaljujemo viziji Austrijskog industrijalca Paula Kupelwiesera koji je otočje kupio od mletačkog trgovca. Stigavši na Brijune dočekala ga je malarična močvara na napuštenom otoku. U želji da od Brijuna napravi elitni hotelski i lječilišni kompleks najveći problem mu je zadavala upravo malarija. U pomoć je pozvao poznatog bakteriologa Roberta Kocha koji je sa svojim suradnicima u dvije godine iskorijenio opasnu groznicu. U znak zahvalnosti, Kupelwieser mu je kod crkve Sv. Germana podignuo spomenik.

NP Briuni
NP Brijuni

Nakon toga posvetio se uređenju otoka. Sagradio je luku, 70 km cesta i putova, s obale doveo vodu cijevima, izgradio bazen s grijanom morskom vodom. Brižno uređujući okoliš stvarao je parkove, vidikovce i šetališta. U samo 15 godina Brijuni su postali elitno ljetovalište i lječilište s 5 hotela i 32 vile, omiljeno odredište koje je pohodila svjetska elita. Austrougarska prijestolonasljednica Elizabeta, njemački car Wilhelm 2. i James Joice samo su dio elite koja je tada uživala u glamuru čarobnih Brijuna. Nakon smrti Kupelwiesera, čije ime danas stoji zapisano na kamenoj ploči u šumarku pored vidikovca, i Prvog svjetskog rata nakon kojeg otočjem vlada Italija, Brijuni ponovno gube svoj sjaj.

Tek kad 1945.g. postaju dio Jugoslavije Brijuni se ponovno zaogrću velom glamura, ovaj put kao Titova predsjednička rezidencija. Otok je ponovno obnovljen nakon ratnih razaranja, a sagrađeni su i novi objekti. Najznačajniji su svakako Titova Bijela vila, te vile Brijunka i Jadranka u kojima su odsjedali njegovi gosti među kojima su bili Indira Gandhi, kraljica Elizabeta 2., Sofija Loren, Elizabeth Taylor i mnogi drugi. Iako su bili svjetski poznati, Brijuni su za vrijeme Tita bili zatvoreni za turiste. To doba danas nam približuje foto izložba

„Josip Broz na Brijunima“

.

Brijuni danas – oaza mira koja odiše skladnošću

Nakon Titove smrti i otvaranja Brijuna za turiste, nastavljeno je s konceptom elitnog turizma. Smješteni u jednom od dva hotela na samoj obali ili jednoj od šest vila, gosti imaju svu slobodu istraživanja otoka. Za razliku od njih, izletnici otok upoznaju regulirano u obaveznoj pratnji vodiča najčešće se vozeći u vlakiću do najznačajnijih odredišta.

Možda najbolji za upoznavanje otoka je bicikl ili električni golf-autić koji vas može odvesti do svakog kutka otoka. Uživanje u vožnji uređenim cesticama i stazama pruža pogled na prostrane livade, okružene šumom sa svih strana. Krošnja stabala na livadama, baš kao i trava podšišani su u savršenoj ravnini što odaje dojam uređenosti na cijelom otoku, no za taj dio posla nisu zaslužni vrijedni šumari već životinje.

Na livadama uz cestu mirno pasu jeleni i srne, ne obazirući se na prisutnost ljudi. Ljudi ne smetaju ni zečevima koji često pretrčavaju cestu kako bi prošli s jedne na drugu livadu. Negdje pored ceste šepere se ponosni paunovi izvodeći glasno svoju pjesmu kako bi privukli pozornost na elegantni rep. Dok svi oni skladno pasu na livadama, na južnoj strani otoka vlada potpuno drugačija slika Brijuna. 

NP Briuni
NP Brijuni

Od udara valova na krševitu obalu, područje trske zaštićeno je ogradom. Iza ograde graku sveprisutnih galebova sve jače nadglasavaju divlje patke, sive i bijele čaplje, slavuji i druge ptice pjevice. S osmatračnice u kojoj je često odmarao Tito jasno se vidi da su to Soline, vlažno, bogato ornitološko područje čije srce čine tri jezera. Pažnju posjetitelja plijeni i stara maslina,koja je sa starošću od oko 1600 godina jedna od najstarijih maslina na Mediteranu. 

Na sjevernom rubu Velog Brijuna nalazi se jedini safari park u Hrvatskoj u kojem se nalaze egzotične životinje koje su Titu darivali strani državnici. Unutar njega uz društvo antilopa, ljama, zebra i drugih egzotičnih životinja može se popiti kava u malenom kafiću „Sony i Lanka“ smještenom uz slonovsku nastambu. Slon Sony koji je bio dar Indire Gandhi bio je najveći indijski slon u Europi, no uginuo je 2010.g., a u nastambi je ostala živjeti njegova družica Lanka.

U neposrednoj blizini hotela „Neptun-Istra“ ljetna je rezidencija kakadua Kakija, poznatog papagaja kojeg je Tito darovao svojoj unuci za rođendan. Uz Lanku, Kaki je najatraktivniji stanovnik Brijuna brojnim posjetiteljima, zabavlja ih svojim šepurenjem, a kada je dobro raspoložen s njima i „razgovara“ (Koki; Zdravo; Stari, kako si?).

NP Briuni
NP Brijuni

Brojne skrivene uvale mame na kupanje dok zrakom paraju galebovi, a valovi se razbijaju u stijene. Upijajući sunce na toplim stijenama pogledom se mogu potražiti dupini na pučini. Za one kojima razgledavanje svih Brijunskih otočnih čari nije dovoljno, tu je i bogato podmorje.

No, Brijuni svojim gostima nude i aktivan odmor. Golf, tenis, gađanje lukom i strijelom, organizirano ronjenje samo su dio bogate ponude.

Brijuni omamljuju skladom i osjećajem mira koji dotiče svaki dio ljudskog bića uživajući u skladu mirisa mediteranskih biljaka i mora, zvukovima galebova koji se miješaju s pjesmom ptica pjevica, očaravajućom prirodom koja nudi pogled i na more i na livade, šume, jezera dok životinje bez ometanja pasu na samo nekoliko koraka udaljenosti, a s druge strane egzotične životinje nadmeću se za pozornost posjetitelja, prolazeći tragovima dinosaura, posjećujući brojne spomenike prošlosti.. . Doživjeti Brijune znači dopustiti njihovoj čaroliji da uđe u vas i tada postaje jasna legenda o Brijunima – Raju na Zemlji.

NP Briuni
NP Brijuni