Bill Gates ponovo najbogatiji čovjek na svijetu

| Tech |

Bill Gates, najbogatiji čovjek na svijetu, Microsoft
Bill Gates

Predsjednik uprave, osnivač i većinski vlasnik Microsofta, Bill Gates ponovo je sjeo na prvo mjesto liste najbogatijih ljudi na svijetu. Tu važnu titulu prema Bloomberg Billionaires Indexu oteo je meksičkom magnatu i investitoru Carlosu Slim Helu i to za 4,3 milijarde dolara.

Bogatstvo Bill Gatesa, 57-godišnjeg Amerikanca procjenjuje se na skoro 73 milijarde dolara. Prema financijskim podatcima njegova je kompanija ostvarila najveći prihod u zadnjih pet godina pa je njegovo bogatstvo naraslo za čak 16 posto. Carlos Slim i njegova kompanija koja je vlasnik najvećeg mobilnog operatera u Sjevernoj i Južnoj Americi pali su na drugo mjesto s 14 posto manje prihoda u zadnjih godinu dana.

Velik dio Bill Gatesovog bogatstva je u Cascade Investment LLC-u, investicijskom fondu koji je vlasnik velikih udjela u prilično velikom broju kompanija poput Corbis Corpa i lanca hotela Four Seasons. Iako malo poznato, samo je četvrtina bogatstva Bill Gatesa vezana uz Microsoft. Osim toga, ovaj karizmatični poduzetnik donirao je do sada 28 milijardi dolara fondaciji Bill & Melinda Gates.

Na trećem se mjestu nalazi ulagač Warren Buffet, čelnik Berkshire Hathawaya s bogatstvom od nešto više od 61 milijarde dolara. Na četvrtom mjestu je Ingvar Kamprad, vlasnik IKEA lanca čije se bogatstvo procjenjuje na 55 milijardi dolara. Peto mjesto s 54 milijarde dolara zauzima Amancio Ortega, većinski vlasnik Inditex kompanije koja je vlasnik Zare i Berschke. Slijede braća Koch, vlasnici obiteljske multinacionalne kompanije Koch Industries iz Kanzasa s 44 milijarde dolara. Na osmom mjestu je Larry Ellison, većinski vlasnik kompanije Oracle s 41 milijardom dolara. Prva žena na listi i prva od članova Walton familije je Christy Walton, udovica jednog od sinova osnivača Wal-Mart dućana i vlasnica 37 milijarde dolara, a sljedeća tri mjesta zauzimaju braća i sestra njezina pokojnog supruga, Jim, Rob i Alice Walton s po 35 milijarde dolara.

Zanimljivo je reći i da je Mark Zuckerberg, osnivač društvene mreže Facebook, 83 na listi s bogatstvom od 12 milijardi dolara, a udovica pokojnog Steve Jobsa, Laurene Jobs 92. s naslijeđenih 11.2 milijarde dolara.