
Zadnji doručak u nizu je dobar omjer proteina i ugljikohidrata, bogat je povrćem ali i bojama, a što je jelo vizualno privlačnije, slasnije ćete ga pojesti.
Za senf-hollandaise umak potrebni su vam sljedeći sastojci:
2 žlice light majoneze
2 žličice gorušice cijelog zrna
1 žličica soka od limuna
Malo crvene paprike
Za umak stavite majonezu, senf, 1 žlicu tople vode, sok od limuna i malo crvene paprike u blender i miksajte dok se ne stvori kompaktna smjesa.

Za jaja Benedikt i ostatak jela potrebni su vam sljedeći sastojci:
1/4 šalice bijelog octa
1 žlica maslinovog ulja
56 grama purećih prsa (ili slične salame)
1 narezana ljutika
8 šalica malog kelja ili mladi špinat
Svježe mljeveni crni papar
2 okrugla pšenična peciva
1 veliki zreli paradajz, izrezati na 4 kriške
4 velika jaja
2 šalice voća (kao što su maline, borovnice i kupine)
4-6 čaša mlijeka s manje masnoće

Zagrijte ulje na tavi i dodajte luk i puretinu i pecite dok ne pozlate, a zatim sasvim smanjite vatru i dodajte kelj. Popecite ga oko 2 minute, popaprite i maknite s vatre. U lonac stavite 3 centimetra vode, dodajte ocat i stavite na laganu vatru. U međuvremenu tostirajte pola peciva i dodajte na njega krišku rajčice te ponovno testirajte oko 1 minute. Onda počnite slagati strukturu: Prvo pola tosta s rajčicom, a onda na to stavite mješavinu puretine i kelja. Potom svako jaje stavite u svoju zdjelu i zatim jedno po jedno ubacite u lonac s vodom i kuhajte dok vam bjelanjak ne bude skuhan koliko želite (oko 3-5 minuta). Zatim pažljivo izvadite jaje po jaje i stavite na vrh miks kelja i puretine i zatim prelijte senf-hollandaise umakom. Poslužite s bobičastim voćem i uz čašu mlijeka. Ova količina sastojaka dovoljna je za četiri kombinacije jaja Benedikt s keljem i rajčicom.
Dobar tek!