![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/3d065306/11950445-793557170762282-8973912121528600449-o.jpg)
Izboru ponajboljih, najkreativnijih, najfinijih, onih koji se najviše trude i onih u kojima se najbolje jede zagrebačkih restorana u 2016. pomogli su mnogi gastro stručnjaci, ljubitelji fine papice i wall.hr team: Rene Bakalović, Matija Babić, Sanja Buterin, Mato Matić, Domagoj Jakopović Ribafish, Rade Debak, Ana Tkalac Verčić, Sanja Muzaferija, Suzy Josipović Redžepagić, Sarah Josipović, Dean Sinovčić, Vesna Orlovac, Anamaria Butković i Tea Filipović. Već sutradan objavljujemo listu najboljih zagrebačkih bistroa jer smo ipak nekako morali odvojiti manju i jednostavniju ponudu od one kompliciranije i obilnije, a onda slijede i ponajbolje zagrebačke slastičarnice i picerije. Također moramo napomenuti da je redoslijed naše liste samo ukupan zbroj našeg žirija i s obzirom na različitost koncepata, nije usporediv.
1. Time (Petrinska 7) - azijski fuzijski restoran koji se jednostavno mora doživjeti. Bilo kao restoran, bar ili klub. Jedan od najboljih zagrebačkih restorana koji je zahvaljujući modernom konceptu postao i najpopularnije mjesto u gradu. Uvijek pun, svaki dan u tjednu i za ručak i za večeru, a tijekom večere, čak dva puta mijenja goste. Iza pola noći restoranski prostor zajedno s barom postaje urban klub sa sjajnim DJ-ima za nezaboravne zabave. Fantastičan mediteransko - azijski fuzijski jelovnik s izabranim i najkvalitetnijim namirnicama potpisuje dvojac Chef Vid Nikolić i Chef konzultant Marin Rendić uz pet sushi majstora na čelu s sushi Chefovima Alenom Košćakom i Reneom Cehmanom te šest kuhara. Čisti "must have" spektakl je sladoled pripreman pred vama uz pomoć tekućeg dušika koji se jednostavno ne može s ničim usporediti, a za što je zaslužan mladi slastičar Robert Hromalić za kojeg će se još svakako čuti.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/7f1b9641/time.jpg)
2. ResTač (Vrhovec 140) restoran vrhunske istarske i kontinentalne hrvatske kuhinje je u stvari obiteljski restoran u kojem se jede kao doma, domaće, sezonski i uvijek fino. Za to su a priori zaslužni pobornici tradicije, supružnici Vesna i Tihomir (Tač) koji su, osim izvrsnom hranom, svojom ljubavi, prisnošću, ljubaznošću i osobnošću osvojili svoje goste. Vesna kreira jelovnik, a često i kuha sama te pravi svoj ajvar, kruh, kolače, krvavice, pečenice, dimi pršute, pancete i bunceke.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/17913c7b/restac.jpg)
3. Dubravkin put (Dubravkin put 2) - po mnogim izborima najbolji moderan zagrebački restoran, pogotovo kada je riječ o večerama (degustacijski meniji). Osim ambijenta bez konkurencije (zelenilo i šuma u centru grada, bez buke, park za djecu), Chef Priska Thuring kuha sjajno. Ako joj se prepustite, slijede vrhunska kreativna jela. Dodatno, Robert Bašić radi najbolje slatkiše u gradu. A najveće zasluge naravno idu vlasnici Danieli Gajski koja ga je preuredila 2010. godine i uvela wine bar sa sjajnim izborom vina, većinu njih na čaše te potpuno različitim menijima za ručkove i večere.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/c6e158df/dubravkin-slano.jpg)
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/7e7f645b/dubravkin-slatko.jpg)
4. Carpaccio, Teslina 14 (strogi centar, pješačka zona, velika terasa) – zahvaljujući suvlasniku i voditelju restorana Vladi Lisku, Carpaccio je iz početne talijanske trattorije izrastao u jedan od vrhunskih restorana s autentičnim talijanskim jelima, vrhunskim lokalnim i uvijek svježim namirnicama, jedan od rijetkih koji su puni i za ručak i za večeru.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/a4e46e22/1carpaccio-copy.jpg)
5. Tekka (Radnička cesta 37b) – vrhunski japanski restoran, po nekima najbolji i u gradu i šire. Konstantno vrhunske kvalitete, a od nedavno i nove sjajne proširene ponude poput New style sashimija, hobotnice Tekka style te Kobe beefa, a sve zahvaljujući daleko najboljem zagrebačkom ugostitelju Mariu Minderu, vlasniku Tekke i dugogodišnjem voditelju Takenoka čija je jedina strategija biti najbolji sushi restoran u državi. Kuhinju vodi Chef Tomislav Pirš koji je dio tima (ex. Takenoka) već 12 godina, a sommelier je Nevenko Bukovac.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/5965806d/tekka-003.jpg)
6. Takenoko (Masarykova 22) - kultno zagrebačko okupljalište zaljubljenika u japansku kuhinju nakon 15 godina, ove je godine preselilo na novu adresu u veći i moderniji prostor u centar grada. Dugogodišnji Chef Motohiko Mochizuki, zajedno s Mariom Obrovcem, nametnuo je visoke standarde u praćenju svjetskih trendova u pripremi i serviranju hrane te na kartu stavio mnoge novitete poput ikre morskog ježa, Wagy beffa i ramen soup. Pun i za ručak i za večeru.
![Takenoko novi restoran](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2016/05/4de734ec/takenoko-08.jpg)
7. Mano 1 i 2 (Medvedgradska 2 i Radnička cesta 50). Iako mnogi više hvale Mano 2 (2013.) i sjajnu kuhinju provjerenog Chefa Hrvoja Kroflina, ne smijemo ni zaboraviti originalni Mano (2005.) koji je uvelike promijenio i osvježio zagrebačku gastronomiju, a u kojem danas kuhinju vodi sjajan mladi Chef Hrvoje Nakić. Najzaslužniji je svakako Zlatko Đaković, vlasnik oba restorana koji je oduvijek imao viziju i sjajan koncept, počevši od nekadašnje Atlante do današnjih kultnih Mana 1. i 2. Čak trideset osam vrhunskih dobavljača govore o posvećenosti i odabiru najkvalitetnijih namirnica.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/b06711f2/img-1422.jpg)
8. Apetit City (Obrtnički prolaz 10/ Masarikova 16) Jedno od najboljih mjesta u centru za neformalni ručak. Zahvaljujući vlasnici Sanji Cabalier, inače odrasloj u restoranu njenih roditelja, poznatom bečkom ribljem restoranu Kornat, Apetit City pozicionirao se kao urbani gradski moderan restoran koji nudi sjajnu srednjoeuropsku kuhinju s mediteranskim dodirima (ponekad i neko fenomenalno iznenađenje poput brudeta od liganja).
![Restoran Apetit City](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/1e9c90f3/apetit-city.jpg)
9. Baltazar (Nova ves 4) - jedan od najstarijih zagrebačkih restorana, čak 30 godina dokazuje i pokazuje istinsku konstantnu kvalitetu i to sve zahvaljujući neprikosnovenom vlasniku Slobodanu (Bobi) Čimburu koji opet sve zasluge pripisuje svom savršeno uigranom teamu na čelu s Chefom Filipom Popovićem.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/6590db3b/baltazar.jpg)
10. Zinfandel's, Hotel Esplanade (Mihanovićeva 1) na čelu sa sjajnom Anom Grgić, prvim ženskim Chefom cijele Esplanadine kuhinje. Iako samozatajna, talentirana i šarmantna Ana je veliki profesionalac i gastro umjetnik. Nedavno je predstavila novi jelovnik čije je svako jelo pomno kreirala. Okusi predstavljaju svojevrsnu modernu interpretaciju hrvatske kuhinje, a svaki tanjur je malo umjetničko djelo na tanjuru.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/84c86b33/zinfandels.jpg)
11. Bistro Apetit (Jurjevska 65), iako se zove Bistro, Apetit je ozbiljan restoran baš zbog objašnjenje činjenice u uvodu teksta. Od prošle godine s Chef Patronom Tomom Gretićem, a od 1.12. s novim executive Chefom Teom Ivaniševićem (Tomovim učenikom), Apetit se koncentrira na internacionalnu kuhinju, s uvijek svježim sezonskim namirnicama.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/9e9ff829/bistro-apetit.jpg)
12. Vinodol (Teslina 10) U strogom centru grada, restoran Vinodol s prekrasnom velikom tihom i zaklonjenom terasom poznat je svakom dobrom zaljubljeniku u finu, domaću zagrebačku papicu, s velikim porcijama, vrijednost za novac, uvijek lokalnim i svježim namirnicama. U zadnje vrijeme, Vinodol sve više raste i ulazi u sam vrh zagrebačke gastronomije, ponajprije zahvaljujući Chefu konzultantu Mariju Čepeku.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/43e16a51/1-vinodol.jpg)
13. Noel (Ulica popa Dukljanina 1) Chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug, koji su proljetos otišli iz bistroa Apetit, uz pomoć investitora otvorili su u prostoru bivše Pete četvrtine restoran koncepta „fine dinning“ uz bogatu vinsku kartu. Najambiciozniji zagrebački restoran, s gastronomski izrazito pretencioznom kuhinjom, iako su na pravom putu, još mora opravdati svoj status vrhunskog restorana haute cuisine konstantnom kvalitetom usluge.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2016/12/6df62689/noel-cappellacci-krvavica-cili-zelena-jabuka.jpg)
14. Bonaca (Trakošćanska ul. 41) Jedan od najboljih ribljih restorana u gradu, gdje se zaista može guštati u svježoj morskoj ribi, školjkama, ali i raznim kontinentalnim jelima koje priprema Chef Ivan Marković.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/10d6ac4a/bonaca.jpg)
15. Voncimer (Ulica kralja Držislava 3) po nekima i prvi na listi, zasigurno je jedan od interesantnijih novijih restorana u gradu, pogotovo od kada je njegovo kormilo preuzeo Ukrajinac Chef Konstiantyn Lukianenka i bračni par Tetiana i Andrei Ostrogliad.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/6d9663f6/voncimer.jpg)
16. Okrugljak (Mlinovi 28) Legendarni obiteljski restoran koji dugi niz godina nudi klasično dobru zagrebačku hranu, gotovo bez konkurencije. S obzirom na veliki kapacitet gostiju, najčešće mjesto obiteljskih i prijateljskih proslava i okupljanja.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/447514b7/okrugljak.jpg)
17. Trilogija (Kamenita 5)- Na jelovniku uvijek sve svježe, s Dolca. Pohvala bogatoj vinskoj karti koja sadrži čak 110 etiketa iz cijelog svijeta.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/772d6011/trilogija.jpg)
18. Atlanta Bocca Marai (Miramarska cesta 22) ovaj mediteranski restoran drži istu kvalitetu hrane od samog otvaranja. Chef kuhinje Danica Tunjić vodila je kuhinju i stare Atlante u Tkalčićevoj još od 1996. te je 2009. prelaskom restorana na novu adresu nastavila voditi i novu kuhinju, ovaj puta s proširenim jelovnikom na novitete inovativne visoke fusion kuhinje.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/c064f4c5/bocca-marai.jpg)
19. Bota Šare/Oyster & Sushi bar Bota (Ulica kralja Zvonimira 124). Nepretenciozan novoobnovljeni restoran s uvijek svježom ribom. Ljubazni konobari, opuštena atmosfera i vrlo razumne cijene. Po mnogima najbolja tuna u gradu, bez konkurencije… u svim oblicima, a najbolja u tartaru.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/0d2b8723/bota-sare.jpg)
20. Balon (Prisavlje 2) – Definitivno jedna od najljepših zagrebačkih terasa na kojoj sjedeći ljeti nemate dojam da ste u gradu, već na nekom sjajnom izletištu. Ponuda hrane je raznovrsna, uvijek ukusna, pogotovo stejkova, tjestenina i rižota, a posebnost restorana je svakako jelovnik organski uzgojene hrane te ponuda eko pića.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/fd240e7a/balon.jpg)
21. Oxbo Urban bar&grill (Ulica grada Vukovara 269a) Restoran koji se nalazi u Hotelu Double Tree by Hilton nudi zaista vrhunska jela, pogotovo ona mesna. Naime, u Oxbu se može pojesti najbolji steak u gradu, Black Angus odrezak s Creekstone farme. Chef Goran Brnčić bira samo najbolje i najkvalitetnije namirnice jer mu je jedini moto – restoran gdje se nudi i jede samo – najbolje. Pohvala ide i novootvorenoj vinoteci u sklopu restorana te novoj prekrasnoj ljetnoj terasi s pogledom na najljepši park u gradu.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/4e00f972/14222318-1136233406444396-6153154516337453226-n.jpg)
22. Asia T House (Vlaška ulica 9) je po raznovrsnosti jela jedan od najboljih azijskih (fusion) restorana u gradu, iako i sva ostala 4 Asia restorana vlasnice Chen Tong su uvijek kvalitetna i dobra, ovaj se ipak nalazi na nešto višoj razini jer spaja i kombinira jela svih kineskih regionalnih kuhinja s tajlandskom, vijetnamskom, korejskom gastronomijom te nudi široki izbor sushija i sashimija, a sve od svježih i kvalitetnih namirnica. Osvježenje je i dućan kineskih namirnica u sklopu istog restorana te sjajna ljetna terasa na Europskom trgu.
![Asia t-house](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/730fa230/asia-t-house.jpg)
23. Izletište Zelenjak (Zelenjak 35), od 1967. tradicionalno jedan od najboljih i najkvalitetnijih zagrebačkih obiteljskih restorana s najljepšom ljetnom terasom, retro stolnjacima i vrhunskom domaćom klopom, velikim, jako velikim porcijama i klasično najboljom govedskom juhom s domaćim rezancima. Da ne zaboravim sjajan roštilj (na ugljen), domaće kiselo zelje, ajvari, sjajne štrudle od trešanja i tople bučnice. Nekad vodili i kuhali mama Jaka i otac Mirko, a danas vode tri brata Ivica, Pero i Zdenko, a kuha Ivičina supruga Ljubica.
![Izletište Zelenjak - domaći rezanci za juhu](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/b41c5ef7/zelenjak-domaci-rezanci.jpg)
24. Pri zvoncu (Ul. Vrbik XII 1) ugodan domaći ambijent restorana rustikalno je uređen, fantastična ljetna terasa u zelenju, a hrana izvrsna, pogotovo roštilj i peka koji su otvoreni i vidljivi, cijene su vrlo povoljne, pogotovo svakodnevnih gableca, usluga brza.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/aeb3209c/pri-zvoncu.jpg)
25. Lašćinska klet – Ferenčina (Bijenička cesta 176), klasična zagrebačka kuhinja. Najbolja domaća juha, punjeni lungići i savršena čokoladna torta. Mjesto na kojem tradicija znači izostanak bilo kakve prilagodbe i promjene. Svako toliko, posebno kada se zaželite osjećaja domaće kuhinje našeg podneblja, ovo je mjesto najbolje u gradu.
![Laščinska klet - Ferenčina](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/31c120ef/lascinska-klet-ferencina.jpg)
26. Dva goluba (Maksimirska cesta 4) restoran koji ima tradiciju domaće zagrebačke/hrvatske hrane još od 1935. godine, poznat i po dobrim juhama, pekama i roštilju, u zadnje vrijeme sve se više spominje kao mjesto gdje se zaista dobro i povoljno jede.
![Dva goluba](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/3e6df409/dva-goluba-domaca-juha.jpg)
27. Bistro Marenda Niko (Kunišćak 24) Kod Nike se uvijek dobro jede. Brzo, jeftino i fantastično. Domaća dalmatinska klopa, uvijek svježe ribe, janjeće tripice, skradinski rižoto, buzare od brbavica i dagnji, ali ima i ponešto od kontinentalne kuhinje. Svakodnevno se dnevna ponuda ispisuje kredom na ploču. Vlasnik je Dalmatinac iz Šibenika - Nikica Mihić koji ujedno i kuha, iako je glavna kuharica mama Tanja.
![Marenda](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/9ac7fca5/marenda.jpg)
28. Klub Maksimir (Oboj 1) ili kako ga još zovu Marunica, na samom rubu maksimirske šume u zelenilu klub Maksimir vlasnika Maria Marunice nudi hrvatsku kuhinju, vrhunska tradicionalna jela poput peke, roštilja na drveni ugljen, brudeta i pašticade, a posebna pohvala domaćem kruhu i slasticama.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/fb1fef1c/klub-maksimir.jpg)
29. Mex Cantina (Savska cesta 154) je najpoznatiji i najveći meksički restoran, autentično uređen, sa širokom ponudom originalnih meksičkih jela. Ljubitelji ljutih meksičkih specijaliteta uživaju u raznim enchiladama, nachosima, tacosima i odležanim steakovima te meksičkom pivu i koktelima, a nezaboravne su i crne palačinke s višnjama i sladoledom.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/aae1c861/mexcantina2.jpg)
30. Royal India (Kaptol 27) autentičan indijski restoran, s originalnim indijskim začinima, okusima i mirisima. Savršen biryani, jelo od riže s raznim dodacima, pakore, smotuljci od tijesta punjeni graškom i krumpirom te samose punjene povrćem, sjajne juhe i obavezno indijski kruh naan.
![](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2017/01/b7ca6dea/royal-india.jpg)