“25 m2 of Syria” - humanitarni projekt kojim nas je IKEA oduševila

| Art |

Kupci koji odlaze u IKEA trgovine u Slependenu u Norveškoj, osim što mogu pronaći inspiraciju za svoje domove, pronaći će i jednu od najmoćnijih kampanja za podizanje svijesti o strašnim životnim uvjetima sirijskih izbjeglica.

Zajedno s norveškim Crvenim križem i reklamnom agencijom POL, IKEA je instalirala model sirijskog doma unutar dućana. Taj je dom zapravo replika onoga u Damasku u Siriji koji pripada ženi po imenu Rana u kojoj živi s ostalih 9 članova obitelji. Šetnja kroz instalaciju pod nazivom "25 m2 of Syria" koju naseljava 10 ljudi gotovo da i nije moguća jer kuća ima samo 25 četvornih metara. "Kada smo morali pobjeći kako bi pronašli sigurnost, nismo imali dovoljno novca za najam boljeg mjesta. Nemamo novaca kako bismo kupili madrace i pokrivače ili odjeću za djecu", rekla je Rana timu Crvenog križa.

“25 m2 of Syria” IKEA

Replika kuća ima prepoznatljive IKEA plakate, no ovoga puta umjesto opisa proizvoda posjetitelji mogu pročitati priče o Sirijacima koji se bave svakodnevnim nedostatkom osnovnih potreba poput hrane, vode i medicinskih pomagala. Svaka etikita ima jasan poziv na akciju s linkovima kako donirati novac onima kojima je doista potreban. 

“25 m2 of Syria” IKEA