15 Wallovih najboljih zagrebačkih bistroa

| Wine and dine |


Lari&Penati
Lari&Penati

Bistroi nisu samo momentalni hit kod nas, već dugo su u cijelom svijetu cijenjeni i te kako potrebiti. Poslovni ljudi općenito rijetko kad kuhaju kod kuće, češće svakodnevno jedu vani, koristeći pauzu na poslu ili after work brzi ručak, u svakom slučaju žele brzu, jednostavnu, ali ukusnu, zdravu i finu hranu. Za to su idealni bistroi. Istražili smo koji su bistroi u Zagrebu najtraženiji, koji imaju nabolju/najoriginalniju/najfiniju ponudu. Zahvaljujemo našim prijateljima koji su pomogli da se ova lista najboljih napravi: Reneu Bakaloviću, Matiji Babiću, Sanji Muzaferiji, Sanji Buterin, Mati Matiću, Domagoju Jakopoviću Ribafishu, Radi Debaku, Ani Tkalac Verčić, Deanu Sinovčiću i našem wall.hr teamu: Sarah Josipović, Vesni Orlovac, Anamariji Butković, Tei Filipović i Suzy Josipović Redžepagić.

1. Lari&Penati (Petrinjska ul. 42A) U ulici koja i nije bila atraktivna za otvoriti lokal, zagrebački dečko Igor Tomljenović Tom napravio je najbolji street food u Zagrebu ikad. Nepretenciozan, možda čak i preležeran, uvijek pun i vani i unutra, ubrzo nakon otvorenja prije 6 godina postao je definitivno "it" mjesto izlaska u grad. S obzirom na veličinu i lokaciju bistroa kako je to bilo moguće? Samo iz jednog razloga - jer Tom strasno i istinski obožava kuhanje i dobru hranu. A posrećio se i parking odmah do lokala. Ove godine više nego duplo proširena, ostakljena i grijana terasa te novi prostor do starog pomoći će zbrinuti sve one gladne oči koji ne uspjevaju uvijek dobiti stol kod Toma. Reuben sendvič (marinirana govedina, zelje i kiseli krastavci), foie gras, zapečeni confitirani pačji zabatak, odležani pečeni rumpsteak s prokulicama, topla salata od govedine s poširanim jajem, lungić u kori od papra, pečeni sous vide pileći zabatak, goveđe obrazine, pohani bakalar i boeuf Bourguignon samo su neka od savršenih jela koja govore 1.000 riječi.

Lari&Penati
Lari&Penati
Lari&Penati
Lari&Penati

2. AbOvo (Bukovačka cesta 27) zgodno, malo mjesto na uglu Bukovačke i Petrove. Djeluje nepretenciozno i netko vas mora uputiti. No kad jednom sjednete, čeka vas jako ugodno iznenađenje. Kratak meni od nekoliko dnevnih jela s jednim ili dva deserta, ali nikad isti. Ukupna razina jela je vrlo visoka, iznad svih očekivanja. Izvrsno. Nije ni čudo kad se zna ja je Chef Filip Horvat, učenik Dina Galvanja koji je zanat ispekao u Petoj četvrtini. 

AbOvo

3. Mali Bar (Vlaška 63, dvorište) Ana Ugarković ima svoj pristup životu i kuhanju. Mali Bar sigurno spada u sam vrh zagrebačkih mjesta za jelo, pogotovo u vrijeme ručka. Cijela koncepcija Malog bara temelji se na hrvatskoj interpretaciji tapas bara (malenih jela, zalogaja) koje Ana svakodnevno kupuje na tržnici te ovisno o ponudi slaže dnevna jela. Kod Ane se jedu mini hamburgeri, pite i paštete te polpete i spring rolice koje se mogu dopunjavat konkretnijim jelima poput odreska od tune ili confita od patke. Sjajna je i Anina tempura, a deserti poput bijele rolade s bademima i jagodama, torte od šljiva mariniranih u crnom čaju te torte od čokolade i kestena su čista senzacija.

Mali bar

4. Pod zidom (Pod zidom 5) Kako kaže mladi gazda Borna Janeš, Chef Goran Stanisavljević od ove jeseni osvježio je jelovnik unio novosti u ponudu. Hrana čiji je koncept - "ručak s Dolca" zaista funkcionira. Namirnice su provjereno svježe, hrana izvrsna, kreativna i vizualno primamljiva te vrlo dobro pripremljena." Svakodnevno nude 6 različitih jela za ručak, večera je isključivo à la carte, a ponuda vina više nego konkretna. 

Pod zidom

5. Mundoaka street food (Petrinska 2) jedina šteta je da je prostor pretijesan jer je hrana izvrsna. Nešto sasvim novo, drugačije, originalno. Cijenovno prihvatljivo, porcije velike, veliki izbor vina na čaše. Zanimljivi doručci (ima i gluten free), vrhunski deserti. Obavezno probati glazirana svinjska rebrica Mundo i sjajane zapečene tortilje punjene povrćem i lungićem. S primjerenijim odabirom prostora, potencijal bi bio zasigurno još veći.

Mundoaka

6. Bulldog (Bogovićeva 6) – Mnogi percipiraju Bulldog kao kultno mjesto u gradu, ali misleći na kafić. Malo njih zna da osim sjajnog kluba u podrumu, Bulldog u zimskom vrtu ima i vrhunski restoran s modernom internacionalnom kuhinjom, uvijek svježim lokalnim namirnicama, po pristupačnim cijenama i sa sjajnom ponudom. Pogotovo jer su jedan od 4 mjesta na svijetu gdje se može probati senzacionalna agrifoccacia. Ali osim 8 vrsta agrifoccacia u Bulldogu su senzacionalne i tjestenine, kremasta rižota, savršene povrtne juhe, steakovi, salate, slastice... definitivno mjesto na kojem se jako dobro jede.

Bulldog

7. Otto&Frank (Tkalčićeva 20) sjajno mjesto za uživanje u bogatoj vinskoj karti (s obzirom da je suvlasnik Saša Aleksandar Noršić somellier) te zanimljivim zalogajima, miksom tradicionalnog i modernog poput janjećeg burgera s dresingom od jogrta i mente, domaćih knedli sa šljivama, crostina i panina sa špinatom, pestom, cheddarom i pancetom, barem jednim dnevno jelom "na žlicu" te savršenim zagrebačkim doručkom koji je miks sira, vrhnja, hrena, pečene šunke, špinata, prženog poširanog jajeta, rotkvica i mladog luka. Sva jela priprema mladi Chef Zoran Pongrašić, a drugi dio suvlasništva (autorstva) potpisuje Ana Galić.

Otto i Frank

8. Bistro 75 (Preradovićeva ulica 34) osim u Zadarskoj na Knežiji, još jedan Bistro 75 otvoren je i u centru grada, u prostoru nekadašnje Pauze. Nekoliko sjajnih sendviča, nekoliko zanimljivih salata, domaće povrtne kremaste juhe, pašticade i nekoliko vrsta izvrsnog falafela: od graška s mentom i čilijem u tortilji s rikolom i rajčicom uz tzatziki umak, falafel od crvene leće s đumbirom te falafel od slanutka s curryjem svakodnevan je izbor sjajnog cjenovno pristupačnog gableca/ručka. Bogata ponuda craft piva.

Bistro 75

9. RougeMarin (Ulica Frana Folnegovića 10) po mnogima najbolji hamburgeri u gradu, mnogo sjajnih kombinacija jela i potpuno jedinstven ambijent nekadašnje Tvornice električnih žarulja. Chef Marin Medak i njegov kreativan tim inspirarani su sezonskim lokalnim svježim namirnicama i njihovim interpretacijama poput pačjih prsa u miso-naranča umaku s pečenom ljutikom, kremom od krumpira, klicama rotkvice i confitiranom narančom, Wokom s lungićem sa suhim šljivama, stir-fry s povrćem i udon rezancima, Risottom od muškatne buče i šunke s kremom od mascarponea i sansho japanskog papra, tostiranim orasima, Sous-vide svinjskim vratom s kroketima s grožđicama, coulis od jabuke i crnog vina, ragout od mrkvice... Pametnom dosta.

Rougemarin

10. Agava (Tkalčićeva 39) priznajemo, nismo bili sigurni treba li Agavu svrstati u restorane ili raskošne bistroe, ali definitivno je mjesto za preporučiti. Talijanska hrana, više onog djela Toscane i Umbrije, francuska klasika te mediteranska, tradicija s osobnim dodirom. Prekrasna ljetna terasa u najstarijoj ulici u gradu.

Agava

11. Šalša (Kostelska ulica 11, Trešnjevka) iako su i izgled i brzina serviranja i usluge te cijene kao u zalagaonici, hrana može konkurirati najboljim restoranima u Zagrebu. Savršen burger, spektakularne lazanje i odlična dnevna jela poput mirisnih punjenih paprika, telećih jetrica ili neke čarobne čorbe ne čude jer je Chef provjereni Dragan Dragojlović Gaga koji je zanat ispekao u slavnom Prascu Dina Galvanja.

Šalša

12. Divas (Martićeva ul. 14 F) u samo godinu i pol dana, bistro Divas je postao hit mjesto. Osnova svakog jela su kvalitetne i uvijek svježe namirnice koje Chef Tomislav Ivanešić svakodnevno nabavlja na Dolcu. Bile to pečene paprike punjene junetinom i prosom, pačja prsa marinirana u kadulji i timijanu poslužena s pireom od celera i krumpira uz grilane smokve u portu, juneći but s basmati rižom, bukovačama i kokosovim mlijekom, falafel s grilanim povrćem i umakom od jogurta ili salata s toplom pečenom piletinom okusi su savršeni.

Divas

13. Dežman bar (Dežmanova ul. 3) moderan urban bistro s prekrasnom terasom, poznat po carstvu fenomenalnih sendviča poput sendviča sa skutom i južnoafričkom papričicom, maslinovim uljem, timijanom, bosiljkom, korijandrom, karameliziranim lukom i rikulom, BahniMi sendvič, vijetnamski sendvič s paštetom od svinjske jetre, svinjske plećke marinirane s rižinim octom, soja sosom, đumbirom, limetom, medom, češnjakom i korijandrom, sendvič s barbecue rebarcima, foccacie i pogačice od bezblutenskog brašna, paštete, namazi... A tek slastice poput kolača od limuna, badema i palente bez brašna, tarte tatin s jabukama, torta od mrkve i oraha s malezijskim začinima... mmmm, savršenstvo bez mane.

Dežman bar

14. Louie (Nova Ves 19) pod dirigentskom palicom Chéfice Nataše Petković servira jela u kojima vladaju domaće namirnice s Dolca, čisti okusi i perfektna estetika tanjura koja ne zahtjeva prskanje ni dekorativne linije. Najtraženija jela u Louieju su teriyaki losos, carpaccio od cikle s dimljenom ribom i slavni T-bone, a gosti mogu uživati i u pravoj zagrebačkoj ajgemacht juhi. Sve krušno je domaće proizvodnje, a desereti nimalo ne zaostaju za slanim jelima.

Louie

15. Bistro Lauba (Prilaz baruna Filipovića 23a) nalazi se u u Laubi – Kući za ljude i umjetnost. Bistro je jedinstven prostor, spoj umjetnosti i hrane. Menu je promišljen i mijenjaju ga svaka tri mjeseca, prema godišnjim dobima. Namirnice nabavljaju isključivo na tržnici i od provjerenih malih proizvođača. Kruh je zaštitni znak Bistroa, mirisan, izravno iz pećnice. Među predjelima su listovi sezonskih salata s prženim lososom i krem jogurtom s hrenom, salata od sezonskog povrća, mladog sira i prženih sjemenki, rižoto od više vrsta žitarica, povrća i tamnog purećeg mesa te domaći valjušci u umaku od brie sira, kruške i celera. Glavna jela su marinirani pileći zabatak na „gnijezdu“ od povrća, domaće kobase s restanim krumpirom i ementalerom uz pohani luk te savršena čokoladna torta.

Lauba