10 savršenih božićnih keksića i sitnih kolačića - 2. dio

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Božićni kolačići

S obzirom na to da ste me zatrpali upitima za još provjernih recepata božićnih keksića i sitnih kolačića... Donosim vam još deset recepata najomiljenijih i po meni najboljih božićnih keksića:

  1. Raspucanci, božićni popucani keksići posuti snijegom – crinkles – čoko espresso bundići
Crinkles - čoko espresso budnići, Suzy Josipović Redžepagić
Crinkles - čoko espresso budnići

Pitate se koje još keksiće/kolačiće napraviti, a da nisu komplicirani i teški, nego brzi i jako fini?? Napravite ove crinklese! Ovaj recept sam davno dobila od prijateljice Mirte Bajzek i od tad ih radim. Malo sam ga doradila, možete i vi. Ako ne volite kavu, izbacite je - ja sam dodala Creme nescaffe, ali onda pojačajte čokoladu ili kakao. Dodala sam kristal šećer u koji ih prvo uvaljam jer mi je prijateljica Sanja savjetovala da tako dobijem više crno-bijeli efekt jer sam štaub šećer upije dosta vlage. Dodala sam i cimet kojeg obožavam.. Netko doda aromu vanilije, a izbaci kavu. Kako god, izvrsni su!!!

  • (1 šalica - oko 130 g)
  • 1/2 šalice oštrog brašna
  • 1/4 šalice kakaa
  • 2-3 žličice kave (turska, obična)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • prstohvat soli
  • 4 žlice rastopljenog putra (50 g)
  • 2/3 šalice smeđeg šećera
  • 1-2 jaja
  • 12 dag tamne čokolade za kuhanje, rastopljene na pari i ohlađene
  • 1 žlica mlijeka
  • kristal i štaub šećer za “uvaljati” kolačiće
  • prema želji: viski, ribana korica naranče, arančini, metvica, mljeveni lješnjaci, bademi...

U zdjeli pomiješate suhe sastojke: brašno, kakao, kavu, prašak za pecivo, cimet i sol. U drugoj zdjeli izmiksajte šećer i jaje pa dodajte putar dok ne dobijete kremastu i pjenastu smjesu. Dodajte ohlađenu čokoladu. Miksajte polagano i dodavajte žlicu po žlicu suhe smjese te žlicu mlijeka. Dobivenu smjesu stavite u hladnjak na 45 minuta. Zagrijte pećnicu na 160C.
Od ohlađene smjese formirajte kuglice veličine oko 1,5 cm - 2 cm. Svaku kuglicu uvaljajte prvo u kristal šećer pa u štaub šećer, da budu potpuno bijele izvana. Rasporedite ih na masni papir za pečenje na veliki kalup iz pećnice. Razmak između kuglica neka vam bude oko 4 - 5 centimetara da se ne zalijepe i spoje jer jako narastu i rašire se. Pecite nekoliko tura po oko 9 kom, da ih na kraju bude oko 30-ak komada.
Kuglice pecite 12-14 minuta, dok štaub šećer "popuca", a kuglice se rašire. Kuglice moraju biti mekane na dodir pa ih pažljivo izvadite i stavite na rešetku da se ohlade i stvrdnu. Kad se ohlade, hrskave su izvana, a mekane iznutra.

 2. Cantuccini

Cantuccini s bademima
Cantuccini s bademima

Ovi najpoznatiji talijanski hrskavi kolačići cantuccini uobičajeno se serviraju uz slatko vino, čaj ili kavu... i naravno obavezni su za Božić!

Za oko 60 - 80 komada:

Vrijeme pripreme: 1 sat

Vrijeme stajanja tijesta: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 15-20 minuta

Temperatura pećnice: 200C pa sušenje na 50C

  • 20 dag badema – grubo nasjeckanih  
  • 25 dag brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 18 dag šećera
  • 2 vanilin šećera
  • bočica arome gorkog badema
  • prstohvat soli
  • malo omekšanog putra
  • ½ žličice cimeta
  • 2 jaja
  • naribana korica limuna ili naranče – prema želji
  • rum – prema želji 

U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, cimet, aromu gorkog badema, malo soli i prema želji koricu limuna ili naranče te malo ruma. U sredini napravite udubinu i u nju stavite putar i jaja. Zamijesite glatko tijesto. Na kraju umiješajte oguljene bademe. Oblikujte kuglu od tijesta, omotajte ju u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Pećnicu zagrijte na 200 C. Podijelite tijesto na 4 djela. Svaki dio oblikujte na pobrašnjenoj radnoj površini u kruščić dužine oko 25 cm. Posložite ih na lim za pečenje, no ostavite dovoljno razmaka između dvaju kruščića. Pecite 15-20 minuta. Dok su još mlaki (ne vrući jer se mrve, ne hladni jer su pretvrdi), narežite ih na šnitice. Ponovo ih posložite na lim i na 50 C u otvorenoj pećnici pecite dok se ne osuše i dobiju lijepu zlatno smeđu boju. Čuvajte ih u dobro zatvorenoj limenoj kutiji. Mogu dugo stajati, čak nekoliko mjeseci...

Prema želji u tijesto možete dodati i komadiće čokolade.

3. Orasnice (Oraščići)

Orasniceby Suzy Josipović, Mama zna
Orasnice

Meni možda i najdraži blagdanski sitni kolačići - orasnice. Prhki, a tope se u ustima... i podsjećaju na mamu koja ih je uvijek pravila...

Tijesto:

  • 30 dag brašna
  • 10 dag šećera
  • 12 dag mljevenih oraha
  • 2 žlice kakaa
  • 25 dag putra (sobna temperatura)

Aroma vanilije – prema želji

Malo ruma – prema želji

Krema:

  • 1 jaje
  • 10 dag mljevenih oraha
  • 5 dag ribane čokolade za kuhanje
  • 10 dag štaub šećera
  • 10 dag putra

Štaub šećer – za posipanje

Pomiješajte brašno, šećer, mljevene orahe i kakao pa dodajte putar narezan na komadiće i ručno umijesite tijesto. Stavite ga u prozirnu vrećicu i u hladnjak.

Za to vrijeme priredite kalupiće: pomoću kista premažite ih putrom pa posipajte brašnom, a višak brašna otresite.

Zagrijte pećnicu na 185 C.

Izvadite smjesu iz hladnjaka i u svaki kalupić stavite komadić smjese, nemojte kalup napuniti do kraja jer se smjesa napuhne u pečenju. Malo pritisnite prstom sredinu smjese, udubite. Položite kalupiće na lim za pečenje i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 13-14 minuta. Kontrolirajte pečenje, a oraščići su gotovi kada lagano potamne.

Dok se keksići hlade (oko 10 minuta), skuhajte kremu: izmiksajte jaje sa štaub šećerom pa ih na slaboj vatri na pari kuhajte uz stalno miješanje, za nekoliko minuta dodajte čokoladu, putar i orahe te miješajte dok ne dobijete kremu.

Keksiće izvadite iz kalupa, neka se ohlade par minuta pa ih samo istresite iz kalupa (malo lupite po kalupiću, odmah će ispasti).

Ohlađene polovice keksića premažite ohlađenom kremom i spojite. Prema želji pospite ih štaub šećerom i spremite u limenu ili staklenu kutiju.

4. Sarajevski lokumi s orasima

Bosanski lokum s orasima
Sarajevski (bosanski) lokum s orasima

Neodoljiv tradicionalni bosanski kolačić, prhak, vrlo ukusan i vrlo jednostavan za pripremu, recept je moje svekrve, Sarajke Bademe. Klasičan bosanski lokum radi se samo s brašnom, ali meni je uvijek ukusniji kada se dodaju orasi ili kokos.

 Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 25 minuta

Temperatura pećnice: 180C pa 100C

  • 1 jaje
  • 1 putar
  • 15 dag štaub šećera
  • 40 dag brašna
  • 25 dag oraha

Zagrijte pećnicu na 180C. Putar i jaje umutite mikserom mikserom, dodajte štaub šećer, orahe pa brašno. Valjajte tijesto u valjak i oblikujte lokume režući komade na duljinu oko 4 – 5 cm, a na debljinu oko 2 cm. Rasporedite ih na masni papir u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici. Nakon 10 minuta smanjite pećnicu na 100C, jer se moraju više sušiti nego peći i moraju ostati svijetli, još 15-ak minuta. Još mlake lokume uvaljajte u štaub šećer ili kokosovo brašno.

5. Salama od oblatni

Salama s oblatnama by Suzy Josipović, Mama zna
Salama s oblatnama

Na pomisao samo o salami od oblatni, usnice mi se razvuku u lagani smiješak... sjetim se moje majke i svih blagdana koji nisu mogli proći bez ovog fantastičnog božićnog sitnog kolačića.

Vrijeme pripreme: 20-ak minuta

Vrijeme hlađenja: nekoliko sati

  • 10 dag putra (na sobnoj temperaturi)
  • 10 dag šećer u prahu
  • 10 dag mljevenih keksa
  • 10 dag mljevenih oraha
  • 1 žumanjak
  • 1 – 2 žlice ruma
  • oblatna

Mljevene orahe, putar, žumanjak, šećer u prahu i mljevene kekse izmiješajte u filu. Oblatnu stavite na vlažnu krpu i poškropite s malo mlijeka i ruma. Premažite je filom, zavijte i ostavite nekoliko sati da se suši. Čuvajte u hladnjaku u foliji, a prije serviranja, narežite na šnitice.

6. Limun šnite

Limun šnite
Limun šnite

Još jedan receptić moje majke Nade. Nije bilo ni Božića ni Uskrsa da mama nije radila svoje omiljene limun šnite, a tradicija se nastavila, danas ih radimo moja sestra Lana i ja. Orasi i limuni, krema, biskvit i oblatne - dobitna kombinacija.

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Temperatura pećnice: 170C

Četvrtasti kalup 

  •  2 kupljena lista oblatni

Tijesto:

  • 9 bjelanjaka
  • 30 dag šećera
  • 3 rebra čokolade
  • 37,5 dag oraha
  • 3 – 4 žlice brašna
  • 9 žumanjaka
  • 37,5 šećera u prahu
  • 1 limun – sok i korica
  • 37,5 dag putra
  • rum – prema želji za poškropiti oblatne

Zagrijte pećnicu na 170C.

Tijesto: umutite čvrsti snijeg od bjelanjka. Sve ostale sastojke posebno izmiješajte u smjesu pa postepeno žlicom dodajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu sipajte na nauljen i pobrašnjen kalup ili na masni papir za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta.

Fila: žumanjke i šećer u prahu kuhajte na pari (ali ne predugo). Ohladite smjesu, dodajte koricu i sok limuna te umiješajte dobro izmiksani maslac u kremu. Oba dvije oblatne poškropite rumom i rasporedite na njih kremu. Pečeno tijesto položite na jednu oblatnu s kremom te poklopite s drugom oblatnom premazanom kremom tako da dobijete redove: prva oblatna, krema, pečeno tijesto, krema i druga oblatna. Opteretite kolač nekim predmetom (npr. knjigom) na dva sata da se stisne.

Režite na kocke ili rombove, prema želji.

7. Neodoljivi kolačići s čokoladom i oblatnama tzv. pišingeri

Pišingeri - kolačići s čokoladom i oblatnama
Pišingeri - kolačići s čokoladom i oblatnama

Po receptu moje majke, pišingeri su nezaobilazni za sve blagdane. Najčešće nestanu u trenu.

Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta

Vrijeme hlađenja: 4-5 sata

Sastojci:

1 paket oblatni

Krema:

  • 15 dag šećera
  • 4 cijela jaja
  • 2 vanilin šećera
  • 20 dag tamne čokolade za kuhanje
  • 25 dag putra
  • prstohvat cimeta
  • naribana korica neprskane naranče
  • malo ruma

Tucite na pari jaja, šećer i vanilin šećer dok se smjesa ne zgusne pa dodajte čokoladu u komadićima. Pustite da se krema ohladi pa dodajte omekšani putar, cimet, malo ruma i koricu neprskane naranče te izradite kremu mikserom.

Prvu oblatnu premažite kremom i na nju položite drugu oblatnu koju opet premažite kremom, poklopite trećom oblatnom koju opet premažite kremom i poklopite četvrtom oblatnom. Pokrijte kolač kuhinjskom krpom i opteretite laganom knjigom da stisne oblatne i kremu. Hladite u hladnjaku 4-5 sata.

8. Bijele oreo kuglice

Oreo kuglice
Oreo kuglice

Sa samo 3 sastojaka, bez pečenja i bez kuhanja Oreo kuglice gotove su u samo 30-ak minuta! Umjesto Oreo keksića, prema vašoj želji, možete staviti bilo koje druge kekse, a bijelu čokoladu možete zamijeniti mliječnom ili tamnom.


Za 16-18 kuglica (zavisno od veličine kuglica)
Vrijeme pripreme: 35 - 40 minuta

  • 30 dag bijele čokolade
  • 30 Oreo keksa od vanilije (ali može i od čokolade ili bilo koji dr. keksići) + 4 keksića za posipanje kuglica (prema želji)
  • 113 grama krem sira (Philadelphia, ABC...) – sa sobne temperature

Usitnite Oreo keksiće u blenderu ili ih stavite u plastičnu vrećicu i istucite batom za meso da budu kao suhi pjesak. Stavite ih u zdjelu i dodajte krem sir te izmiksajte električnim mikserom. Pomoću žličice uzimajte smjesu i oblikujte rukama u kuglice. Rasporedite ih u kalup/tanjur/pladanj na masni papir za pečenje i stavite u zamrzivač na 15-ak minuta da se stisnu i smrznu.

U međuvremenu na pari uz miješanje otopite bijelu čokoladu.

Izvadite kuglice iz zamrzivača i stavite čačkalicu u sredinu svake te ih umačite u otopljenu bijelu čokoladu. Koristeći žličicu prelijte cijele kuglice. Stavljajte ih na masni papir. Prema želji izmrvite 4 Oreo keksića i pospite kuglice. Kuglice će se stvrdnuti za nekoliko minuta.

Mogu stajati u hladnjaku i nekoliko dana, ali sumljam da se to ikad dogodi jer nestanu isti dan.

9. Kokos kuglice

Kokos kuglice, Natalie Knezić, Russell Hobbs
Kokos kuglice

Baš volim ove kokos kuglice, recept je savršen, a napisala ga je nutricionistice Natalie Knezić, autorica bloga s receptima zdrave hrane "Natalie's food & health", nema kondenziranog mlijeka, što u svim drugim kokos kuglicama ima... jednostavno i brzo se pripremaju i imaju samo 4 sastojka. 

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Ukupno vrijeme: 30 minuta

Sastojci:

  • 2 šalice krupnog kokos brašna + dodatno za posipanje
  • 2 žlice meda ili javorovog sirupa
  • 3 žlice ekstra djevičanskog kokosovovog ulja/masti
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  1. U multipraktiku s nastavkom za mljevenje sameljite kokos. Premjestite smjesu u odvojenu posudu. Dodajte ostale sastojke i dobro izmješajte žlicom dok ne dobijete finu pastu.
  2. Ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko minuta, a potom premjestite u hadnjaku na 20 minuta, odnosno dok se smjesa ne stvrdne i postane kompaktna.
  3. Izvadite smjesu iz hladnjaka te malom žličicom izvadite komadić smjese. Rukama oblikujte kuglicu. Kuglicu odmah uvaljajte u krupno kokos brašno i položite na papir za pečenje.
  4. Gotove kuglice dobro ohladite u hladnjaku te držite u zatvorenoj plastičnoj kutiji na hladnom do serviranja.

10. Puslice

Puslice
Puslice

Kad želim praviti malo zahtjevnije oblike od puslica, uvijek ih pravim na ovaj način. No, moja sestra Lana ih nikad ne kuha, samo sve izmiješa električnim mikserom, tek pred kraj na punoj brzini miksanja doda šećer, odmah stavi u špricu i oblikuje puslice. Peče u zagrijanoj pećnici na 190C samo dvije minute pa isključi pećnicu i pusti još 4 sata da se suše u njoj. I njene su super. Puslice mogu relativno dugo stajati, ali obavezno ih držite u hermetički zatvorenoj kutiji. Budite kreativni, igrajte se...

Vrijeme pripreme: 15-ak minuta

Vrijeme pečenja: 1 sat

Temperatura pećnice: 90C

  • 5 bjelanjaka
  • 30 dag šećera
  • cimet - prema želji
  • par kapi limuna
  • prstohvat soli
  • mljeveni oguljeni bademi - prema želji (može i ne mora)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije - prema želji

Zagrijte pećnicu na 90 C. Bjelanjke, šećer i prema želji ostale sastojke promiješajte i kuhajte na pari miješajući električnim mikserom oko 5 minuta dok ne dobijete čvrsti topli snijeg. Maknite s vatre i nastavite miksati snijeg još oko 8 minuta da snijeg postane čvrst. Snijeg stavite u plastičnu vrećicu i otvorite mali otvor na kutu vrećice ili slastičarsku špricu te istiskujte kremu u obliku kojem želite. Pecite u pećnici oko 1 sat. Puslice moraju biti hrskave i suhe. Ohladite ih na rešetci. Držite ih dobro zatvorene u limenoj kutiji.

Možete im dodati malo boje u smjesu, možete ih ukrasiti voćem, kakaom, cimetom, čokoladom, karamelom, posipati nasjeckanim orasima, lješnjacima, bademima, pistacijima...