Zašto trebate uvrstiti hijaluronsku kiselinu u svoju skincare rutinu?

| Beauty |

Instagram/@oliviaculpo

Svi smo čuli da se hijaluronska kiselina koristi u beauty industriji.

 

Kako se ispostavilo, ima dosta toga o hijaluronskoj kiselini čega nismo bili svjesni. Poput toga da postoji razlika između nje i natrijevog hijaluronata ili da 99% serum hijaluronske kiseline zapravo uopće nije 99% hijaluronska kiselina, već mješavina hijaluronske kiseline i vode.

Kako bismo vam pomogli dešifrirati čuda koja hijaluronska kiselina radi vašoj koži, u nastavku možete pročitati nešto više o njoj i zašto biste ju trebali uvrstiti u svoju skincare rutinu.

Što je hijaluronska kiselina?

Za početak, to je molekula koja se prirodno nalazi u vašoj koži i djeluje kao vezivno tkivo u vašem tijelu. Hijaluronska kiselina je prirodni polisaharid koji se nalazi u ljudskom tijelu, a djeluje kao sredstvo za oblaganje i podmazivanje naših zglobova, živaca, kose, kože i očiju.

Glavna svrha i blagodat hijaluronske kiseline je ta da održava kožu vlažnom i podmazanom. Ona je super sastojak za ublažavanje suhe kože, što znači da  pričvršćuje vodu u stanice te ih tako ispunjava.

Prednosti hijaluronske kiseline

Razlog zbog kojeg industrija ljepote toliko voli ovu kiselinu leži u čarobnoj sposobnosti zadržavanja vlage. Studije su dokazale da je hijaluronska kiselina nevjerojatno dobra u vezanju s molekulama vode, što je čini ključnim čimbenikom u zadržavanju vlažnosti kože.

Nedostatak vlage jedan je od glavnih krivca starenja kože, pa je, stoga, ovaj sastojak, koji privlači vlagu na vašoj koži, nužan kada je riječ o popravljanju barijera vlage u vašoj koži, što dovodi do hidratizirane, gipke kože.

Budući da je dehidrirana koža jedan od glavnih uzroka nastanka bora, hijaluronska kiselina nadoknađuje izgubljenu vlagu i pomaže smanjiti pojavu bilo kakvih finih linija i bora.

S obzirom na to da je sastav hijaluronske kiseline toliko usko povezan s tvarima u našem tijelu, on djeluje dobar filer koji ne izaziva velike iritacije. Također, može dodati volumen područjima koja s vremenom prirodno gube volumen, poput usana i obraza.

Za razliku od nekih proizvoda za njegu kože, hijaluronska kiselina brzo se upija u kožu, što znači da gubite manje proizvoda,ne nadražuje i sigurna je za upotrebu na svim tipovima kože.

Kada se koristi kao filer, hijaluronska kiselina traje oko godinu dana, a otapa se prirodno, što znači da ne morate posjećivati liječnika kako biste uklonili filere.

Za razliku od nekih super skincare proizvoda, proizvodi hijaluronske kiseline dostupni su u većini proizvoda za uljepšavanje.

Kako ju koristiti?

Da bi hijaluronska kiselina doista prodrla u vašu kožu, ako se primjenjuje lokalno, mora biti bioinžinjerirana kako bi imala puno manju molekulsku masu. To je jedan od razloga zašto ju možemo pronaći u obliku seruma koji imaju hidratantne prednosti.

Za one koji žele koristiti hijaluronsku kiselinu kao filere, očito je da prvo moraju potražiti mišljenje liječnika. Kao i akutna hijaluronska kiselina, injektirajuća hijaluronska kiselina oponaša materijale koji su već prisutni u našim tijelima. Ubrizgavanje hijaluronskih filera u obliku gela kroz štrcaljku na različita područja vašeg lica, očiju ili drugih područja oni se prihvaćaju i ostaju u vašem tijelu, čime se povećava volumen tog područja.