Top 10 namirnica koje izbacuju nikotin iz tijela

| Beauty |

  Nikotin je kemikalija zbog koje je prestanak pušenja i odvikavanje od cigareta toliko bolan proces. Nikotin je jedna od kemikalija koja izaziva najveću ovisnost ljudskoj vrsti i "popularna" je diljem cijelog svijeta već stoljećima. Nikotin je također stimulans koji može blokirati živčanim i mišićnim stanicama normalno funkcioniranje. Biljka duhan proizvodi nikotin koji može ubrzati rad srca, povisiti krvni tlak i povećati rizik od moždanog udara.

Čak i uz sve zabrane pušenja, zdravstvena upozorenja i samu znanost koja je dokazala sve štetne učinke nikotina na ljudsko tijelo, ljudi ih se i dalje ne odriču. Dokazano je i da je žvakanje duhana manje štetno, ali i dalje sadrži nikotin. Ako imate naviku pušenja cigareta, moguće je donekle izbaciti nikotin iz tijela konzumirajući određene namirnice. U nastavku saznajte kako! 

BROKULA

Brokula sadrži velik udio vitamina B5, C i B - koji su odgovorni za reguliranje mnogobrojnih procesa u našem tijelu. Konzumacijom brokule tijelo opskrbljujete vitaminom C i držite metabolizam u "petoj" brzini te štitite pluća od toksina. Također, brokula sadrži gen NRF2 koji štiti stanice pluća od bilo kakvim vanjskih napada.

Brokula
Brokula

NARANČE

Naranče su moćni citrusi. Već smo zaključili da nikotin iritira tijelo i smanjuje mu razinu vitamina C u tijelu. Konzumacijom naranča najbrže vraćamo vitamin C u ravnotežu te reduciramo stres i anksioznost do koje može doći uslijed želje za nikotinom. 

ŠPINAT

Špinat sadrži folne kiseline i Vitamin B9 koji su poznati kao istjerivači nikotina iz tijela. Nikotin može škoditi normalnim uzorcima spavanja i pušaći obično pate od insomnije ili nepravilnog sna upravo zbog nikotina. Folne kiseline ključne su u suzbijanju ovakvih simptoma pušenja jer igraju ključnu ulogu u mentalnoj i emocionalnoj dobrobiti.

ĐUMBIR

Đumbir vas također može riješiti brojnih nuspojava nikotina. Za najbolji efekt, trebali biste konzumirati sirovi đumbir kako bi se oslobodili želje za nikotinom, zadržali idealnu tjelesnu težinu i reducirali toksine u krvožilnom sustavu. Najbolji način kako se riješiti pušenja jest - prestati! A đumbir vam u tome može pomoći.

Đumbir
Đumbir

BRUSNICE

Kiseline iz brusnica ono su što pomaže izbaciti nikotin iz krvožilnog sustava brže nego što bi tijelo to inače samo uradilo. Nikotin povećava razinu šećera u krvi baš kao što to rade i brusnice, pa zamjenom cigareta za brusnice možete zaustaviti želju za nikotinom - kada pokušavate prestati pušiti. 

Brusnice
Brusnice

LIMUNI

Limuni su još jedno potencijalno ključno oružje u borbi protiv nikotina. Nikotin se u tijelu zadržava do 3 dana, a za to vrijeme opasno oštećuje stanice kože i pore te oslabljuje imunitet. Limun tj. njegove citrusne kiseline brzo će zaustaviti neželjene simptome nikotina i pušenja.

Limuni
Limuni

MRKVA

Kao regularni pušač, svakodnevno tijelu smanjujete razinu vitamina A i C - i to više puta dnevno! Na taj način oštećujete moždane stanice, cirkulaciju i funkcioniranje mozga. Pomognite svome tijelu tako da redovito konzumirate mrkvu i opskrbljujete organizam s vitaminom A, C i K.

Mrkve

ŠIPAK

Pušenje povećava broj otkucaja srca, krvni tlak i smanjuje dotok kisika u krvotok. Ove simptome najbolje je zaustaviti konzumacijom šipka te tako popraviti cirkulaciju. Plus: šipak pomaže tijelu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Šipak
Šipak

PŠENIČNE KLICE

Pušenjem se sužavaju krvne žile stoga probajte jesti što više pšeničnih klica koje se nalaze u orašastim plodovima, kako biste dobili dovoljno vitamina E - koji poboljšava elastičnost cirkulatornog sustava. Plus: pšenične klice mogu reducirati rizik od stvaranja srčanih bolesti u kasnijoj dobi.

KELJ

Kelj je poznat kao križonosno povrće i što ga više jedete, manja je šansa da se u vašem tijelu pojavi neki oblik raka. Kelj je prirodni izvor antioksidansa koji mogu izbaciti nikotin i ostale neželjene supstance iz vašeg organizma.

Kelj
Kelj