Ružičaste vrpce za borbu protiv raka dojke preplavile Cvjetni trg

| Beauty |

Središnje događanje kampanje Želim svijet uz tebe Udruge SVE za NJU! okuplja brojne građane i osobe iz javnog života

Brojni građani, političari te osobe iz javnog života okupili su se danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu kako bi podržali središnje događanje kampanje "Želim svijet uz tebe" Udruge žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja SVE za NJU!. Posjetitelji imaju priliku informirati se o važnosti redovitih pregleda i pravovremenog otkrivanja raka dojke, dati svoj doprinos prikupljanju sredstava za rad Udruge SVE za NJU! i Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka te uživati u zabavnom programu.

Događanje je svečano otvorio predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović, a svojim su ga dolaskom podržali i  ministar zdravlja Rajko Ostojić, Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Zvonimir Šostar, savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec Mojzeš, glasnogovornik HZZO-a dr. med. Nenad Korkut, ambasadorice kampanje Ivana Husar Mlinac, Barbara Kolar i Antonija Blaće te momčad KHL Medveščaka.

Predsjednik dr. Ivo Josipović pohvalio je djelovanje Udruge te pokrenutu kampanju Želim svijet uz tebe: „Udruga SVE za NJU! radi sjajan posao, a osobno smatram da je bitno da svaki muškarac podrži svoju suprugu, kćer ili prijateljicu u brizi o prevenciji raka dojke te redovitim pregledima.“

Davor Bernardić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, istaknuo je da svijest dolazi iz razuma zbog čega su upravo kampanje podizanja svijesti poput ove koju organizira Udruga SVE za NJU! nužne radi educiranja žena o važnosti pravovremenog otkrivanja raka dojke.

Predsjednica Udruge SVE za NJU! Almenka Balenović izrazila je svoje zadovoljstvo podrškom građana te još jednom upozorila na važnost preventivnih kampanja za rano otkrivanje i izlječenje ove bolesti. „Zahvaljujem svima koji su svojim dolaskom podržali kampanju i pokazali kako shvaćaju važnost ove borbe i veličinu problema na koji stalno ukazujemo. Nadam se da smo uspjeli barem djelomično osvijestiti javnost o nužnosti samopregleda i redovitih kontrola kod izlječenja raka dojke. Pozivamo sve žene neka uzmu naš besplatan letak i počnu s redovitom samokontrolom jer one najbolje poznaju svoje tijelo“, rekla je Almenka Balenović.

U sklopu događanja, posjetitelji imaju priliku informirati se o tehnikama samopregleda putem edukativnih letaka Udruge SVE za NJU!, a kupnjom posebnih narukvica i majica mogu dati i svoj doprinos radu Udruge. Također, kozmetička kompanija Avon, kao partner kampanje, na svom štandu nudi besplatni tretman manikure, dok se prikupljanju sredstava priključila prodajom posebnih proizvoda sa znakom ružičaste vrpce. Časopis Story, također partner kampanje, na svom štandu nudi posebne ružičaste pakete te različite dizajnerske proizvode, dok Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u sklopu svog štanda promovira program zdravog života.

Za bogati zabavni program pobrinuo se Narodni radio, najmlađe posjetitelje uveseljavaju bodypainting te One 2 Play poklon-paketi na štandu zAnimacije, dok se Néstle pobrinuo za zdravi snack te prolaznicima dijeli svoje proizvode. Kampanju Želim svijet uz tebe podržao je i taxi Cammeo koji je, uvođenjem brendiranih kutija za novac u svojim vozilima, svim putnicima omogućio doniranje željenog iznosa za rad Udruge.

Usporedno s događanjem u Zagrebu, Klub žena liječenih na dojci organizira i veliku humanitarnu akciju na splitskoj rivi, dok će Udruga SVE za NJU! 26. listopada obilježiti i otvorenje prvog Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka dojke izvan Zagreba. Riječ je o Centru SVE za NJU! u Osijeku koji je formiran u suradnji s lokalnom udrugom Palia, a dan nakon otvorenja održat će se i humanitarna akcija u trgovačkom centru Portanova.

Udruga SVE za NJU!, osnovana 2008., provodi aktivnosti pružanja psihološke pomoći ženama oboljelima od raka i njihovim obiteljima. Centar za psihološku pomoć oboljelim ženama otvoren je 2010., a osim psihološke pomoći pruža smještaj ženama iz udaljenih mjesta za vrijeme liječenja u Zagrebu. Svi programi Centra su za korisnice besplatni.