Rajčice, mahunarke i orasi za blistavu kožu

| Beauty |

Pored skupih kozmetičkih preparata za njegu lica, postoji i unutrašnja njega kože koja je, tvrde stručnjaci, važnija od vanjske. Uravnotežena prehrana bogata antioksidansima i proteinima vratiti će sjaj vašoj koži, te ublažiti pojavu bora i prerano starenje kože uzrokovano sunčevim zrakama. Donosimo vam listu od osam namirnica koje "čine čuda" za kožu, ali i za vašu kosu i nokte:

1. Avokado, odličan izvor biotina, preventivno djeluje protiv isušivanja kože, kose i noktiju. Ako avokado nanesete lokalno, ublažiti će suhoću i crvenilo kože lica. Napravite pire od zrelog avokada i smjesu nanesite na lice. Ulja avokada sadrži vitamin E te hidratizira kožu.

2. Zeleni čaj je sa svojim polifenolima jedan od najboljih preparata za njegu kože iznutra.

3. Rajčice, pored antikancerogenog sastojka likopena, ima i puno karotena koji u kombinaciji s maslinovim uljem djeluje preventivno protiv sunčevih opekotina.

4. Losos, njegov sastojak astaksantin poboljšava elastičnost kože te sprječava pojavu bora.

5. Jaja, proteini iz jaja štite kožu od djelovanja slobodnih radikala, a jaje sadrži i biotin koji štiti suhu kožu od starenja.

6. Šipak, maska od šipka koji je izuzetno bogat antioksidansima, potiče proizvodnju kolagena u koži i ubrzava zacijelivanje rana.

7. Orasi, bogati omega 3 masnim kiselinama čine kosu i kožu blistavom.

8. Mahunarke, pomažu obnavljanju stanica kože uništenih slobodnim radikalima, a prilikom razgradnje mahunarki u probavnom sustavu nastaju aminokiseline koje potiče proizvodnju kolagena.