Proljetno čišćenje (ili kako gledamo zadnji vagon kako odlazi)

| Beauty |


Ana Gruica

Kako sam odlučila da u periodu druženja s vama pišem istinu i samo istinu slobodna sam reći vam da je zadnji voz gubljenja masnih naslaga prije ljeta prošao, možda, ako budemo jako brzo trčali (doslovno) uhvatimo zadnji vagon. Naime, jedino ispravno u gubljenju, dodavanju ili žongliranju s masnim naslagama je cjelogodišnja pažnja posvećena svom duhu i tijelu. Dvanaestomjesečno hodočašće hramu svoga duha, a to je upravo naše tijelo. Naravno, kao svi pravi vjernici moramo griješiti, jer kakva je vjera u kojoj vjernici ne griješe i u grizodušju još se jači vraćaju svojoj vjeri?! Ljudski je povremeno odlutati u koju čašicu viška, u koju teglicu nutelle s domaćim palačinkama, ili k lijepoj tjestenini s gorgonzolom u večernjem izlasku jer, na koncu, kakav je to život bez grešaka. Ali greškama se znaju imena, tako su loša prehrana, sol, brašno i šećer jednostavno greške naše prehrane. Kako je već sredina svibnja, predlažem nekoliko trikova koji će nam pomoći da do srpnja stanemo u badić koji smo nosili prije nekoliko sezona, a stajao nam je pamtljivo. Odmah ću vam reći kako se radikalne promjene ne mogu i ne smiju očekivati. Tri konfekcijska broja osim što su nerealna očekivanja, također su i nezdrava. Možemo očekivati eventualno konfekcijski broj manje, sjajnu kožu, sjajne oči (ne nužno od zaljubljivanja ili problema sa štitnjačom) nego iz čistog zadovoljstva sobom, i ono najvažnije, možemo očekivati pozitivne misli i pozitivan stav.

Pravilo 1. koje ste čuli i previše puta pa ga evo još jednom. Zdrava prehrana i tjelovježba nisu muka koja traje jedno vrijeme jer se tako vraćamo svojim starim navikama i živimo frustrirajući začarani krug nego je to svakodnevno uživanje u ugađanju samoj sebi i svakodnevno, postepeno ulaganje u mirnu, vitalnu starost. Tako ona stara poslovica „Pitat će te starost gdje ti bila mladost“ poprima još jedno značenje. U pravilu jedan učimo da je u stavu i volji SVE.

Pravilo 2. Nikada, ali nikada u panici i očaju ne posežite za proljetnim čišćenjem zvanim gladovanje. Jasno se mora znati razlika između riječi dijeta i zdrava prehrana. Dijeta je pomodarska, glupa riječ. Sinonim za bespotrebno izgladnjivanje. Svi koji su out, koji ne čitaju, ne educiraju se i koji za zapeli u 90–ima (dok se još nije poznavao jo – jo efekt dijeta) nemaju pojma o nuspojavama dijetnog režima. Već sam previše puta čula rečenicu koja bi mi se plasirala buljeći u mene širom raširenih očiju: “Ali vjeruj mi, ja ti ne jedem ništa i kilogrami ne idu dole!“ Nakon takvih rečenica često se priupitam „Bože, zašto si stvorio Google?!“. Put do smanjenja postotka potkožnog masnog tkiva sigurno nije gladovanje, jer, smanjimo li unos kalorija, tijelo reagira na sljedeći način: smanjene stanice potkožnog masnog tkiva javljaju hipotalamusu o manjku pohranjenih kalorija, a ovaj reagira stvaranjem osjećaja gladi. Nadalje, tijelo doživljava smanjeni kalorijski unos kao životnu prijetnju i smanjuje bazalni metabolizam da bi sačuvalo što više unesene energije. Tijelo ne zna da nam je hrana dostupna i da samo nastojimo smanjiti postotak potkožnog masnog tkiva. Ono misli da nam prijeti smrt od gladi i brani nas od toga. A sa smanjenim bazalnim metabolizmom, radeći iste aktivnosti kao prije, sagorijevamo manje kalorija. Nadalje, tijelo smanjuje mišiće, jer su oni glavni potrošači energije koja trenutno nedostaje. Smanjenje kalorijskog unosa, očito, samo za sebe ne može dovesti do bitnijeg smanjenja postotka potkožnog masnog tkiva nego, štoviše, može dovesti do njegovog povećanja.

Pravilo 3. Unos tekućine. Zaboravimo zašećerene sokove, iako mnogi preporučuju čajeve, ako nisu prirodni čajevi, od prirodnih trava, ipak sam osobno pobornica obične vode. Čula sam razne teorije. Od te da treba piti 5 litara dnevno, da one da je dovoljna litra i da je opasno piti više od toga. U moru današnjih informacija lako je imati šum od viška istih. Promet vodom je pažljivo reguliran u organizmu zbog važnosti za održavanje mnogih funkcija. Neodvojivo od vode u organizmu su i soli koje se nalaze otopljene, osobito natrij. Oko 60% organizma čini voda, a smještena je u stanicama organizma, u krvotoku i prostorima između stanica. Voda se gubi iz tijela putem mokraće, stolice, disanjem i preko kože te povraćanjem i krvarenjem. Sadržaj vode u organizmu, odnosno koncentracije otopljenih soli u tjelesnim tekućinama je pažljivo regulirano u uskom rasponu koncentracija. Taj mehanizam je prvenstveno usmjeren na održavanje optimalnog arterijskog krvotoka, a što je potrebno za dobru prokrvljenost organizma (primjerice dovod kisika i hranjivih tvari u sve dijelove organizma). Uvriježeno vjerovanje o potrebi pijenja 8 čaša vode dnevno, uz ostali dnevni unos hrane i pića, nije znanstveno utemeljeno te je posljedica omaške pri prepisivanju i tumačenju izvornih činjenica. Ova greška je kasnije u popularnom tisku sustavno i dugotrajno prepisivana i prenošena te je bočica s vodom postala suvremeni modni dodatak. Tako je i ona priča o laži koja se dovoljno puta ponovi kako bi postala istina pokazala da drži vodu. Problem kod ljudi je što često sve informacije shvaćaju doslovno. Tako i ovo moje pravilo moglo bi biti uzeto zdravo za gotovo. Istina je sljedeća. U ispijanju vode, treba biti umjeren. Nitko vam ne može reći točnu količinu vode, pogotovo jer nitko ne zna vašu kilažu, unos soli i minerala u tijelo, količinu fizičke aktivnosti ili znojenja. Dakle, tijelo treba osluškivati i piti upravo potrebama vlastitog tijela. Najbolji pokazatelj početka dehidriranosti su blago suha usta i lagano ljepljivo nepce. To su znakovi da je vrijeme za čašu vode. Ne zanemarujte signale koje vam šalje tijelo.

Pravilo 4. Da bismo izgubili 1 kg potkožnog masnog tkiva trebamo unijeti hranom 7000 kcal manje nego što potrošimo dnevnom aktivnošću i bazalnim metabolizmom, odnosno potrošiti dnevnom aktivnošću i bazalnim metabolizmom 7000 kcal više nego što unesemo hranom. Masnu hranu treba izbjegavati; koliko god izbjegavali evidentne i skrivene masnoće, ipak ćemo unijeti dovoljnu količinu bitnih masnih kiselina. Od ugljikohidratne hrane radije koristiti onu s manjim glikemijskim indeksom, jer ona dovodi do sporijeg porasta šećera u krvi i manjeg izlučivanja inzulina (tjestenina, raženi kruh, naranča, jabuka). Tako je nivo šećera u krvi približno stalan, što rezultira stalnom radnom sposobnošću, a bez izlučivanja inzulina nema mogućnosti pohranjivanja šećera iz krvi u masno tkivo. Kod uzimanja ugljikohidratne hrane s većim glikemijskim indeksom (kuhinjski šećer, kolači, banana, riža) šećer u krvi naglo poraste pa se izluči inzulin koji taj šećer povuče iz krvi (pad šećera u krvi trenutno izazove pad radne sposobnosti) i pohrani ga u mišić (samo ako je mišić dovoljno iscrpljen) i u potkožno masno tkivo. Kod uzimanja ugljikohidratne hrane s većim glikemijskim indeksom očito je moguće stalno osjećati umor i istovremeno se debljati. U prijevodu – jedite voće i povrće, izbjegavajte masno i bijelo brašno, šećere i previše soljenju hranu. Čuvajte se i pretjeranih količina začina kako ne biste pod stare dane spašavali jetra ili bubrege koji više neće moći voditi ratove protiv jakih začina, duhana, alkohola i kava u hektolitrima.

Pravilo 5. Što se tjelovježbe tiče potrudimo se da, ako ranije nismo bili aktivni, ne krećemo bjesomučno vježbati, misleći kako ćemo tako brzo nadoknaditi propuštenu godinu. Tako možemo zaraditi, umjesto napretka, samo ozljede. Za početak koristimo prirodu i proljeće. Češće izlazimo iz kuće, koristimo lijepa rana jutra za šetnje, vožnju biciklom ili trčanje. Ako radite, odvezite se biciklom na posao ili iskoristite odlazak za šetnju. Ako je to sve ipak ne izvedivo, odradite svoju tjelovježbu u popodnevnim satima. Ako ništa od toga ne pali, youtube je fantastičan mediji koji pruža na stotine tisuća klipova raznih treninga. Od pilates vježbi za početnike, do vježbanja s bebom, s vlastitim težinama, čak i s raznim tempom i trajanjem vježbanja. Iskoristite pogodnosti 21.stoljeća. Ne budite lijeni nego potražite idealan trening za vas. Iskoristimo i vikende. Igrajmo badminton s prijateljima, zovimo ekipu na rolanje, ili na osvajanje prve planine. Na sreću kod nas su sve popularniji treking vikendi koji diljem naše zemlje daju mogućnost obiteljima da se rekreiraju i druže. Ako želite ozbiljnije rezultate upišite se i u obližnji klub (joga, pilates, boks, plesovi, aerobik programi, bazen... ). Zapravo se toliko stvari nudi da bi čovjek mogao svaki dan uživati u nekom novom iskustvu ili izazovu.

Dragi moji, ako usvojimo svih pet stavki i pobožno ih se držimo do početka sezone kupanja ne samo da ćemo se osjećati sjajno, nositi broj manje hlače, sjajiti od zadovoljstva, zračiti samopouzdanjem, vratiti vjeru u svoje sposobnosti, nego ćemo imati i temelje za zdrave navike koje će nam trebati za sljedeću jesen i zimu. Tako ćemo se slatkim smiješkom (ali ne od čokolade) nasmijati onima koji sljedećeg proljeća budu lovili zadnji vagon i pobjedonosno im mahnuti iz jurećeg vlaka shvaćajući njihovu muku jer ste još prošlog proljeća bili u njihovim tenisicama.