Popodnevno drijemanje: Koliko je najbolje odspavati?

| Beauty |

Ako imate naviku ili potrebu odspavati u poslijepodnevnim satima, sigurno će vam koristiti ovi kratki opisi drijemanja i njihove koristi. Koliko trebamo spavati? Pola sata ili sat ili...?

10 do 20 minuta - Ovo je takozvani power nap, odnosno drijemanje za povratak snage, a biti ćete hitriji i oprezniji. Međutim, ostati ćete u "plitkim" fazama sna tako da je očekivano da nakon buđenja imate potrebu sjesti dok malo ne dođete sebi.

30 minuta - Po nekim istraživanjima spavanje od pola sata uzrokuje osjećajte lijenosti, tromosti, mrtvila i fizičke slabosti, a neada se javlja i glavobolja. Znanstvenici navode da vam nakon pola sata ovakgvog sna, treba još najmanje toliko vremena da dođete sebi,

60 minuta - Ovo je idealan broj minuta za spavanje ako želite zapamtiti podatke, imena i činjenice. Jedan sat spavanja uvesti će vas u dublje faze sna, a loše strane su ošamućenost i teturanje nakon spavanja.

90 minuta - Za sat i pol proći ćete kroz sve faze spavanja, čak i REM fazu, što znači da ćete i sanjati. Ovo je idealna minutaža ako želite poboljšati emocionalnu memoriju ili kreativnost, tako da je ova količina sna idealna za kreativce.