Koji su najčešći uzroci pojave akni?

| Beauty |

Akne su jedan od najčešćih problema s kožom, a u nastavku vam donosimo kako razlikovati akne uzrokovane stresom i one uzrokovane hormonima.

Ako vam se akne uglavnom događaju tijekom mjesečnice, vjerojatno je da su vaše akne povezane s hormonima, a ne sa stresom. Hormonske promjene, uglavnom povećana razina androgena, imaju iste posljedice na uljne žlijezde, a glavni način na koji se razlikuju je praćenje okidača.

Ako želite otkriti jesu li vaši prištići uzrokovani stresom ili hormonima, usporedite stanje svoje kože nakon razdoblja stresa u odnosu s mjesečnim menstrualnim ciklusom.

Uzrok stresnih akni je, naravno, stres!

Kortizol je ključan u izazivanju pojave akni kod stresa. Kada razina kortizola poraste, ono narušava razinu hormona koji reguliraju ravnotežu sebuma te to rezultira začepljenim porama i razvojem akni. Drugim riječima, više ulja znači više začepljenih pora, a više začepljenih pora znači i više akni.

S obzirom na uključenost kortizola, kada govorimo o stresnim aknama, zapravo na neki način govorimo i o hormonskim aknama. To nije isto što i akne koje će se pojaviti na početku menstrualnog ciklusa, ali akne se pojavljuju zbog reakcije na promjenu vašeg redovito zakazanog hormonskog uzorka. Kada ste pod povećanom količinom stresa, to može pokrenuti hormonske promjene koje vam jednostavno pogoršavaju akne.

Ako vam se čini da vam se akne uzrokovane stresom često događaju, pokušajte promijeniti rutinu njege kože. Pronađite proizvode koji djeluju s vašom kožom, a ne protiv nje te vodite računa kako se razina vašeg stresa mijenja u odnosu na situacije. Pijte puno tekućine, jedite zdravu hranu i radite stvari za upravljanje stresom, poput spavanja, te poradite na međuljudskim odnosima.