Koje su prednosti korištenja mlijeka za čišćenje lica?

| Beauty |

Instagram/@roseinc

Pitajte bilo kojeg dermatolog ili kozmetičara oni će vam reći da je izbjegavanje mliječnih proizvoda ključno za čistu, svježu i sjajnu kožu.

No, sve popularniji su proizvodi za čišćenje kože koji u sebi sadrže ime mlijeko. Pritom se, naravno, ne misli na isto mlijeko koje pijemo. Naime, mlijeka za čišćenje kože dobila su naziv po svojoj boji i kremastoj teksturi, a ne po sastojcima koji se nalaze u njima. Umjesto mlijeka, sadrže umirujuće i omekšavajuće nizove emolijenata i hidrata poput skvalana i glicerina, koji hrane kožu poput pravog mlijeka za novorođenče.

Često se okrećemo pjenastim sredstvima za čišćenje lica na bazi sulfata i alfa hidroksi kiselinama (AHA), ali većina tih moćnih sastojaka, zapravo, oštećuju kiselinski omotač naše kože, dovodeći do dehidracije, upale i ranjivosti na vanjske agresore. Kada su naši kožni slojevi dehidrirani, oni šalju poruku našim lojnim žlijezdama da proizvode više ulja što uzrokuje domino efekt i mašćenje kože.

Tu nastupaju mlijeka za čišćenje kože lica koja uklanjaju nečistoće i prljavštinu, podižući ulja i površinske prljavštine s kože bez isušivanja ili narušavanja integriteta kože.

Mlijeka za čišćenje lica na popularnosti su dobila zahvaljujući svojoj sposobnosti da pomognu osjetljivoj koži, a da je ne iritiraju kao što to čine druge formule.

Prednosti mlijeka za čišćenje lica nisu rezervirana samo za one s problematičnim licem, već za sve tipove kože. Pri korištenju osigurajte da koristite krpice od flanela ili muslina jer obična vata može uzrokovati začepljenje pora, a kako bi postigli maksimalne rezultate, koristite ga dva puta dnevno, ujutro i navečer.