Kako zapravo djeluju antioksidansi?

| Beauty |

Antioksidansi zaustavljaju lančanu reakciju slobodnih radikala i spriječavaju druge oksidacijske reakcije. Oni su, zapravo, molekule koje su sposobne spriječiti oksidaciju drugih molekula. Antioksidansi imaju dodatni elektron, tako da mogu dati taj svoj dodatni elektron slobodnom radikalu, a kada to naprave, neutralizuju taj slobodni radikal. Drugim riječima - antioksidansi štite stanice od njihovog oksidacijskog djelovanja.

Evo što trebate napraviti da bi pokrenuli ovaj proces koji veoma koristi vašem organizmu. Voćno–povrtno čišćenje je najbolji način da obnovite svoj metabolizam! Za vrijeme programa ovog čišćenja postojati će nekoliko namirnica koje ćete morati izbjegavati, ali tako je sa svim programima prehrane. Koje su to namirnice koje trebate jesti da bi se vaš organizam očistio?

Cvjetača: Ovaj nutritivno bogat antioksidans pomaže prirodnu detoksikaciju organizma i ublažuje žgaravicu.

Brokula: Veoma moćna namirnica! Brokula neutralizira i eliminira toksine, dok u isto vrijeme dodaje tijelu zdravu dozu vitamina.

Celer: Ovaj detoksikator također pomaže prevenciju mnogih tipova raka i sjajan je za ublaživanje žgaravice.

Leća: Ova mahunarka je vrlo bogata vlaknima, pomaže smanjenju kolesterola, ujednačava nivo šećera u krvi i čak podiže energiju!

Grejpfrut: Izuzetno bogata vlaknima, ova slatko-gorko-kisela voćka pomaže smanjenju kolesterola, smanjuje mogućnost pojave bubrežnih kamenaca i blagotvorno djeluje na probavni sustav.

Krastavac: Namirnica bogata nutrijentima koja se sastoji od 95 posto vode. Krastavac pomaže izbacivanju toksina i poput vode, uravnotežuje i ubrzava prirodne procese organizma.

Zob: Bogat vlaknima, ovaj složeni ugljikohidrat držati će vas sitima i pokrenuti će vaš organizam.

Suncokretove sjemenke: Bogate selenom i vitaminom E, suncokretove sjemenke asistiraju jetri da rastvara širok spektar potencijalno štetnih molekula. Plus, vrši prevenciju stvaranja kolesterola u krvi.