Istraživanje klinike Mayo: novčane nagrade potiču mršavljenje

| Beauty |

Istraživanj eklinike Mayo je pokazalo kako novčani poticaju potiču mršavljenje
Novac potiče mršavljenje

Novo istraživanje klinike Mayo otkrilo je da je novac učinkovit poticaj za mršavljenje i da ispitanici koji su financijski nagrađeni duže ustraju u mršavljenju te gube više kilograma od onih koji ne dobivaju nikakvu nagradu.

Autor istraživanja, liječnik Steven Driver s klinike Mayo, istaknuo je da su prijašnja istraživanja već pokazala kako novčane nagrade ohrabruju ljude u mršavljenju no ova je studija bila provedena na većoj skupini od stotinu ispitanika tijekom dužeg vremenskog razdoblja (godinu dana). Stotinu zdravih zaposlenika klinike Mayo ili članova njihovih obitelji s indeksom tjelesne mase većim od 30 nasumično je svrstano u jednu od četiriju skupina, pri čemu su u dvjema skupinama dijeljene novčane nagrade, a u dvjema nisu. Cilj je svakog ispitanika bio svaki mjesec smršaviti oko 2 kilograma i tako dostići prethodno postavljenu željenu težinu.

Sudionici istraživanja koji su uspješno postizali cilj dobivali su mjesečno 20 dolara, a oni koji nisu u tome uspijevali morali su dati 20 dolara u zajedničku blagajnu. Svi sudionici skupine u kojoj je uspjeh novčano nagrađivan na kraju istraživanja sudjelovali su u nagradnom izvlačenju u kojem su mogli osvojiti iznos iz zajedničke blagajne.

U skupini ispitanika koji su bilo nagrađivani njih 62 posto je uspješno postiglo cilj i u prosjeku su gubili oko 4 kilograma, dok je u drugoj skupini njih samo 26 posto uspjelo dostići željenu težinu, s prosječnim gubitkom od 1 kilograma. „Poruka našeg istraživanja je da financijski poticaji mogu pomoći u mršavljenju, poboljšati rezultate i povećati snagu volje“, izjavio je dr. Driver.

Istraživanj eklinike Mayo je pokazalo kako novčani poticaju potiču mršavljenje
Novac potiče mršavljenje

Istraživanje je otkrilo i da su ispitanici iz nagrađivane skupine koji su zbog neuspjeha uplaćivali novac u zajedničku blagajnu bili skloniji nastaviti sudjelovati u programu od onih koji su bili u skupini bez nagrada i kazni. To nas nekako podsjeća na kockare, koji unatoč tome što gube, žele nastaviti jer postoji mogućnost za dobitkom i nadoknadom duga.

Inače, autori istraživanja naglasili kako je pretilost i dalje velik problem u Sjedinjenim Američkim Državama, osobito stoga što prekomjerna težina uzrokuje dijabetes, bolesti srca i druge bolesti. S obzirom da je pretilost dosta veliki problem u Hrvatskoj jer istraživanja pokazuju da je čak dva milijuna Hrvata pretilo, možda bi Vlada koja planira do 2015. godine smanjiti pretilost za 30 posto mogla razmisliti o uvođenju novčanih naknada za smanjivanje kilograma kod djece u školama. Najveći problem pretilosti kod djece je da kad se od malih nogu djeci nametne nezdravi način života kao nešto standardno,  u starijoj dobi vrlo teško dolazi do odvikavanja od velikih količina nezdrave hrane.

Stariji autor istraživanja Donald Hensrud, stručnjak s klinike Mayo i jedan od voditelja programa The Mayo Clinic Diet zaključio je: „Mnogima ne pomaže tradicionalan pristup pa su ljudi u neprestanoj potrazi za kreativnim rješenjima koja bi pomogla u mršavljenju i održavanju željene težine. Rezultati ove studije otkrivaju nam potencijal novčanih nagrada.“ Nismo sigurni koliko će ovo istraživanje pomoći u padu broja pretilih na svijetu, ali svakako je dobro znati ove podatke i pribjeći podmićivanju u obitelju ukoliko neki član obitelji svoju težinu dovede u crveno.