Francuski Predsjednik Macron potrošio je 26 000 Eura na šminku. Što 'troše' naši političari?

| Beauty |

Miro Par - glavni urednik

Svoju karijeru u medijima započeo je 2010.g. aktivno sudjelujući u stvaranju posebnog, flambojantnog izdanja 'Nedjeljnog Jutarnjeg', a za koje piše i neredovitu kolumnu iduće četiri godine. Nakon toga prelazi u 'Telegram Media Grupu', te kao posebni savjetnik radi na stvaranju novog tjednika i portala za društvena i kulturna pitanja. Sve do početka 2017.g. tamo piše i redovitu tjednu kolumnu, a od kraja travnja iste te godine - postaje glavni urednik na Wall.hr. (Tih par mjeseci između ta dva medijska angažmana objavljivao je, uzgred kazano, samo fotografije svog mopsa na Facebooku...)

Kada bi je promatrali unatrag - počeo na jednom manjem, specijaliziranom portalu, zatim malo objavljivao fotografije kućnog ljubimca na društvenim mrežama, pa prešao na novi uzbudljivi projekt pokretanja tjednika i portala, da bi se na kraju skrasio u nedjeljnom izdanju jednog velikog nacionalnog lista - karijera bi mu bila, složiti ćete se, zbilja respektabilna.

Predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron je, kažu, u prva tri mjeseca svog mandata potrošio 26.000 Eura na - pazi ovo - šminku! I to ne, kako bi neki zlonamjernik mogao pretpostaviti, za svoju nešto stariju suprugu, već je ovaj 25. po redu predsjednik Francuske uredio svoje vlastito nježno lice.

Na Wall.hr-u, poznato je, ne bavimo se politikom. Osim u onim ni malo rijetkim slučajevima kada naši političari nose potkošulje ispod bijelih prozirnih košulja (riječ je uvijek o 'našima' jer niti jedan političar iz zemalja koje su unutar Schengena nikada ne bi učinio takvu pogrešku), Trump sveže predugačku kravatu ili, štajaznam, kao što je sada slučaj; Macron se našminka više od svoje supruge, njezine kćeri i svih dosadašnjih predsjednika svih francuskih republika zajedno.

Francuski Le Point nadalje javlja kako je njegova osobna makeup umjetnica - poznata isključivo kao Natascha M. - za svoje usluge ispostavila dva računa. Jedan na deset, a drugi na šesnaest tisuća Eura.

"Bio je hitan slučaj!", pokušali su iz Elizejske Palače opravdati tu iznimno visoku cijenu, te su naveli da će u buduće troškovi šminkanja biti znatno manji. To je, međutim, otvorilo samo dodatna pitanja, a ono glavno - što se to dogodilo s Macronovom facom da je hitno šminkanje bilo nužno - ostalo je, nažalost, neodgovoreno.

Isto kao i zašto su angažirali nekoga čiji naziv zvuči kao neka od onih Facebook grupa; Nataša Nokti Novi Profil, te koliko će francuski porezni obveznici u buduće plaćati uljepšavanje tog 39-ogodišnjeg državnika...

Macronov prethodnik, Francois Hollande, ljevičar koji je na vlast došao kao čista suprotnost Nicolasu Sarkozyu te koji je najavljivao kraj ekstravagantnog načina života u Elizejskoj Palači, a koji su po njegovim saznanjima vodili Nicolas i njegova prekrasna supruga Carla Bruni, pa je čak u tom duhu od nekih njemu naklonjenih medija prozvan i "Normalnim predsjednikom", nije imao, poput Macrona, potrebu za hitnim šminkerskim intervencijama.

Umjesto toga, taj "Normalni predsjednik", imao je stalno zaposlenog osobnog vizažista kojega su plaćali 6.000 Eura mjesečno, a što je uz porez, zdravstveno, mirovinsko, prvi i drugi stup, te doprinose za vodu i šume, iznosilo - nota bene - i više nego što je Macron potrošio u ova tri mjeseca. Doduše, mnogo manje nego što je g. Holland trošio na osobnog frizera...

Kada su prije nekoliko godina francuski mediji saznali da Hollandeov osobni frizer zarađuje 100 000 (riječima: stotisuća) Eura neto godišnje, a što iznosi nekih 33 000 Eura po dlaci na njegovoj glavi, izbila je velika afera u kojoj su ga okarakterizirali kao 'šamponskog socijalistu'.

"Sva sreća da ima tako malo kose...", šalili su se tih dana po francuskim bistroima na račun svog predsjednika,"tko zna koliko bi nas inače koštao njegov frizer?!"

Osim razumljivo velikog gnjeva javnosti što ih je prevario u predsjedničkoj kampanji navodeći da će biti drugačiji od svojih prethodnika koji bi i za vrijeme najvećih kriza bjesomučno trošili na flambojantan životni stil, a zatim sasvim odvojeni od naroda kojim vladaju i prilikama u društvu, davali izjave poput one da narod, ako već nema za kruh - neka jede kolače. Konkretno u tom slučaju s kolačima to je dovelo do odrubljivanja glave na giljotinji, a u ovom drugom, Hollandeovom, do gubitka na sljedećim predsjedničkim izborima, ali i fantastičnih photoshop uradaka beskrajno maštovitih i duhovitih ljudi na Internetu.

Ova otkrića o tome koliko francuski predsjednici troše na šminku i frizuru svakako otvara mnoga druga pitanja, a koja bi potencijalno mogla uzdrmati političku stabilnost na starom kontinentu. Pogotovo kada iz njezinog imidža znamo da Angela Merkel, na primjer, najveća Macronova saveznica i garant sigurnosti i opstojnosti Europske Unije, ni na jedno, ni drugo, ništa ne troši!

Istovremeno Donald Trump, ta latentna opasnost za cjelokupno čovječanstvo, u ovom bi potezu šminkerskim kistom francuskog predsjednika mogao vidjeti neku slabost ili - lagano uviđajući kako njegov pojednostavljeni mozak funkcionira - prepoznati neki 'pederluk'. Možda je baš zato, piše hrvatski Wall.hr, prije par mjeseci i najavio da SAD napušta 'Pariški klimatski sporazum'?!

O tome kako bi neke druge svjetske vođe, ali još i gore: vjerske (!), mogli gledati na to da jedan od nosioca europske ideje o slobodama i pravima čovjeka hitno mora popraviti svoju maskaru inače ne može funkcionirati, bolje da ni ne pomišljamo...

Ono o čemu bi, međutim, trebali razmisliti to je koliko naši, domaći političari na to troše. Ne mislim pri tome, naravno, na one bijedne pokušaje nekih portala koji šalju neke šnelfotografe da iz grma zabilježe gdje se naš Premijer šiša pa onda na jedan vrlo ružan, ni malo inteligentan način pokušavaju napraviti neke sulude konstrukcije i poveznice između klijentele koja posjećuje tog bricu, a posjećuju ga svi jer je najbolji, niti, eto, na onaj lijepi i duhoviti način na koji smo mi o tome pisali. Mislim baš na one slučajeve kada trošak takvih tretmana za uljepšavanja ne snose oni osobno, kao što je u ovom maloprije spomenutom slučaju riječ, već kada to ide u trošak reprezentacije, a koji snosimo svi mi više puta ofarbani i prešminkani građani.

Troše li naši političari i političarke uopće na šminku, pitam se, ili si - barem oni s raširenim zjenicama među njima - samo 'pudraju nos'?

A što je, složiti ćete se, svakako mnogo gora opcija od ove francuske.