Česte pogreške koje radimo prilikom tuširanja

| Beauty |

tuš kabina

Tuširanje je ključ održavanja njege tijela, a i puno je praktičnije nego kupanje u kadi. Baš zbog jednostavnosti zanemarujemo prednosti koje nam tuširanje pruža i činimo greške. Najčešći uzrok prištića, osjetljivosti, osjećajem zatezanja i raznih osipa je upravo nepravilno tuširanje, stoga vam u nastavku donosimo česte greške te načine kako ih ispraviti.

tuš kabina

Koristimo vruću vodu – iako tuširanje toplom vodom opušta mišiće, štetno djeluje na zaštitni sloj naše kože. Koža postaje suha i sve više izložena kožnim bolestima. Kao što bismo trebali izbjegavati jako topli vodu, izbjegavajte i jako hladnu jer postižemo jednako loš efekt. Savjetuje se mlaka voda, ali prema preferencijama malo toplija ili hladnija.


Predugo tuširanje – vremenski dugo tuširanje narušava prirodnim uljima, koja su nužna za zdrav izgled kože. Samim uklanjanjem prirodnih ulja s površine kože izlažemo ju dodatnom suhoćom i mogućim osipima.


Nepravilno pranje vlasišta – dokazano je kako grubo trljanje vlasišta štetno za kosu, pogotovo ako noktima utrljavate šampone. Pokušajte nježno ali temeljito oprati vlasište kose jagodicama prstiju.


Pranje kose svaki dan – također jedna od najčešćih pogrešaka u njezi kose. Što više tretiramo kosu i uklanjamo prirodne masnoće ona će ih više lučiti, umjesto svakodnevnog pranja isprobajte suhi šampon ili frizure s kojima će te smanjiti isticanje sjaja.


Krivi redoslijed – šamponi, balzami i maske za kosu nerijetko nadraže kožu tijela ili izazovu akne ako prvo tuširamo tijelo pa kosu. Stoga pokušajte prvo oprati kosu i zatim nježnom kupkom temeljito isprati sve ostatke preparata za kosu.


Peremo zube i umivamo se pod tušem – mnogi od nas ovo rade upravo kako bi uštedjeli vrijeme, ali ovo nam nikako ne ide u korist. Voda pod tušem je mnogo toplija nego ona kakva bi trebala biti za umivanje lica, isto kao što ako radimo više stvari odjednom zaboravljamo na važnost svake od njih. Zube je potrebno prati dvije minute, a ako ne ugasimo vodu tijekom tuširanja dvije minute vode su potrošene uzalud.


Korištenje spužvice za tijelo – koliko je prednosti toliko je i mana, mnoge od spužvica su izuzetno grube i neprimjerene koži. Pogotovo ako ih ne mijenjate dovoljno često, mogu izazvati upale. Umjesto spužvica pomoći vam pomoći običan pamučni ručnik ili dobar piling jednom tjedno.

žena- svježe okupana

Nepravilno i brzo brijanje – važno je naglasiti da je prije svakog brijanja poželjno napraviti dobar piling, kako biste što ravnomjernije obavili posao. Nakon samog pilinga, nanesite pjenu za brijanje ili ulje i onda tek počnite i to s muškim brijačem koji je mnogo djelotvorniji nego klasični ženski. Ako žurite radije preskočite brijanje jer u brzini možemo napraviti više štete nego koristi.


Sušenje tijela ručnikom i grubo – najvažnije je ne trljati ručnik po koži, nego isključivo tapkati kako ne bismo oštetili barijeru kože. Korištenjem pamučnih ručnika dobit ćete još bolji efekt jer su puno nježniji za kožu.


Nepravilna hidratacija – ključ zdravog izgleda i svakako najvažniji korak u rutini jest dobra i pravilna hidratacija. Najbolje vrijeme za korištenje losiona svakako je odmah po izlasku iz kade ili tuša dok su pore kože još uvijek raširene. Za dodatno upijanje i djelovanje kožu ostavite malo vlažnu.