7 mitova o sastojcima u proizvodima za njegu kože

| Beauty |

Instagram/@lydiamillen

U industriji za njegu kože brendovi ,kao dio svoje marketinške strategije, često tvrde da njihovi proizvodi pružaju rezultate koji mijenjaju život.

Uvijek postoji novi, zujan sastojak čudotvorac koji obećava da će se uhvatiti u koštac s našim najvećim beauty brigama. Toliko je sastojaka u kozmetičkom prostoru, a popis neprestano raste te je teško shvatiti koji proizvodi uistinu rad, a koji ne.

Kako bismo odvojili činjenice od fikcije, u nastavku obrađuju mitove sastojaka u proizvodima za njegu kože, koji su dezinformacije navedene na naljepnicama  proizvoda.

Peptidi za pojačavanje kolagena

Proizvodi za njegu kože često zahtijevaju čudesan sastojak, poput peptida, kolagena ili retinola. Iako učinkovitost proizvoda izravno odgovara sestrinskim sastojcima s kojima ih se kombinira.

Pravi režim njege kože može učiniti čuda, naravno u kombinaciji s konzumacijom puno vode, zdravom prehranom i zdravim načinom života.

Ono što je važno je popis sastojaka u cjelini

Naša se koža uglavnom sastoji od kolagena i masnog tkiva. Kolagen je protein sastavljen od aminokiselina dugog lanca, a kada se naš kolagen počne razgraditi, on tvori kratke lance aminokiselina nazvane peptidi.

Upotreba peptida u njezi kože znači da pokušavate prevariti vašu kožu u reprodukciji kolagena jer peptidi podsjećaju da se kolagen na koži razgrađuje. Dakle, kada brendovi tvrde da njihovi proizvodi sadrže peptide to je izvrsno jer peptidi su sjajni. Ali u stvarnosti, ako ti  peptidi nisu kombinirani s masnom kiselinom, teško da ćete imati koristi od njih jer vaša koža ne može obraditi peptid ako nije pravilno napravljen s masnom kiselinom.

Hijaluronska kiselina kao samostalni ovlaživač

Puno brendova za njegu kože tvrdi da hijaluronska kiselina dodaje vlagu i ispupčenost vašoj koži. Ako se pravilno sastavi, ova je tvrdnja 100% istinita.

No, jeste li znali da se hijaluronska kiselina mora kombinirati s lipidom koji voli vodu da bi zaista hidrirala vašu kožu? To znači da hijaluronska kiselina zapravo izvlači vlagu iz vaše kože, ako se pravilno ne kombinira s bazom aloe ili hidratantnom kremom.

Čiste naljepnice

"Čisti" proizvodi jedni su od najtraženijih u ovo doba ekološke osviještenosti.

Jedno veliko pitanje koje vidimo u industriji je da ne postoji službeno vladino regulatorno tijelo koje bi certificiralo da su kozmetički proizvodi zapravo" čisti "ili smjernice za ono što ta riječ uopće znači.

Pročitajte popis sastojaka na poleđini proizvoda i uvjerite se da su sastojci na popisu najbliži vrhu ono što možete prepoznati.

Druga opcija je provjera Radne skupine za zaštitu okoliša koji je zabilježila tisuće proizvoda, provjerila njihove sastojke i može vam ponuditi uvid u ono što je najsigurnije za korištenje na  vašoj koži.

Proizvodi za koje tvrde da smanjuju pore

Pore se zapravo ne smanjuju u odnosu na to što kako su genetski stvorene. Recimo da genetski imate manje pore, ali one se protežu tijekom godina jer su se zbog nedostatka njege napunili sebumom i uljem. Postoje neki proizvodi koji će vam pomoći da očistite pore kako bi ih napravili da izgledaju manje.

 Tu počinje kontroverza. Smanjuju li takvi proizvodi, uistinu, pore? Vjerojatno ne, ali vam je uklanjaju višak sebuma iz pora kako bi one dobile manji izgled.

Vitamin C za "obrnuto starenje"

Puno je ljudi zaljubljeno u vitamin C zbog njegovih svojstava protiv starenja, ali postoji određena zabluda o tome kako on zapravo djeluje. Vitaminske C kreme, losioni i serumi fantastični su proizvodi koji djeluju zajedno s vašim SPF-om kako bi se spriječilo oštećenje slobodnih radikala, koji su glavni uzrok starenja. No, proizvodi koji sadrže vitamin C neće povratiti starenje. Zapamtite, vitamin C je zaštitnik, a ne ispravljač.

Kozmetika koja sadrži zaštitni sloj SPF-a kao zaštita od sunca

Puno krema koje se ponašaju kao podloga, BB i CC, sadrže SPF faktor, što dovodi do toga da mnogi vjeruju u svoju kozmetiku da obavlja posao umjesto njih.

To je veliki je problem jer šminka jednostavno ne pruža istu vrstu zaštite kao samostalni fizički SPF. Većina šminke koju možete kupiti ne sadrži više od SPF 15, a standardni SPF minimum u industriji njege kože je 30.

Zato prije nanošenja tekućeg pudera, BB ili CC kreme uvijek nanesite tanki sloj SPF kreme s faktorom 30 ili više.