7 mitova o kremama za sunčanje u koje morate prestati vjerovati

| Beauty |

Sunčanje

Svi smo davno već prihvatili činjenicu da su zaštita od sunca i zaštitni faktor jako važni u našem svakodnevnom životu. Međutim, mnogi od nas još uvijek vjeruju u neke prilično lude stvari o tome kako i kada treba nositi ovaj proizvod za zaštitu kože. Izbjegnite ružne opekline, guljenje kože i žuljeve - a da ne kažemo i još nešto gore! Vrijeme je da jednom zauvijek razbijemo mitove o kremama za sunčanje...

1. Ako se ne izlažete direktnom suncu, ne treba vam krema za sunčanje. Čak i ako ne ležite na plaži, zaštitni faktor je i dalje potreban vašoj koži. Štetnim sunčevim zraka smo izloženi i dok vozimo auto, šećemo, vozimo bicikl,...

2. Krema za sunčanje će vas u potpunosti zaštititi od sunca. Čak i ako nanosite kremu sa zaštitnim faktorom 50+ nećete biti u potpunosti zaštićeni od sunca zato što vas one štite od trenutnih štetnosti sunčevih zraka, ali ne i dugoročnih efekata poput melanoma. 

3. Sve kreme za sunčanje su iste. Morate se zaštititi i od UVA i UVB zraka. UVA zrake su one koje duboko penetriraju u kožu i uzrokuju dugoročne posljedice, dok su UVB zrake one koje uzrokuju opekline na koži. Pazite što piše na vašoj kremi za sunčanje - želite da vam pruže kompletnu zaštitu.

4.  Ako nosite kremu za sunčanje nećete pocrniti. Krema će vas zaštititi od štetnih UVA i UVB zraka, ali i dalje je moguće pocrniti. 

5. Ako je krema za sunčanje vodootporna znači da se neće isprati u bazenu. To ne postoji, bez obzira na to što piše na pakiranju. Morate stalno nanositi novi sloj kreme.

6. U redu je koristiti prošlogodišnju kremu za sunčanje. Ako koristite staru kremu - ona nema nikakvog efekta za kožu. Važno je paziti na rok upotrebe na ambalaži kreme. Plus: ako ste kremu ostavili na direktnom suncu ili blizu velikog izvora topline, razmislite o tome da kupite novu kremu.

7. Viši SPF zapravo ne nudi jaču zaštitu. UVIJEK birajte kremu sa zaštitnim faktorom 30 ili više jer vam pruža čak 97% više zaštite od onih s nižim faktorom.