6 loših beauty navika kojih se trebate riješiti odmah

| Beauty |

Beauty

Vjerojatno niste ni svjesni da vam ovih 6 učestalih navika uništavaju kosu i lice i da zbog njih izgledate starije.

1. Zamatanje mokre kose u ručnik

Šampon i regenerator za jačanje kose neće vam puno pomoći ako nakon toga mokru kosu zamotate u ručnik na glavi. Kad je mokra, kosa je opuštena i mekana te se lakše rasteže i brže puca. Trljajući je u ručnik, grubo je četkajući ili čvrsto vezujući u ručniku na glavi, vlasi kose pucaju što dovodi do oštećene i neposlušne kose.

Savjet: Njegujte svoju kosu tako da je sušite u dijelovima, nježno istiskujući vodu iz manjih pramenova kose ručnikom. Ako baš želite vezati svoju kosu u turban, koristite staru pamučnu majicu umjesto ručnika jer tkanina djeluje nježnije na kosu. Kod zapetljane kose, prvo nanesite regenerator u spreju i koristite isključivo češalj sa širokim zupcima.

2. Pranje lica ujutro

Korištenje jakih sredstava za čišćenje i pilinga za lice može imati više loših nego dobrih strana jer tako uklanjate esencijalna ulja s lica prije nego što ste uopće započeli dan. Dobra rutina njege lice uključuje čišćenje lica samo prije spavanja jer se koža preko noći regenerira, ponovno uspostavlja pH vrijednost i povećava proizvodnju kolagena. Pa zašto bi onda htjeli sve to oprati čim se probudite?

Savjet: Započnite dan s čistim i svježim licem tako da se jednostavno umijete s običnom vodom i nanesete hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom 15 ili više. Ako ju baš morate očistiti (od primjerice ostataka sinoćnje šminke) koristite blagi hidratantni gel za umivanje koji ne sadrži jake sastojke. I sljedeći put preciznije skinite šminku prije spavanja! 

3. Prečest piling

Osjećaj kože nakon pilinga je prekrasan, ali nepotreban, kažu dermatolozi, jer koža sama odbacuje mrtve stanice. Skidanje mrtvih stanica i ulja s kože može dovesti do iritacija i crvenila na koži, a svakim sljedećim pilingom skinuti ćete nove, suhe stanice kože i tako u krug.

Savjet: Piling tijela i lica ne treba raditi više od jedanput ili dvaput na tjedan. Ako imate masniju kožu pazite da ne pretjerate s pilingom jer bi na taj način samo mogli stimulirati kožu na proizvodnju još više prirodnih ulja i naići na kontra-efekt. U svakom slučaju, pri pilingu treba biti što nježniji, crvenilo i suhoća kože nikako nisu dobar znak!

4. Korištenje previše različitih proizvoda

Možete imati hrpu novih i različitih proizvoda za njegu, ali velika je vjerojatnost da se svi ti vaši losioni i preparati međusobno ne slažu. Sastojci iz različitih proizvoda mogu biti u totalnoj suprotnosti jedni s drugima, mogu zapravo umanjivati njihovu svrhu i međusobno djelovanje i na kraju, mogu izazvati iritacije kože.

Savjet: Nježni gel za čišćenje lica, hidratantna krema, zaštitni faktor i možda još jedan proizvod po vlastitom izboru sve su što vam treba u njezi vašeg lica. Ako niste sigurni u vašu rutinu ili trebate pomoć pri izboru proizvoda, najbolje je posavjetovati se s dermatologom koji će vam pomoći pri nalaženju najefektivnije njege za vaše lice. 

5. Zanemarivanje njege vrata

Ako zaboravljate na hidratizaciju i nanošenje krema sa zaštitnim faktorom na područje vrata ostavljate taj dio kože nezaštićen što može uzrokovati znakove preranog starenja kože. Savjet: Nakon što svakodnevno nanesete kreme na lice, napravite isto i na vratu koristeći kružne pokrete kako bi stimulirali kožu i spriječili njeno opuštanje. I nikada ne koristite jake sapune i sredstva za čišćenje jer koža na vratu nema isti omjer prirodnih ulja kao koža lica pa bi moglo lakše doći do iritacije i crvenila na tom delikatnijem dijelu kože. 

6. Korištenje slamke

Iako je pametno piti kavu, sokove i čaj na slamku kako bi izbjegli prljanje vaših savršeno bijelih zuba, prečesto korištenje slamke moglo bi dovesti do nastanka bora! Stimuliranje mišića lica obično je dobra stvar, ali pre učestalo napijanje mišića oko usana, kao što se to događa dok vučemo tekućinu kroz slamku, može stvoriti takozvane "pušačke bore" oko usana!
Savjet: Ne morate totalno odbaciti slamke, ali koristite ih umjereno i kad pijete stavite slamku više prema rubu usta.