4 stvari koje kosa govori o našem zdravlju

| Beauty |

4 stvari koje kosa govori o našem zdravlju
4 stvari koje kosa govori o našem zdravlju

Stanje vaše kose govori itekako mnogo o vašem zdravlju. Postoje neki gotovo površinski znakovi, poput ispucalih vrhova, koji indiciraju očitu ovisnost o bojanju ili feniranju kose. A onda postoje i ostali znakovi, poput naglog gubitka kose, koji su pravo ogledalo našeg zdravlja. U nastavku istražite s nama... 

JAKO JE MASNA

Jeste li nedavno započeli, promijenili ili prekinuli neku kontracepcijsku metodu? Ovismo o vrsti koju koristite, vaša kosa (i koža) možda će postati malo masnija nego inače. Razgovarajte s doktorom o prelasku na neku varijantu s manje estrogena ili kombinirajte pilule. Također, šampon sa salisiličnom kiselinom će pomoći reducirati ulje na tjemenu.

JAKO JE SUHA

Govorimo o oštroj, lomljivoj kosi. Ako ju previše farbate ili stilizirate, vidjet ćete to na vlastitom tjemenu. Obavezno se vratite korak unazad i investirajte u kvalitetnu masku za kosu. S druge strane, ovo bi mogao biti znak problema sa štitnjačom. Jednostavnim krvnim testiranjem vaš doktor može vas riješiti sumnje ili pomoći staviti problem pod kontrolu.

BEŽIVOTNA JE

Možda vašoj prehrani nedostaje zdravih masnoća. Uključite namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama u svoju prehranu, poput ribe i avokada. Bonus: vaša koža će vam također na tome biti zahvalna!

NAGLO SE ISTANJILA

Možda vam nedostaje proteina i željeza. Ako ste u posljednje vrijeme postali vegetarijanac ili vegan, obavezno pazite na to da konzumirate dovoljno zelenog povrća i mahunarka kako biste nadomijestili nedostatke. Ako pak ništa niste mijenjali u prehrani u posljednje vrijeme, možda je ovo samo zakašnjeli znak stresa, koji se javlja nakon većih životnih promjena (poput selidbe ili prekida). Dobra je vijest da će vam se kosa sama od sebe vratiti u normalu nakon nekoliko mjeseci.