10 zanimljivih činjenica koje niste znali o koži

| Beauty |

Koža. Sunčamo je, češkamo je, mažemo je raznim kremama i losionima. No, što zaista znamo o koži? Danas vam donosimo deset zanimljivih činjenica od kojih će vas neke zaista iznenaditi!

1. Koža je najveći ljudski organ.

2. Koža prosječnog čovjeka zauzima približno dva kvadratna metra površine, teška je 4,5 kilograma i sadrži otprilike 18 kilometara krvnih žila.

3. Kada je jako vruće, koža ispusti i do 11 litara znoja na dan. Jedina mjesta koje se ne znoje su zanoktice, rubovi usana, vrh penisa i ušni bubnjići.

4. Što se znoja tiče: Ono što zovemo smrdljivim znojem nema veze s točkom 3. Tjelesni smrad je najintenzivniji u području pazuha i prepona, gdje znoj izlučuju apokrine žlijezde.

5. Ipak ni znoj iz točke 4 ne smrdi. Znoj koji nastaje iz apokrinih žlijezda bogat je bjelančevinama kojim se hrane naše domaće bakterije. Ono što probave i izbace - to smrd.

6. Ženske grudi su modificirana forma apokrinih žlijezda.

7. Osvrnite se oko sebe. Od ukupne količine prašine na planeti, milijardu tona je koža.

8. Sa svake osobe svake minute otpadne 50 tisuća stanica kože.

9. Bijela koža se pojavila prije 20 do 50 tisuća godina. Tada su tamnoputi ljudi počeli migrirati ka sjeveru i hladnijoj klimi te su tijekom vremena izgubili većinu melanina.

10. Vrhovi prstiju imaju brazde zbog trenja i lakšeg uzimanja predmeta u ruke. I primati (majmuni) imaju slične brazde, ali kod njih su one smještene na donjoj strani repa da bi se lakše prebacivali sa grane na granu.