Uz izraelski film 'Svijet je zabavan' zatvoreno sedmo izdanje Festivala židovskog filma!

| Art |

Branko Lustig na Festivalu židovskog filma
Branko Lustig s volonterima

Svečanom ceremonijom u subotu navečer zatvoreno je sedmo izdanje Festivala židovskog filma. Brojnoj publici obratili su se gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, veleposlanik Države Izrael Nj.E. Yossi Amrani te počasni predsjednik Festivala Branko Lustig. Nakon zatvaranja uslijedila je projekcijafilma Svijet je zabavan renomiranog izraelskog redatelja Shemija Zarhina.  Projekcija spomenutog filma službeno je označila zatvaranje Festivala tolerancije te ujedno je otvaranje Tjedna izraelske kulture koji će se u organizaciji Veleposlanstva Države Izrael održati na različitim lokacijama u Zagrebu do 30. svibnja.

Na samom početku posjetiteljima se obratio Branko Lustig. “Zahvalio bih se svima vama koji ste nas pratili u proteklih tjedan dana. Iznimno mi je drago što sam na projekcijama viđao toliko posjetitelja, posebno mladeži. To samo ide u prilog našoj želji i nadi da ćemo uspjeti u realizaciji idućeg, osmog izdanja Festivala tolerancije - Festivala židovskog filma Zagreb. Posebna zahvala ide našim vrijednim volonterima bez kojih ovaj Festival sigurno ne bi bio moguć”, tim je riječima Branko Lustig zatvorio ovogodišnji Festival. 

Branko Lustig na Festivalu židovskog filma
Branko Lustig

Povodom službenog početka Tjedna kulture u Zagrebu, sve prisutne potom je pozdravio Nj.E. Yossi Amrani, veleposlanik Države Izrael. “Počašćen sam što mogu otvoriti ovu manifestaciju u Zagrebu, u nadolazeće povijesno vrijeme kada će Hrvatska postati 28 članica Europske unije, gdje joj je oduvijek i bilo mjesto. Ove godine čaroliju Izraela predstavljamo kroz filmsku umjetnost, suvremeni ples, gastronomiju, glazbu, likovnu umjetnost i sve ono što što jedna zemlja bogata kulturom može ponuditi. Drago mi je što ćemo kroz narednih tjedan dana na ovaj način pridonijeti i inače bogatom kulturnom sadržaju grada Zagreba”, izjavio je Yossi Amrani.  

Potom se prisutnima obratio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. “Lijepo je biti na čelu grada koji po treći put organizira Dane izraelske kulture i čak sedmi put Festival tolerancije – Festival židovskog filma. Izuzetno mi je drago što građani i građanke čak dva tjedna imati priliku uživati u bogatom kulturnom nasljeđu Izraela. Zahvalni smo što ste Zagreb odabrali za domaćina ovakvih značajnih kulturnih manifestacija”, izjavio je Milan Bandić.  

Nakon ceremonije zatvaranja uslijedila je projekcija filma Svijet je zabavan izraelskog redatelja Shemija Zarhina, a potom je održan razgovor autora s  publikom.

Time je nakon sedam dana, 57 filmova, edukativnih programa, Međunarodne filmske radionice i niza popratnih sadržaja zatvoreno sedmo izdanje festivala. Najbolji filmski naslovi po ocjeni publike bit će objavljeni u nedjelju, 26. svibnja. Dio festivalskog programa bit će prikazan u Rijeci od 07. do 09. lipnja.