U MSU pogledajte FIFA-in trofej od osam milijuna eura

| Art |

FIFA-in trofej stigao posebnim zrakoplovom u Zagreb

Izvorni trofej FIFA-ina Svjetskoga nogometnog prvenstva jutros je posebnim zrakoplovom stigao u Hrvatsku u sklopu velike svjetske turneje diljem 90 zemalja. U Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb organizirana je dobrodošlica te prvo javno otkrivanje autentičnog FIFA-ina trofeja u prisustvu visokih državnih, gradskih i sportskih dužnosnika te predstavnika tvrtke Coca-Cola.

FIFA-in trofej stigao iz Rima u RH uz posebnu pratnju
FIFA-in trofej stigao iz Rima u RH uz posebnu pratnju

„Sport je iznimno važan jer milijune ljudi u svijetu povezuje i okuplja oko pozitivnih vrijednosti. Sportska natjecanja i uspjesi hrvatskih sportaša dali su velik doprinos promociji naše zemlje u svijetu. Poznati smo kao zemlja iznimnih sportskih talenata i na njih smo s pravom ponosni. Raduju nas uspjesi svih naših sportaša bez obzira na to kojim se sportovima bavili, malima ili velikima, zato što iza svih uspjeha stoji naporan i predan rad. Naravno, zbog popularnosti nogometa ne samo kod nas već i širom svijeta, nogometna natjecanja i nastupi nogometnih reprezentativaca prate se s posebnom pažnjom i velikim zanimanjem. Ove godine sreća je htjela da upravo naša reprezentacija s domaćinom Brazilom otvara Svjetsko nogometno prvenstvo što je nova izvrsna prilika za promociju naše zemlje. Nadamo se da ćemo je preko dobrih nastupa naših nogometaša maksimalno iskoristiti. Kao veliki poklonik sporta i nogometa osobno sam počašćen što sam imao priliku službeno dočekati FIFA-in trofej i dijelim zahvalnost svih hrvatskih nogometaša i navijača prema Coca-Coli i FIFA-i na tome što su ga doveli u Zagreb i uključili Hrvatsku u veliko svjetsko događanje koje snagom sporta želi povezati svijet i izvan sportskih igrališta“, kazao je Branko Tušek.

FIFA-in trofej stigao posebnim zrakoplovom u Zagreb
FIFA-in trofej stigao posebnim zrakoplovom u Zagreb

Prvi put u povijesti FIFA-in impozantni trofej od 18-karatnog zlata moći će vidjeti i hrvatski građani u sklopu izložbe koja će sljedeća dva dana biti postavljena u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Izložba se za posjetitelje otvara u nedjelju 23. veljače u 14 sati i traje do ponedjeljka 24. veljače do 20 sati. Sve ljubitelje nogometa i zainteresirane građane očekuje poseban izložbeni postav, hologramske animacije i prikaz povijesnih trenutaka s prethodnih Svjetskih nogometnih prvenstava uz brojne interaktivne i zabavne sadržaje. Svi posjetitelji kao trajnu uspomenu dobit će fotografiju s trofejom.

„Grad Zagreb podržava sport i sportska događanja jer smatramo da on donosi pozitivne vrijednosti u našu zajednicu. Siguran sam da će velik broj Zagrepčana, ali i gostiju iz drugih dijelova zemlje uživati u ovom događanju i da će nam svima biti dobro zagrijavanje za prvenstvo u Brazilu.“, poručio je gradonačelnik Bandić.

FIFA-in trofej stigao posebnim zrakoplovom u Zagreb
FIFA-in trofej stigao posebnim zrakoplovom u Zagreb

Ova je turneja FIFA-ina trofeja Svjetskoga nogometnog prvenstva najduža do sada. Na prvoj turneji 2006. godine trofej je obišao 28 zemalja, a na ovogodišnjoj čak 90 na šest kontinenata, uključujući i 53 države koje, poput Hrvatske, nikada do sada nisu imale prigodu ugostiti FIFA-in trofej. Tijekom turneje, koja je započela 12. rujna 2013. u Rio de Janeiru, trofej će u devet mjeseci prijeći gotovo 150.000 kilometara.

Svim zainteresiranim građanima koji žele pogledati ovu jedinstvenu izložbu, neograničeni broj besplatnih ulaznica može se preuzeti za vrijeme trajanja izložbe na ulazu u Muzej suvremene umjetnosti.