Tko su najbogatiji umjetnici na svijetu?

| Art |

Jeff Koons

Veoma malen broj umjetnika u svijetu je privilegiran dobro zarađivati od svog poziva pa tako većina umjetnika živi na granici siromaštva i radi najrazličitije poslova da bi preživjela. Međutim, mi vam danas donosimo drugu stranu medalje i predstavljmo pet najbogatijih živućih umjetnika.

David Choe
David Choe

Na petom mjestu ovog popisa nalazi se američki slikar David Choe koji navodno raspolaže s bogatstvom većim od 100 milijuna dolara, a zanimljivo je da ga je 2007. godine Mark Zucerberg angažirao da naslika murale po zidovima sjedišta Facebooka.

Andre Vicari
Andre Vicari

Andre Vicari još je jedan poznati umjetnik na ovoj listi, živi u Francuskoj, a ima golemo bogatstvo vrijedno više od 140 milijuna dolara. Prema dobro upućenom izvorima, on je tu astronomsku svotu novca stekao slikajući portrete bogatih i slavnih.

Jasper Johns u mlađim danima
Jasper Johns u mlađim danima

Još jedno slavno i poznato ime na ovoj listi je ono američkog umjetnika i kipara Jaspera Johnsa, čija neto vrijednost se procjenjuje na 200 milijuna američkih dolara. Tako se 2008. godine njegove slike postigle rekordnu cijenu od 80 mlijuna dolara, pa ne čudi njegova visoka treća pozicija na ovom popisu.

Damien Hirst
Damien Hirst

Sudeći prema nekoliko izvora, osoba koja se nalazi na drugom mjestu ove ljestvice je svjetski poznati umjetnik britanskog porijekla Damien Hirst, za kojeg se vjeruje da "vrijedi" 350 milijuna američkih dolara. Umjetnik koji je poznat po jedninstvenim i provokativnim djelima kao što su životinje očuvane u otopini formaldehida postao je poznat kao prvi umjetnik čiji je cjelokupni postav prodan na jednoj aukciji u Londonu.

Jeff Koons
Jeff Koons

Slavni umjetnik koji drži prvu poziciju na ovom popisu je američki umjetnik Jeff Koons čije bogatstvo se procjenjuje na nevjerovantih 500 milijuna dolara. Većinu svog golemog imetka može zahvaliti jedinstvenim skulpturama izrađenim od nehrađajućeg čelika, po kojima je i postao svjetski poznat.