Što nas očekuje danas na Festivalu židovskog filma?

| Art |

Branko Lustig s djecom
Branko Lustig s djecom

Jučer je u kinu Europa je održano drugo Edukacijsko jutro ovogodišnjeg Festivala židovskog filma Zagreb, u sklopu kojeg je počasni predsjednik Branko Lustig održao dirljivo predavanje u prepunoj dvorani ispred više od 650 djece i mladih. Predavanju su nazočili osnovnoškolci iz niza škola iz Zagreba i okolice kao i iz Vukovara, Lipika i Banovine te učenici desetak srednjih škola iz Zagreba.

Danas, na pretposljednji dan Festivala židovskog filma Zagreb koji počinje u 15 sati u kinu Europa biti će prikazan izraelski dokumentarac “Krvnik” redateljice Netalie Braun, a zatim u 16.15 sati američki film “400 milja do slobode” u kojem autor Avishai Mekonen prekida 20-godišnju šutnju i progovara o vlastitom iskustvu, otmici koju je pretrpio kao dijete tijekom egzodusa zajednice ortodoksnih Židova iz Afrike.

Borbene djevojke
Borbene djevojke

U 17.30 sati na rasporedu je dokumentarac “Časni ambasador” izraelskog filmaša Jonathana Paza – riječ je o neobičnom putovanju na koje je autor krenuo sa izraelskim ambasadorom u Kamerunu s ciljem da stanovnike duboke džungle i sušne pustinje Afrike uvjeri u potrebu  za navodnjavanjem koje bi moglo riješiti problem natapanja ove nerazvijene zemlje. Publici će se nakon projekcije predstaviti autor Jonathan Paz, koji je gost ovogodišnjeg festivala. U večernjim terminima na repertoaru su dva igrana dugometražna filma: njemački film “Borbene djevojke” (kino Europa u 19 sati) redatelja Davida Wnendta portret je mladih rasista i fašista u turobnom društveno-ekonomskom okruženju današnje Istočne Njemačke. Film je nagrađen s dvadesetak nagrada, uključujući nekoliko nagrada za najbolju žensku ulogu i film kao i Prix Europa za najbolji scenarij. “Tvoja ljepota ne vrijedi ništa” (kino Europa u 21.30 sati), dugometražni prvijenac Hüseyina Tabaka, poetična je priča o dvanaestogodišnjem Veyselu, napola Kurdu, a napola Turčinu, koji je zajedno s obitelji utekao iz Turske u Austriju. Kroz film pratimo kako se Veysel privikava na život u potpuno nepoznatoj zemlji, a taj život nam autor približava na elegantan i suptilan način.

 

U Art-kinu Grič bit će prikazana tri dokumentarca: u 15.45 sati francuski film “Šest strana cigle” redatelja Damiena Monniera te potom u 17.15 sati kratki dokumentarni film srpske redateljice Brankice Draškovićiz serijala “Neispričane priče”, o ljudima koji su riskirali živote pomažući svojim sugrađanima drugih etničkih pripadnosti tijekom ratova na području bivše Jugoslavije. Uslijedit će projekcija američkog dokumentarca “Ponedjeljkom kod Racinea”, koji donosi priču o dvije sestre koje na Long Islandu jedan dan u mjesecu posvećuju uljepšavanju žena koje su u procesu kemoterapije.U 18.45 sati u Art-kinu Grič bit će prikazan film “Kroz ušicu igle: umjetnost Esther Nisenthal Krinitz”, dok večer na toj lokaciji završava projekcijom igranog filma “Simon i hrastovi” – riječ je o epskoj drami smještenoj u razdoblje između 1939. i 1952. godine u čijem je središtu Simon, dječak koji odrasta u radničkoj obitelji punoj ljubavi u predgrađu Gothenburga, no uvijek se osjećajući kao da tamo ne pripada. Film se temelji na istoimenom švedskom bestseleru Marianne Fredriksson.

Za vrijeme trajanja festivala svi posjetitelji imaju priliku pogledati izložbu “Antimasonski plakati” koja donosi dvadeset nacističkih propagandnih plakata iz Srbije iz Drugog svjetskog rata u vlasništvu svjetski poznatog dizajnera Mirka Ilića. Izložba se nalazi na 1. katu kina Europa u dvorani Müller, a otvorena je svakog dana festivala od 12 do 23 sata.