Što nas danas očekuje na Festivalu židovskog filma?

| Art |

Sony Boy
Sony Boy

rogram u četvrtak započinje u 12 sati edukativnim programom u kinu Europa – Edukacijskim jutrom uz gostovanje počasnog predsjednika Festivala Branka Lustiga. Spomenuti program uključit će projekciju dugometražnog filma „Nadarena djeca“ redatelja Markusa Rosenmüllera koji govori o glazbeno nadarenoj djeci koja razvijaju duboko i iskreno prijateljstvo koje je nadvladalo njihove religiozne i nacionalne različitosti. Nakon filma, Branko Lustig održat će predavanje o vlastitom iskustvu iz koncentracijskih logora nacističkog režima te iz bogatog životnog iskustva izdvojiti poruku potrebe za oprostom i ljubavlju prema bližnjem te uvažavanju svakog pojedinca. Ovaj program namijenjen je za učenike posljednja dva razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole.

Filmski program kreće u 15.45 sati u kinu Europa talijanskim dokumentarcem “Vera” koji progovara o sudbini Vere Martin, Zagrepčanke iz židovske obitelji koja je sa 16 godina pobjegla u Italiju.  Program se nastavlja filmom “Kinderblock 66: Povratak u Buchenwald” čiji producent Steven Moskovic je festivalski gost i nakon završetka projekcije bit će dostupan za sve upite posjetitelja. U 19 sati u kinu Europa bit će prikazan igrani film “Sonny Boy” – riječ je o ekranizaciji proslavljenog romana Annejet van der Zijl, utemeljenog na istinitoj priči o zabranjenoj ljubavi između dvoje ljudi različitih rasa u vihoru Drugog svjetskog rata. Ulogu glavnog lika, naočitog mladog muškarca koji se zaljubljuje u bjelkinju, gotovo dvostruko stariju od sebe, odigrao je mladi glumac Sergio Hasselbaink, koji će se predstaviti publici nakon projekcije. u 21.30 sati slijedi film “Kadiš za prijatelja”, tragikomična priča o pomirenju i umijeću praštanja usred prastarog sukoba, koji je osvojio više od dvadeset nagrada na međunarodnim festivalima. S radnjom smještenom u Berlin pratimo mladog Palestinca Alija, odraslog u izbjegličkom kampu, koji se igrom slučaja zbližava sa svojim ruskim susjedom Alexanderom Zamskoym, Židovom, veteranom Drugog svjetskog rata.

Putovanje četvero umjetnika
Putovanje četvero umjetnika

Četvrtak u Art-kinu Grič donosi tri dokumentarna filma: u 16 sati izraelski film “U središtu oluje”, potom u 17.45 sati američki film “Putovanje četvero umjetnika” autorice Michele Noble. u potonjem filmu redateljica je okupila četvero glazbenika koji dolaze iz izraelske, muslimanske, bosanske, nizozemske, francuske, grčke, ruske i austrijske kulture kako bi podijelili svoju izuzetnu strast s ciljem stvaranja glazbe koja premašuje nesklad svakidašnjega svijeta. Program u Art-kinu Grič završava filmom Nazovi me Židovom austrijskog autora Michaela Pfeifenbergera koji će biti prikazan u 20.15 sati. Složen kao mozaik intervjua, film pokušava prikazati složene poveznice između prošlosti i sadašnjosti, između privatnog i javnog, kako bi se izvukle pouke iz povijesti. U 19 sati u galeriji Velvet održat će se književna večer sa Srđanom Sandićem u sklopu koje će biti predstavljene dvije knjige: “Kore” - foto-priča francuskog teoretičara Georgesa Didi-Hubermana o posjetu logoru Auschwitz-Birkenau u ljeto 2011. godine te “Mengeleova lubanja - začeci forenzičke estetike” autora Thomasa Keenana i Eyala Weizmana. Potonja knjiga prati događaj iz 1985. kada je grupa forenzičara otkrila tijelo Josefa Mengelea u Brazilu i time promijenila shvaćanje dokaza u diskursu o ljudskim pravima, premještajući fokus s osobnih svjedočenja na forenzičke dokaze. Spomenute knjige predstavit će filozof Petar Milat.