Što nam donosi 11. izdanje Zagreb Film Festivala?

| Art |

M.Weber, Boris T.Matić i I. Sanšević
M.Weber, Boris T.Matić i I. Sanšević

Organizatori Zagreb Film Festivala na današnjoj konferenciji za predstavnike medija prezentirali su ovogodišnje festivalsko izdanje. "Glavni dugometražni program donosi dvanaest naslova koji na izuzetno vješt način progovaraju o raznim temama – otuđenosti, sve prisutnijem problemu nasilja među mladima, ali i zabranjenim ljubavima, slučajnim susretima pa i komičnim, naizgled nemogućim odnosima. Festival otvaramo talijansko-slovenskom komedijom Zoran, moj nećak idiot autora Mattea Oleotta koji na ZFF stiže s četiri osvojene nagrade na ovogodišnjoj Mostri (među ostalima nagrada publike Međunarodnog tjedna kritike), a na zabavan način progovara o odnosu naoko nespojivih likova. Sličnom temom - naizgled nemogućom vezom između mafijaša i sestre jedne od njegovih žrtvava bavi se i prvijenac autorskog dvojca Fabija Grassadonije i Antonija Piazze, film Salvo, koji je osvojio Veliku nagradu canneskog Tjedna kritike. Spomenuti filmaši domaćoj su publici poznati po kratkometražnom filmu Rita prikazanom na ZFF-u prije tri godine.

Uberto Pasolini još je jedan autor koji se vraća na festival, i to svojim drugim filmom Miran život s uspješnim britanskim glumcem Eddijem Marsanom u ulozi osobenjaka, opsesivno organiziranog zaposlenika državne službe. Iz Indije i Francuske stižu pak dvije drame o "pogrešnim" ljubavima – Pogrešna dostava i Centrala. Centrala je drugi film Rebecce Zlotowski s karizmatičnim francuskim glumcem Taharom Rahimom i Zlatnom palmom nagrađenom glumicom Léom Seydoux (Adelin život), dok je Pogrešna dostava hvaljeni prvijenac Ritesha Batre koji govori o Dabbawalasima koji svakoga dana u Mumbaiju dostavljaju pet milijuna obroka iz kuhinja kućanica u urede njihovih muževa. Još izraženije nego prijašnjih godina redatelji su pokazali interes za najosjetiljviju skupinu - mlade – i to govoreći o njihovoj neprilagođenosti, međugeneracijskim  sukobima i nasilju među mladima. Potonjom temom uz različite redateljske pristupe bave se meksički film Nakon Lucije redatelja Michela Franca (nagrada Izvjestan pogled u Cannesu) te Poduke iz harmonije kazahstanskog debitanta Emira Baigazina (berlinski Srebrni medvjed za izniman umjetnički doprinos u snimanju), dok potresan grčki Miss Violence progovara o nasilju unutar obitelji. Miss Violence, drugi film talentiranog autora Alexandrosa Avranasa, na ovogodišnjoj Mostri ovjenčan je s nekoliko nagrada uključujući Srebrnog lava za najbolju režiju.

Privremeni dom je američka feelgood indie drama Destina Crettona koja se također bavi problemima adolescenata i to kroz prizmu mlade nadzornice u ustanovi za problematične tinejdžere dok je Shell Scotta Grahama slikovita i atmosferična drama o uznemirujućem odnosu oca i kćeri smještena u Škotsko visočje. Domaći film u glavnom natjecateljskom programu predstavlja Nevio Marasović i Vis-à-Vis, dok višestruko nagrađivane Krugove Srdana Golubovića prikazujemo izvan konkurencije", tim je riječima glavni program predstavio direktor Boris T. Matić. "Dokumentarni program donosi dvanaest naslova različitih tema i uz širok raspon protagonista – od somalskih pirata, preko poljske nogometne reprezentacije 1982., američkih vojnih odreda za ubijanje, mafijaša u Litvi, pacijenata s mentalnim poteškoćama u Crnoj gori, kradljivaca dragulja srpske skupine Pink Panter, pa sve do znanstvenika koji diljem svijeta promoviraju – bezboštvo. Domaću produkciju zastupaju Marko Stanić i Leon Rizmaul čiji će dokumentarci, Vidimo se za godinu dana i Goranov Wimbledon biti premijerno prikazani na Zagreb Film Festivalu", dodao je Matić. "Drago nam je što se program Kockice u selekciji Vladimira Gojuna afirmirao kao važna platforma za predstavljanje novih nadolazećih autora kratke forme kao i novih uradaka već etabliranih redatelja. Ove godine prikazujemo devet najsvježijih kratkih naslova domaćih autora i autorica."Popratni program ove godine broji čak sedam programskih sekcija, od čega su već otprije poznate tri. 'U fokusu programa Moj prvi film ove je godine Poljska pa će tako biti prilike za gledanje debitantskih naslova danas kultnih autora Krzysztofa Kieślowskog, Andrzeja Wajde, Romana Polanskog, Jerzyja Skolimowskog i Agnieszke Holland. Bibijada će opet uveseljavati klince i to uz osam čudesnih filmskih avantura dok popularan program Velikih 5 uključuje nove filmove, potencijalne hitove iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije", izjavio je izvršni direktor Hrvoje Laurenta