Srijeda na ZagrebDoxu u znaku domaćih filmova

| Art |

Jedno uz drugo
Jedno uz drugo

Program u srijedu na ZagrebDoxu započinje u 11 sati u dvorani broj 1 i to uz posebnu projekciju filma Jedno uz drugo koji predstavlja Sony. Riječ je o dokumentarcu američkog autora Chrisa Kenneallyja u kojem glumac Keanu Reeves razgovara s redateljima, snimateljima, studentima filma, producentima, tehnolozima, montažerima i izlagačima, istražujući sve aspekte snimanja filma. Reeves proučava razvoj filma i utjecaj digitalnog snimanja u iscrpnim razgovorima s holivudskim majstorima kao što su James Cameron, David Fincher, David Lynch, Martin Scorsese, Steven Soderberg, Lars von Trier i mnogi drugi.  

U dvorani broj 2 u 12 sati posjetitelje očekuje film Buđenje srpske autorice Irene Fabri. Film donosi priču o troje mladih ljudi u Srbiji koji su dobili kamere da bi nekoliko mjeseci vodili svoje videodnevnike koji otkrivaju šokantnu istinu o njihovoj perspektivi.

Dva filma iz kategorije Teen Dox na programu su u 16 sati u dvorani broj 5: film Amar (za sva velika postignuća treba vremena) o jednom danu u životu 14-godišnjeg raznosača novina iz Indije. Slijedi film Dragonslayer, pankersko-rokerski manifest mladosti, ljubavi i preživljavanju nakon propasti Zapadne civilizacije ispunjen glasnom i snovitom glazbom indie-bendova; glavni junak filma je Josh “Skreech“ Sandoval, 23-godišnja skejterska legenda.

U 17 sati u dvorani broj 3 na rasporedu je film iz međunarodne konkurencije, Rogalik redatelja Pawela Ziemilskog. Ovo kratko putovanje kroz različita kućanstva pokazuje koliko su ona živahna, jedinstvena i ispunjena atmosferom. Slijedi film Giacomovo ljeto Alessandra Comodina iz regionalne konkurencije koji je osvojio Grand prix Međunarodnog filmskog festivala u Locarnu i donosi priču o devetnaestogodišnjem Giacomu, gluhom od rođenja, i šesnaestogodišnjoj Stefaniji, njegovoj prijateljici iz djetinjstva koji dolaze do rijeke na piknik. Kao u začaranoj bajci, izgube se u šumi i nađu se na prekrasnom mjestu, sami i slobodni, toga poslijepodneva koje kao da traje čitavo ljeto.

O licu: supermodeli nekad i sad
O licu: supermodeli nekad i sad

U 18 sati u dvorani broj 4 program Stanje stvari donosi film O licu: supermodeli, nekad i sad koji jeponovno okupio legendarne manekenke i zabilježio njihova razmišljanja o životu, karijeri i kompliciranim odnosima prema svom fizičkom izgledu i industriji ljepote. U njemu se pojavljuju neka od najslavnijih lica 20. stoljeća: Marisa Berenson, Christie Brinkley, Jerry Hall, Beverly Johnson, Isabella RossellinI, Lisa Taylor i dr.

U 20 sati u dvorani broj 2 na rasporedu je Autorska večer redateljice Vlatke Vorkapić koja uključuje njena tri filma: Pučka intimu, Pogačicu, ročelicu, mendulicu i Super snaga čudnih ljudi. U isto vrijeme u dvorani broj 5 redatelj Joshua Oppenheimer predstavlja director's cut verziju svog filma Čin smaknuća, koji je osvojio dvije nagrade na netom završenom 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu – nagradu Ekumenskog žirija i nagradu publike Panorama Audience Award. Riječ je o iznimnom filmu kojeg je producirao Werner Herzog i okarakterizirao kao najbrutalniji i najnadrealniji film desetljeća.

Šuti i sviraj hitove, film iz Glazbenog globusa na rasporedu je u 21 sat u dvorani broj 3. Redatelji Will Lovelace i Dylan Southern dokumentiraju raspad jednog od najcjenjenijih i najutjecajnijih bendova svoje generacije, LCD Soundsystemu, na vrhuncu popularnosti.

Pučka intima
Pučka intima